Review Fox 12000XT molen

Review Fox 12000XT molen

Door: Mark Noorman

Inmiddels produceert Fox al weer heel wat jaren werpmolens en het assortiment breidt zich nog altijd gestaag uit.

Ruim een jaar geleden werd het nieuwste paradepaardje onder de karpermolens toegevoegd: de 12000XT. Met een body, rotor en zijplaat van magnesium is hij niet alleen erg licht maar ook zeer sterk. Aan alles merk je dat het een molen is die door en voor karpervissers is ontwikkeld, en niet een zee- of spinmolen die om de een of andere reden nét niet optimaal vist.

Zo is de slinger iets langer dan bij zijn voorgangers waarmee je extra kracht kunt zetten. De lijnclip op de molenspoel is ontwikkeld om je lijn achter te ‘clippen’ voor nauwkeurig inwerpen, en beschadigt je lijn in tegenstelling tot behoorlijk wat andere molens dus niet. Je hoeft de slipmoer slechts een halve slag te draaien om hem van een half losse stand, waarmee hij in de steunen ligt, om te zetten naar de drilstand.

Een handeling die tijdens het oppakken van de hengel razendsnel kan worden uitgevoerd. Ook is de spoel voorzien van een ‘grit guard’ die indringen van vuil voorkomt, iets waar wij karpervissers sneller last van zullen hebben met vlak boven de grond afgesteunde hengels en door de regen opspattend vuil.


Tijdens diverse tests is ook gebleken dat de scherpere hoek van de spoelrand tot verdere worpen leidt.

Het meest opvallende is echter wel het soepele draaien als je de molen in de hand houdt, werkelijk een genot om mee te vissen en drillen. Tijdens diverse tests is ook gebleken dat de scherpere hoek van de spoelrand tot verdere worpen leidt, combineer dit met de zeer trage oscillatie (op en neer gaan van de spoel) en daardoor perfecte lijnligging, en je hebt een perfect stuk gereedschap voor extreem verre worpen.


Een sobere, stijlvolle look.

Uiterlijk is natuurlijk een kwestie van smaak, maar ik houd wel van een sobere, stijlvolle look.Ik heb het grootste deel van 2012 met deze molen mogen vissen, waarbij op sommige wateren echt vaak en stevig moest worden geworpen en zeer krachtige vissen werden gedrild, en naar mijn bescheiden mening hoort deze molen echt tot het topsegment binnen de karpervisserij.

Neem daarbij het feit dat de molen vergeleken met concurrenten zeer gunstig geprijsd is, én er standaard een extra spoel wordt meegeleverd, dan kan de visser die een nieuwe big pit molen zoekt er eigenlijk niet meer omheen de 12000XT in zijn vergelijkend warenonderzoek mee te nemen.

Voor meer informatie kijk op: http://www.foxint.com
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder 122 : Droog op karper
Willem Moorman -
image description
De Allrounder: Karper op de vaste stok.
Willem Moorman -