Praktijkdag roofvissen voor de jeugd in Kruisland

Praktijkdag roofvissen voor de jeugd in Kruisland

Door Ron Smits
 
HSV De Kruisweel uit Kruisland hield 26 oktober jongstleden voor de tweede keer dit jaar een praktijkdag voor de jeugd. Tien beginnende roofvissers, in de leeftijd van acht tot veertien jaar, waren deze zaterdag om 09.00 uur aanwezig om de roofvissen het leven zuur te maken. Het weer was prachtig en ook de gekozen locatie mocht er zijn.
 
De vele blinkers, pluggen en shads werden telkens fanatiek ingeworpen en met de nodige concentratie binnen gevist. De begeleiders hielpen de jeugdige vissers bij de keuze van het kunstaas, knopen en het dragen van proviand en vismateriaal. Onthakingsmatten en -tangen waren ruimschoots aanwezig. 
 

Een mooie polder, waar ook aan minder valide vissers is gedacht.
 
Jammer genoeg wilden de roofvissen niet echt meewerken om deze spullen uit te proberen, maar dat mocht de pret niet drukken. Het enthousiasme onder de vissers en begeleiders was en bleef groot. 
 
Er werd fanatiek gevist en ook de zes begeleiders droegen een steentje bij.
 
In april van dit jaar was er een theorieavond georganiseerd waarbij de hulp van Wilbert Mostert uit Gouda werd ingeroepen. Het vervolg bestond uit twee praktijkdagen, waarbij de jeugd het geleerde in praktijk bracht, onder begeleiding van vele vrijwillige begeleiders. Tijdens deze cursus werden alle belangrijke technieken uitgelegd en in praktijk gebracht: soorten kunstaas, soorten roofvis, onthaken, onthakingsmat, knopen, staaldraadjes etc.
 
De jeugd leerde veel van de begeleiders, ook hoe ze het kunstaas binnen moesten vissen.
 
Een paar keer was er toch enige opwinding als een roofvis zich aan een hengel meldde, maar dan was het toch weer de vis, die aan het langste eind trok en slechts één keer zijn stekels liet zien voor deze weer de diepte in dook. Maar uiteindelijk was het dan toch echt raak. Een leuk baarsje liet zich verleiden door een blinker en de eerste vis van die ochtend was een feit.
 
Wel een beetje eng om je vingers in de bek te stoppen, maar ondanks dat een stralend gezicht.
 
Helaas was dit ook de enige vis die op de foto kon. Het was inmiddels half twaalf geworden en dit betekende het einde van het vissen, maar nog niet het einde van de dag. Met zijn allen werd de dag afgesloten met een lekker frietje, dat er na zo’n visdag wel in ging. De eerste praktijkdag eerder dit jaar, was beter. Toen kwamen er twee snoeken boven water. 
 
Eén van de twee gevangen snoeken. 
 
Waarschijnlijk hebben deze beide snoeken de rest van het roofvisbestand in de polder gewaarschuwd voor de jeugd van de HSV De Kruisweel. 
 
Joep was, met zijn acht lentes, de jongste. Volgens mij gaan we van hem in de toekomst nog horen.
 
Deze vereniging was in 2012 nog uitgeroepen tot jeugdvereniging van het jaar. Niet onverdiend, bleek na vandaag. Aan de waterkant werden alweer plannen gemaakt voor de jeugd voor volgend jaar. Dat belooft wat. 
 
Ron Smits