Roofvisdag Jeugd 10 november 2012


Roofvisdag Jeugd 10 november 2012

Zaterdag 10 november is er door de hengelverenigingen V.A.H. en Ons Belang te Alblasserdam een dag georganiseerd voor de jeugd over Roofvissen. Op deze dag is er aandacht besteed aan de soorten roofvissen, het met respect behandelen van de vis, het maken van onderlijnen, werptechniek vanaf de kant en het vissen vanuit een boot.

De organisatie had niet verwacht dat de animo zo hoog zou zijn. In de voorbereiding had men rekening gehouden (lees: was blij geweest) met 15 aanmeldingen. In de hengelsportwinkel zijn er wat pamfletten opgehangen en de eerste aanloop was slecht te noemen. We hebben toen besloten om de media op te zoeken, maar dit was in de laatste twee weken niet meer nodig; de aanmeldingen kwamen met een rap tempo binnen. Dit had als resultaat dat er zich 54 kinderen hadden aangemeld!

54 deelnemers!

Op de dag zelf zijn er ook daadwerkelijk 54 kinderen op komen dagen en het feest kon beginnen. Nadat ze in twee groepen verdeeld waren ging één groep naar de waterkant om vanaf de kant met kunstaas een visje te vangen. De andere groep bleef in het IJsclubgebouw en werd onderverdeeld in kleinere groepjes. Een groep ging onderlijntjes maken, de andere gingen buiten proberen een kunstvisje met precisie in een emmer te gooien en de laatste groep gingen met 3 boten het water op om zo de roofvis te belagen.

Opdelen in groepen...

En aan de slag met onderlijnen maken

Precisiewerkje!

De andere groep naar buiten om te vissen vanaf de kant...

En vanuit de boot.

Een hele nieuwe ervaring!

Tussen de middag was er tijd om even warm te worden met een kopje soep en een broodje worst. Toen de buikjes weer vol zaten gingen de twee groepen wisselen. Om 14.30 uur was het tijd voor Dhr. Aalders (BOA) die in onze wateren de sport- en beroepsvissers controleert. Hij kwam de jeugd uitleg geven wat wel en niet toegestaan is op en rondom de visserij. De kinderen vonden prachtig om al het illegale visgerei te zien.

Natuurlijk lekker broodje worst tussen de middag.

Illegaal visgerei uitgelegd door de BOA.

Zoals eerder gezegd was deze dag bedoeld om de jeugd wegwijs te maken in het vissen met kunstaas en er geen wedstrijd van te maken. Einde van de dag kreeg iedereen een diploma en een kleinigheidje mee als aandenken aan deze dag. Toch zijn er een aantal kinderen die een snoek(je) hebben gevangen en dit konden we als organisatie niet zomaar aan ons voorbij laten gaan en met het werpen in de emmer kon toch nog een prijsje gewonnen worden.

En nog vis vangen ook!

Hartstikke vet!

Er zijn 3 jongens geweest die het gelukt is om het visje in de emmer te werpen, te weten: Arne Boom, Thijs Mennema en Kees Groenendijk. Zij zijn beloond met een blinker. Jari Plaisier wist de grootste snoek te vangen met 68 cm en hij kreeg hiervoor een beker. Onder de 54 deelnemers zat ook een dame en die wist een snoek te vangen van 49 cm, zij is ook beloond met een beker die eigenlijk bedoeld was voor het werpen in de emmer. Maar alle jongens waren het er over eens dat Joselien Lugtenburg deze beker in ontvangst mocht nemen.

Niet alleen de jongens wisten de snoek te vangen...

Ook de enige deelnemende dame wist een snoek te pakken!

De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde dag en wil dit elk jaar gaan herhalen. Ondanks de vele kinderen is de dag vlekkeloos verlopen. De organisatie wil alle vrijwilligers bedanken voor  hun inzet en in het bijzonder Pure Fishing voor het kunstaas wat de kinderen meekregen en de hengelsportwinkel de  Snuffelhoek voor het beschikbaar stellen van  het materiaal voor de onderlijnen.

Hikmet Hakioglou en Ton de Boom

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Producten nu online te bestellen
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -