Rivier in het vizier 296

Rivier in het vizier 296 

Door Yvo Bindels

Het is inmiddels volop herfst. Het groen maakt plaats voor bruin geel en rood. Een prachtig gezicht die begroeide rivieroevers. Helaas stroomt de rivier nog niet genoeg om de snoekbaarzen echt actief te maken, maar toch willen Lambert en ik een poging wagen vandaag.

Ons plan is om met pluggen veel water te dekken op zoek naar actieve vis. Al vrij snel stuiten we op een schooltje baarzen. Mooie vissen die onze pluggen fel aanpakken. Mooi om de eerste vangdrang iets te temperen. We zoeken verder, we wilden immers snoekbaars vinden. Na een drie kwartier vissen is echter wel duidelijk dat de snoekbaarzen zeker niet vanzelf de boot in zullen springen vandaag.


De baarzen zwemmen nu niet gauw alleen.


We verkassen en slepen een stukje stroomafwaarts in de vaargeul. De pluggen moeten regelmatig ontdaan worden van bladeren. Door de grote schoepen op de diepduikende pluggen is dat al een dril op zich. Als mijn plug opnieuw de bodem bereikt heeft, wordt deze hard gegrepen. Een furieuze vis trekt er ongelofelijk hard aan en het was maar goed dat ik m’n hengel stevig vast had. Wat een aanbeet!

Na enkele seconden weet ik al dat het een forse meerval is. Lambert neemt de buitenboordmotor over zodat ik het gevecht aan kan gaan in de punt van de boot. Het voordeel daarvan is dat je met de hengel makkelijk voor de punt van de boot langs kunt als de meerval onder de boot doorzwemt.


Mooie wild begroeide oever.

Al twintig minuten staat mijn hengel hoepeltje krom, maar de vis lijkt nauwelijks onder de indruk en zwemt traag waarheen ie wil. Lambert volgt hem met de boot, terwijl ik de druk erop houd. Het moet een flinke vis zijn, want hij is sterk genoeg om nauwelijks van de bodem af te komen. Ik vis met een 15 ponds Neo-braid lijntje en een fexonit onderlijn van 6,7 kilo. De standaard dreggen van de plug heb ik gelukkig vervangen door treble 13, maat 2.

Het materiaal moet het dus aankunnen, mits we ons geduld kunnen bewaren. M’n titan hengel van 20-40 gram is toch een pittig stokkie, maar staat na een klein half uur nog altijd in dezelfde pose. Af en toe haalt de meerval uit. Het ‘rollen’ vind ik maar een akelig gevoel, door de forse drukverschillen kan zomaar een haak openbuigen of een speld knappen.

Ik voel een straaltje zweet over mn rug lopen. Ik was al te warm aangekleed, maar de temperatuur in m’n warmtepak loopt nu flink op. Lambert heeft een goed gevoel over een positieve afloop als de meerval z’n lucht loslaat in de vorm van een plakkaat bellen dat in de oppervlakte verschijnt. En inderdaad zien we de forse meerval eindelijk voor het eerst.

Lambert zal deze eerst een tik geven alvorens we deze proberen te landen. Komt ie, pats! De meerval scheurt weer even door m’n slip, maar komt alweer snel bij de boot. Lambert heeft de landhandschoen aangetrokken omdat de plug voorin de bek zit. Als de meerval z’n brievenbus iets open doet grijpt Lambert zijn kans en pakt de vis gelijk beet achter de onderkaak.


Na een half uur drillen eindelijk binnen.


Ik weet dat hij niet meer loslaat en ben opgelucht dat het gevecht ten einde is. Een prachtvis van ruim anderhalve meter, zo vang je ze beslist niet elke week. Ik ben er blij mee! Aangezien we vlak bij de oever zijn, maken we daar enkele foto’s ervan. Na het terugzetten even nagenieten en uitpuffen.


Oervis.

We vervolgen onze zoektocht naar de mooie, maar onder deze omstandigheden ook moeilijk vangbare snoekbaarzen van dit water. Helaas blijft het rustig. Op de oever zit een groepje distelvinken dat zich te goed doet aan de zaadjes van de grote kaardenbollen. Een van de mooiste vinkachtigen met hun rode kop en gele vleugeldelen. Daarnaast zijn het ook uitstekende zangers.

Als we opnieuw op een school baarzen stuiten, besluiten we deze gericht te bevissen. Lambert doet dat met een voorntje op de dropshot, ik werpend met shadjes. Bij Lambert is het al snel raak en een baars heeft zijn voorn gegrepen. Als ik de shads verruil voor een Teppan Vib bladpilker van 28 gram, vang ook ik gelijk een mooie baars.


Deze tamelijk zwaardere bladpilker van 28 gram kan mooi strak bij de bodem gevist worden


Toch willen we nog enkele andere stekken proberen. Op een daarvan haak ik dan eindelijk een stevige vis, zeer waarschijnlijk een grote snoekbaars. Helaas weet de bonkende vis zich van de haken te ontdoen. Zonde. Het is vandaag intocht van Sinterklaas. De pakjes boot met Sint en pieten komt voorbij varen. Even de pieten checken, gelukkig zijn het authentieke zwarte pieten.


Pakjes boot met zwarte pieten.


Op een fin-s shad krijg ik op amper twee meter diepte een stevige aanbeet, maar de vis weet zich vrijwel gelijk los te schudden. Het blijft bij die ene aanbeet. Het is inmiddels al een eindje in de middag. Lambert vangt wel nog een snoek, maar de snoekbaarzen hebben een off-day vandaag.


Snoek als toetje vandaag.


Wat dat betreft zullen onze kansen binnenkort beter zijn als de rivier eens flink gaat stromen. Laat die regen dus maar komen!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Toeval
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Nog een laatste poging…..
Willem Moorman -