Reactie GroenLinks op Waterkrachtcentrale Borgharen

N.v.d.r.: Vanmiddag (5-10-2010) kreeg de redactie onderstaande reactie binnen van GroenLinks op het eerder gepubliceerde artikel over Borgharen:

Reactie GroenLinks op Waterkrachtcentrale Borgharen:

Geachte sportvissers,
 
Hartelijk dank voor uw e-mail aan GroenLinks. Wij hebben alle begrip voor uw verontwaardiging wat betreft de bouw van een waterkrachtcentrale bij de stuw van Borgharen. We hebben uw mail met veel aandacht gelezen en begrijpen uw bezwaren. Graag licht ik het standpunt van GroenLinks toe.

We leven in een samenleving waarin we te veel afhankelijk zijn van fossiele energie als aardolie en gas. GroenLinks maakt zich daar ernstig zorgen om. We vinden dat er veel meer schone stroom moet en kan worden opgewekt, bijvoorbeeld uit wind en zon. Maar ook een experiment met een waterkrachtcentrale moet wat GroenLinks betreft een kans krijgen.

Het opwekken van energie door middel van een waterkrachtcentrale is duurzaam. Op dit moment importeert Nederland veel duurzaam opgewekte energie uit het buitenland, onder meer uit waterkrachtcentrales uit Engeland, Zweden en Noorwegen. Het is logisch dat bepaalde landen gemakkelijker wind- en waterkrachtenergie kunnen opwekken, omdat er bijvoorbeeld bergen zijn.

GroenLinks vindt het belangrijk dat Nederland meer zelf gaat opwekken uit schone bronnen. Nu haalt Nederland maar een paar procent van de energie uit groene stroom, terwijl het doel is om 20% in 2020 te behalen. Daarom moeten we investeren. Voor een groot project als deze waterkrachtcentrale moet een milieueffectrapportage gemaakt worden. Daarin wordt onderzocht welke gevolgen het project heeft voor mens, dier, natuur en milieu.

GroenLinks is voorstander van de bouw van een waterkrachtcentrale bij de stuw in Borgharen, mits er goed wordt gekeken naar het welzijn van mens en dier en de uitkomsten van de milieueffectrapportage positief zijn.

Uiteraard is het welzijn van de vissen voor GroenLinks hierbij erg belangrijk en wij zullen er op toezien dat hier rekening mee wordt gehouden.

Wij danken u nogmaals voor uw reactie.

Tweede Kamerfractie GroenLinks