Pontoonboat test 1

Seizoentest Pontoonboot

In West Europa wordt nauwelijks gevist met een Pontoonboot terwijl de mogelijkheden schier oneindig lijken, volgens de leveranciers… Total Fishing heeft zo’n boot zelf aangeschaft en gaat die het komende seizoen op de pijnbank leggen en uitgebreid onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn. Niet van achter een bureau of in een showroom maar in de harde praktijk! Aad Kouwenberg gaat u vanaf nu regelmatig bijpraten over de stand van zaken.

Wordt het:

                                       
SuperofVoldoende

Dit wordt de eerste van een lange reeks testen die Total Fishing gaat uitvoeren en waarmee het product een officieel “Total Fishing Predicaat” kan verdienen! Dit kan variëren van het predicaat “Onvoldoende” tot het maximale haalbare “Super”. Er zal van alles getest gaan worden. Van hengels tot b.b. motoren. Van boten tot lijnen! Blijf kijken want dit wordt een interessante rubriek!


De Roeibanaan oftewel de Pontoon

Door Aad Kouwenberg

Toen ik afgelopen winter door sneeuw en ijs gedwongen werd om de boot in de stalling te laten staan, besloot ik bij een aantal vismaten te gaan kijken die vanaf de kant, met dood aas, aan het snoeken waren.

Na wat heen en weer bellen over de locatie bleken ze zich ergens in de buurt van Hilversum te bevinden. Een beetje zoeken en ik had het water gevonden. Ze zaten te vissen op een kleine plas, waar ze al diverse malen goed hadden toegeslagen. Deze plas ligt lekker verscholen tussen de bomen en tussen de lange rietkanten bevinden zich enkele plaatsen waar uitstekend gevist kan worden.

De gesprekken gingen natuurlijk over grote snoeken en onder het genot van een bakkie werd het een gezellige middag. De plas lag er echt schitterend bij in het januari zonnetje. Na een beetje rondvragen bleek dat er op dit water alleen ’s winters op snoek gevist word en in de zomer voornamelijk op karper, de snoekvissers laten het dan weer met rust tot de winter.

Starend over deze prachtige glasheldere plas bekroop mij een gevoel wat ik al meerdere malen heb gehad, het gevoel dat er ontzettend veel goed snoekwater in de zomermaanden ongemoeid wordt gelaten omdat er gewoonweg niet met een boot gevist kan worden. Op deze plassen kun je niet terecht met boot en buitenboordmotor en roeien dat doen we niet meer, toch?.. Vaak is er geen helling en kun je niet eens aan het water komen met de auto. Maar dat er op deze wateren nog vele Exos Lucius Gigantos liggen te wachten op een jerkbait of een streamer staat voor mij als een paal boven water.

Dit wordt komend seizoen ook ons vismaatje
“Dit wordt komend seizoen ook ons vismaatje”

De vraag is hoe kunnen we dan toch op dit soort water aan de slag. Een aantal mogelijkheden biedt zich aan. Vanaf de kant is vaak vanwege de dichte begroeiing uitgesloten. Als de begroeiing meevalt kom je gewoonweg niet op de goeie stekken. Dus? een tweede kleinere boot op een trailer. Er zijn schitterende aluminium boten te koop zoals bijvoorbeeld van Linder of een Jon Boat. Deze boten wegen niet veel en zijn zonder helling relatief eenvoudig te traileren. Eenmaal op het water zijn ze goed te roeien en voldoen, denk ik, uitstekend voor dit doel.

Het bezwaar echter is dat het geheel weer op een trailer staat, gestald moet worden en niet onbelangrijk, moet worden onderhouden. Verlichting die niet werkt lagers die piepen, nee één trailer is wel genoeg. Op het dak van de auto dan?, nee lijkt me ook niks. Dakdragers monteren, boot op de auto, boot eraf en vissen maar, klaar met vissen boot weer op de auto en terugrijden, boot eraf, dakdragers eraf, pfffff ik wordt al moe bij de gedachte, nee op deze manier gaat vissen wel erg veel op werken lijken.

Nog één mogelijkheid een bellyboat. Ik ben een beetje gaan rondvragen bij vissers die de bellyboat gebruiken. Voor het doel waarvoor ik hem wil gebruiken word deze door iedereen afgeraden en dit vanwege de mobiliteit. Honderd meter schijnt in een bellyboat best heeeel….. ver te zijn en ik wil wel een plas van een aantal hectaren zonder problemen rond kunnen vissen. Ik had alles alweer een beetje uit mijn hoofd gezet toen ik op het internet de Pontoonboot tegenkwam. Deze veredelde bellyboat had volgens mij precies dat beetje extra wat ik wilde.

Ik ben op internet gaan zoeken naar artikelen en ervaringen van vissers met deze manier van vissen. In Amerika wordt er met deze boten veel op rivieren en meren gevist. De boot wordt voornamelijk voor het vliegvissen gebruikt maar kan ook uitstekend voor andere doeleinden worden gebruikt. Als ik deze artikelen moet geloven is het mogelijk om grotere afstanden af te leggen en dat is wat ik wil.

Artikelen uit Nederland over de Pontoon zijn schaars. Ik kon met goed zoeken een foto vinden waarbij de Pontoon op de zeebaars gebruikt wordt , echter dit artikel ging niet over de boot maar over zeebaars.

Zoals met alles wat nieuw is weet je niet waarop je moet letten als je iets wilt aanschaffen maar wat opviel was dat het merk - Company Creek - veelvuldig werd gebruikt en in veel van de artikelen voorkwam. Op internet de site opgezocht en het bleek een kleine firma te zijn die gespecialiseerd is in fabricage van Pontoonboten. Ik heb een mailtje gestuurd naar deze firma en werd doorverwezen naar Mac Fishing de importeur voor Nederland.

Een afspraak met deze firma, eigendom van de in de hengelportwereld bekende Jaap Muda, was snel gemaakt en hebben we namens Total Fishing zelf een pontoonboot aangeschaft, die we dit seizoen eens ongenadig zullen testen. Door mijn dochtertje werd de boot onmiddellijk omgedoopt tot “de roeibanaan”. Vanwege het koude voorjaar heb ik mijn eerste dag op het water moeten uitstellen naar de eerste maanden van het nieuwe seizoen. Dan ga ik bekijken of de plassen die ik wil gaan bevissen ook daadwerkelijk vis opleveren. Voor het echter zo ver is wil ik een beetje gaan oefenen en experimenteren op het Oostvoornse meer. Hier kan ik het roeien en vissen vanuit de boot een beetje eigen worden en alle onderdelen tiptop in orde maken.

Of de boot inderdaad geschikt is voor de manier van (roofvis)vissen zoals wij die graag beoefenen met gebruikmaking van de meest voorkomende technieken, zullen we het komende seizoen uitgebreid onderzoeken. Binnenkort starten we en bekijken we als eerste wat een pontonboot nou precies is en wat er allemaal bij komt kijken voor we het water op kunnen. Ik ben ervan overtuigd dat dit een leuk seizoen gaat worden… We zullen je op deze site helemaal op de hoogte houden van onze ervaringen!

Mocht u tussentijds een specifieke vraag m.b.t. het gebruik van een Pontoonboot hebben schroom niet en stel deze via info@totalfishing.nl en de vraag wordt in de test meegenomen!

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Gezien bij ...
Willem Moorman -
image description
Vernieuwde Busters
Marc Borst -