Rivier in het vizier 297

Rivier in het vizier 297 

Door Yvo Bindels 
 

Ik vermoed dat de nodige roofvissers, net als ikzelf, na de kerstdagen staan te popelen om de waterkant op te zoeken. Oké, kerst is zeker gezellig, maar na twee dagen binnen hangen en veel eten, snak ik naar de frisse buitenlucht. Voor ‘derde kerstdag’ staat er dan ook een afspraak met Han gepland. 

We houden de weersverwachting nauwlettend in de gaten, want het zou eens een gure koude dag met veel sneeuw kunnen worden. De weervrouw voorspelt aan de vooravond van onze 10 centimeter sneeuw. Daarom kiezen we om met de lichtere boot en trailer van Han op pad te gaan. Sneeuwschop, bezem en strooizout moeten de klus klaren.


Han stuurde een plaatje van tijdens zijn vertrek thuis.


De volgende ochtend kijk ik verbaasd naar buiten. Er ligt totaal geen sneeuw. Bij Han is het echter een ander verhaal. Hij app’t een plaatje van zijn auto met de tekst ‘on the road’. Bij de trailerhelling ligt er gelukkig geen sneeuw, scheelt weer wat werk dus.

Het is wel flink koud. Snel het warme en comfortabele thermopak aan! Aangezien de rivier aardig stroomt, concentreren we ons alleen op snoekbaars vandaag.

Er zijn gelukkig weinig andere vissers die de kou getrotseerd hebben, en we hebben het rijk tot dusverre voor ons alleen. Binnen vijf minuten vissen al een tik om m’n shad. Mis, maar er zit dus actieve vis.

De volgende aanbeet weet ik wel in kromme hengel om te zetten. Een stevige snoekbaars probeert mokkend het loodkopje te lossen. Aangezien we geen zin hebben om in het koude water te graaien, scheppen we de vis met het grote rubbernet. Waarom ook moeilijk doen?


Al meteen succes.


Na het terugzetten vissen we gelijk verder in plaats van terug te keren, kunnen we zo nog altijd doen. Nu is het raak bij Han! Altijd fijn, zulk snel succes.


Ondiep vangen we mooie exemplaren
.

Dat de vissen goed los zijn weten we een half uur later als we beiden nog een prachtig exemplaar weten te vangen. Het gure natte weer blijft uit, dus we maken gelijk maar al wat foto’s van de vissen.


Meteen maar wat foto’s maken.


Er is nauwelijks scheepsvaart op de rivier. Een enkel vrachtschip en een rondvaartboot, meer komen we niet tegen. We vissen overigens lekker ondiep, dicht onder de kant, dus de aanbeten komen doorgaans snoeihard door.

Toch zijn er ook enkele vissen die voorzichtiger bijten en veel meer dan een verzwaring is dan niet voelbaar. Opvallend is dat vrijwel alle vissen op de staartdreg gevangen worden.


We vissen ondiep dus hebben geen al te dunne lijn nodig. Ook beter om het zweefmoment te rekken.


Rond het middaguur valt het stil en moeten we flink zoeken. Links en rechts nog een aanbeet, maar het bijtuurtje is duidelijk voorbij.

Er zijn veel aalscholvers aanwezig. Tijdens de drukke zomerrecreatie waren de aantallen fors lager. Ook zien we regelmatig een ijsvogel voorbij flitsen. Voor de ijsvogels staan de wintermaanden vooral in het teken van overleven, vooral bij langere perioden met strenge vorst.


Prachtig gekleurd kieuwdeksel!


In de middagpauze is de warme tomatensoep welkom. Eitjes en brood erbij. Tijdens koude dagen als vandaag is het belangrijk om goed te eten. Het lichaam verbruikt de nodige energie.

De boot van Han vaart hartstikke lekker. Last van de wind, waar zulk een lichte combinatie wel gevoelig voor is, hebben we gelukkig niet. In de stroming kan ik de boot prima mijn wil op leggen. Dat is wel een vereiste om verticaal secuur te kunnen vissen boven steilere taluds.


Vrijwel alle vissen vandaag zijn puntgaaf.


Regelmatig vangen we een mooie vis. Het loopt niet storm, maar de teller loopt ondertussen wel aardig op. Niet dat ik dat zo belangrijk vind, maar het is natuurlijk wel lekker spannend als je steeds het gevoel hebt, dat je shad weer gegrepen gaat worden! Tussendoor trollen we ook een stukje, maar dat blijkt vandaag niet de succesvolste techniek.


De bek van een echte rover.


De volgende vis voor Han geeft opnieuw pittige strijd! Het is echter geen snoekbaars, maar een snoek in goede conditie. Omdat er in deze periode dikwijls snoek tussendoor loopt, vissen we altijd met een stalen onderlijn. Tevens is de stalen onderlijn wat slijtvaster boven de mosselbanken die we graag bevissen. Han weet de snoek te temmen en staat even later ermee op de foto.


Vanwege de aanwezige snoeken vissen we met soepele stalen onderlijnen van 20 pond.  


Het laatste uurtje van de dag, neemt het aantal snoekbaarsaanbeten weer toe. Bijtuurtje dus. Qua aasaanbieding hebben ze blijkbaar de voorkeur voor een zeer trage aanbieding nu. Geen probleem uiteraard.

Dagen als vandaag gaan helaas altijd te snel voorbij. Dubbele cijfers aan mooie vissen en totale rust op de rivier. Helemaal opgaan in de visserij en één zijn met de natuur. Dit is vissen zoals vissen bedoeld is!


Mooi gekleurde en sterke vis.


Als het in de schemering begint te regenen en de gevoelstemperatuur flink daalt, ruimen we op ons gemak de spullen op. In het laatste beetje daglicht traileren we de boot en sluiten we het visjaar 2014 af met een succesvolle visdag. Dat er zo in 2015 maar vele mogen volgen!

Tot slot wens ik alle lezers een voorspoedig Nieuwjaar, rijk aan mooie visavonturen!

Yvo Bindels

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Toeval
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Nog een laatste poging…..
Willem Moorman -