Rivier in het vizier 12

 
Rivier in het vizier 12

door Yvo Bindels

11 november 2006
Met slaperige oogjes kijk ik uit het raam. Het regent en waait behoorlijk. Maar goed dat we niet met de boot op stap gaan vandaag. Er staat namelijk een herfstwandeling op het programma. Met hengels uiteraard. Vandaag vissen we in een sfeervolle omgeving. Ondiepe veenkanaaltjes omringd door berkenbos. Het is wel een stukje rijden.


Onderweg krijgen de ruitenwissers het maar met moeite bijgehouden. De harde wind geeft af en toe een duw aan de wagen. Eenmaal ter plekke is de regen stukken minder. Het water ziet er prachtig uit. Kraakhelder en omringd door mooie herfstkleuren. Grote vissen verwachten we hier niet, maar actie zullen we zeker krijgen.

De Total Fishing regenjas beschermt ons tegen de aanhoudende motregen. Sando vist met de firetigerspinner en ik met de Big-s plug van Shakespeare. Het blijft een goede vanger met prima actie. Na enkele minuten een vis achter Sando’s spinner aan. Het snoekje blijft voor z’n voeten in het water staan. Twee worpen later is het wel raak en heeft het rovertje de spinner te pakken.


Herfstwandeling met hengels

De waterdiepte in het kanaaltje is ongeveer 80cm. Ik laat het plugje regelmatig naar het oppervlak drijven tussendoor. Vorig jaar ving ik op deze manier mooie vissen hier. Dan hoor ik iets spartelen aan de andere kant van de eik. Sando heeft de tweede snoek gefopt en meldt dat hij vooraf weer een volger had.In een klein etuitje zit wat kunstaas. Toppie, Slider, spinner en wat rubber. Kan gemakkelijk mee tijdens het struinen. Dankzij Sando heb ik meer vertrouwen gekregen in spinners. Zelf viste ik er eigenlijk nauwelijks mee, bang voor dressuur. Toch is de spinner die we gebruiken afwijkend van het arsenaal blik dat hier regelmatig langskomt. Felle kleuren en een stuk groter. Laat ik de spinner dan ook maar eens proberen. Direct een kolk van een missende snoek. In ieder geval genoeg actie het eerste half uur.

Dat het kanaaltje rustig stroomt, is nauwelijks zichtbaar. Wel merkbaar aan de weerstand van de spinner. Tegen de stroom in kan de spinner langzamer gevoerd worden. Om de beurt lopen we voorop en dekken zo het hele water af. Op enkele plaatsen zijn houten vlondertjes gebouwd door witvissers. We gaan er van uit dat deze niet voor niets op die plekken aanwezig zijn en geven deze stekken speciale aandacht.


De Big-s blijft een vanger

Net als Sando even komt bijkletsen, schiet er vlak voor de kant een snoek over m´n spinner heen. Lag onder onze voeten tussen de planten te loeren op een prooi. Schitterend om zo´n aanval met z´n tweeën te beleven. Voor dit water een beste vis. Een groepje wandelaars blijft even staan en ziet hoe de snoek zorgzaam wordt teruggezet. Een stukje verderop beweging in het water. Een visje springt herhaaldelijk het water uit. Behoeft geen nadere uitleg. Tijdens de eerste worp grijpt de jagende rover de spinner. Een mooie donkergekleurde baars zag er een prima maaltje in. Snel terug en een nieuwe worp tussen de dansende kringetjes in het oppervlak. De minivisjes schieten aan de kant, maar daar blijft het dan ook bij.

Weer bij de auto aangekomen maken we een korte pauze. Dampende koffie en verse broodjes. De buitenlucht en het struinend vissen zijn goed voor de eetlust! We besluiten een stukje verder te rijden. De volgende stek ziet er perfect uit. Overhangende bodem, holle oevers en nog enkele waterplanten op een donker gekleurde bodem. Beiden hebben we de spinner in het startoog hangen. Vol vertrouwen vis ik het kunstaas langs de waterplanten. Ja hoor, daar komt er al eentje! Van ver komt de snoek de spinner halen. Met precisie wordt het kunstaas gegrepen. Hier doen we het voor! Prachtig om de sprint van de rover te zien. Sando staat achter een groepje bomen. Hij moet nog gaan inwerpen en denkt dat ik een grap maak. “Nee hoor, de eerste worp direct raak!”

Als ik met één laars in het water ga staan, kan ik de rover wel uit het water tillen. De vis heeft daar nog geen zin in en duikt nog een keertje de planten in. Het strakke stokje is ideaal voor dit werk. De tweede keer dat de snoek binnen bereik komt, kan ik hem wel arresteren. Sando heeft de camera al gereed. De mooi getekende vis en ik mogen er even samen op.


Plezier aan de felle rovers

Dan is Sando aan de beurt. Ook hij vangt op de eerste worp direct een snoek. De snoek heeft de spinner vol overgave in het oppervlak gegrepen. De spinner zit akelig diep. Door de kieuwgreep staat de bek wagenwijd open en met de lange tang kan de haak probleemloos verwijderd worden. Onmisbaar werktuig voor een snoekvisser.Deze stek is daadwerkelijk zo goed zoals ze eruit ziet. Binnen honderd meter vangen we nog enkele vissen. Ze zijn echt los. Slechts één volger pakt de spinner niet. De andere vissen klappen vol overtuiging op het kunstaas. Komen de spinner van ver halen. Zestig of vijfenzeventig cm? Het zal ons een zorg zijn. Lekker snel terug die rovers.

We genieten niet alleen van de visserij maar zeker ook van de sfeervolle omgeving. Het beetje zon dat af en toe het gevecht van de wolken wint, geeft de vele kleuren een extra tint. Onder een eik staat een groepje vliegezwammen. Sommige knalrood, andere weer bleekoranje. Schijnen giftig te zijn en een hallucinerend effect te veroorzaken. Er zitten enkele gaatjes in. Zouden muizen ze soms eten? De felrode kleur zegt eigenlijk niet doen!


Een extra tint

Een stukje verder houdt de beboste oever op. Een mooie snoek weet zich nog los te schudden van Sando’s spinner. Maar dan wordt het stil, lang stil. De ene stek nog mooier dan de andere, maar het jachtuurtje is echt voorbij. We proberen de beboste oever nog een keertje. Ik zet de Big-s er op en hoop dat verandering van spijs doet eten. Helaas gaat dit gezegde niet op deze keer. We blijven steken op tien vissen, keurig verdeeld.

De wind zet op. Donkere wolken kleuren de lucht zwart. De narigheid komt snel dichterbij. Onze vijf visuurtjes zitten er ook bijna op. We zijn het er snel over eens. Laten we deze dag droog beëindigen. Net zoals we kwamen, gaan we ook weer, de ruitenwissers op volle toeren.

 


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -