Reactie op Tips & Trics 39: Bijttijden

Reactie op Tips & Trics 39: Bijttijden

Door Berthil Bos

Op mijn Tips & Trics over bijttijden kwam een reactie binnen van Auke van de Wal, die reageerde op het trucje om de snoek wakker te schudden door de school aasvis paniekerig te maken. Dit trucje heb ik al eens omschreven in ‘’De Roofvis ‘’ nr. 81 en Auke had hier nog wat over te zeggen:

“Aansluitend op jouw artikeltje over bijttijden heb ik nog wel een tip om die ene aanbeet te kunnen forceren. Zoals je weet schoolt in deze tijd van het jaar de aasvis samen. Met name in de wateren langs en rondom woningen en boerderijen, zijn het vaak maar een paar bruggetjes waar ze liggen. Soms zie je de snoek al jagen, maar soms lijkt het alsof er geen groenjas te bekennen is.


Met name op wateren langs en rondom woningen en boerderijen…

Wat in beide gevallen erg succesvol is gebleken is een spinnerbait dwars door de school heen jagen. De combinatie van blinkende spinnerblaadjes en de skirts of bucktail maakt in eerste instantie de aasvis in paniek, dit werkt vervolgens weer aanstekelijk op de aanwezige snoek en een aanbeet is op zo’n moment nooit ver weg.

Momenteel zijn de spinnerbaits van Savage gear favoriet (verkrijgbaar in maatje 3 en 4). Het mooie van deze spinnerbaits is dat ze zich makkelijk laten versieren met een grote grub, een shad of een twister vanwege de lange haaksteel. Heb hier al menig mooie snoek op gevangen.”


... Wil een spinnerbait geregeld voor actie zorgen door paniek te zaaien.
 
Tot zover de leuke ervaring van Auke van de Wal met het uitlokken van een bijttijd onder de snoeken in kleinschalig water. Natuurlijk kun je met elk soort kunstaas een paniekreactie uitlokken, maar een spinnerbait heeft zo zijn voordelen. Ten eerste zorgt het spinnerblad of bladen voor veel kabaal en drukgolven onder water en ten tweede geeft het verenpak of bucktail in combinatie met een twister het geheel een imposant uiterlijk.

Wat minstens zo belangrijk is om te weten is dat je met een spinnerbait met enkele haak of haken niet constant witvis vals haakt, wat met dreggen veelvuldig voorkomt. Als je met deze methode aan de gang gaat kan het zeker gebeuren dat je al direct een snoek haakt. Toch blijft het altijd beter om eerst paniek te veroorzaken en dan buiten de school om te vissen waar het kunstaas in welke vorm dan ook lekker opvalt.

Rest mij nog te zeggen dat je deze manier van vissen pas moet toepassen wanneer de gewone technieken geen succes hebben. Vooral op wat groter water kan de school aasvis zich door het rumoer gaan verplaatsen en de snoek gaat dan ‘gezellig’ mee. Wat ook kan gebeuren is dat op het moment dat het gaat om erg kleine aasvis, de snoek die zich in deze school bevindt geheel gefixeerd is op dit kleine spul. Buiten de school vissen met wat groter kunstaas is dan weer een betere optie.

Auke, bedankt voor je bijdrage en een dezer dagen kan je een presentje van Total Fishing in de brievenbus tegemoet zien!

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
*** VIDEO *** Waar klein groot in kan zijn.
Willem Moorman -
image description
Alles 100%, maar toch…
Willem Moorman -
image description
*** VIDEO *** Schuiven moet hij !
Willem Moorman -