Pellets, Bait of hope and glory

Pellets, Bait of hope and glory

door Max Wigt

Net onder Antwerpen ligt het plaatsje Schelle. Vlak naast  de plaatselijke (buiten werking gestelde?) elektriciteitscentrale ligt de vijver van de Visvereniging Penneke Volt waar we vandaag te gast zijn. Er staat op deze dag misschien iets bijzonders te gebeuren.

Arnout van de Stadt, Ed Willems, Peter Hamers (beiden deel uitmakend van het Faps Team) en Willem Multem staan voor de uitdaging wellicht een 10kg + karper aan de vaste stok te vangen. Het aas en voer waarmee het allemaal moet gebeuren: pellets en niets anders dan pellets!  


Zelf pellets bereiden…

Een pellet is een cilindervormig korreltje met als basisingrediënt vismeel. Dit vismeel wordt met andere bestanddelen zoals diverse soorten (vis)oliën en /of flavours samengeperst in de boven genoemde vorm. Die verschillende soorten oliën zorgen ervoor dat er ook bij lagere watertemperaturen een aantrekkelijke werking vanuit gaat. De meer ‘vluchtige’ oliën zorgen daarbij dan voor het eerste geurspoor.

Verder is er een onderscheid tussen haak- en voerpellets. De haakpellet is een zachte, al dan niet van een ‘skin’ (taai huidje)” voorziene pellet die goed op de haak blijft zitten. De voerpellet daarentegen is hard en valt uiteen als hij langere tijd in het water heeft gelegen.

Pellets bestaan er in verschillende maten. Dit geldt zowel voor de haak- als voor de voerpellet. De kleinste meet 2 mm en de grootste die ik heb waargenomen is 11 mm. Grotere maten zijn er wel, maar die acht ik voor deze visserij ongeschikt.


Haken bij voorkeur dun en licht van gewicht.

Expanders
De naam komt van ‘to expand’ en zegt het al: door een speciale bewerking zal het volume van de pellet toenemen. Hiertoe wordt gebruik gemaakt van een speciale voorraadbus waarin met het bijgeleverde pompje een vacuüm kan worden gecreëerd. De meesten van jullie kennen deze bus al, want hij is tevens uitermate geschikt om casters in te bewaren..Voor wie de bus niet kent; je koopt ‘m in de betere huishoudelijke speciaalzaken.

De procedure gaat als volgt:
• vul de bus voor 25% met pellets en voeg twee keer zoveel water toe. De pellets gaan drijven;
• voeg indien gewenst een flavour toe;
• sluit de bus en pomp gedurende een halve minuut de lucht uit de bus;
• verwijder de pomp en laat vervolgens de lucht in de bus stromen door in de rubberen dop te knijpen. Nadat de lucht hoorbaar naar binnen is gestroomd, kan de deksel verwijderd worden. De pellets zullen nu zinken;
• doe de pellets met het water in een bakje en laat het geheel vervolgens 30 tot 60 minuten rusten. De pellets worden nu zacht;
• giet tenslotte het water af.

De Expenders zijn nu klaar voor gebruik en zowel als voer als als haakaas te gebruiken.
In Engeland bestaat overigens een manier om je expanders nóg gemakkelijker te bereiden. Het apparaatje, een kunststof containertje waaraan een pompje is gemonteerd, komt als het goed is het komende seizoen naar Nederland.


Op de website van Sonubaits (
www.Sonubaits.com) kun je je kennis van wat er zo allemaal aan pelletmateriaal te verkrijgen is aanzienlijk vergroten. Ook worden er handige tips gegeven hoe ze te gebruiken bij de stok-, match- en feedervisserij.

Verderop in dit artikel kom ik daar onder het kopje systemen en technieken nog nader op terug.
Voor de volledigheid dien ik te vermelden dat er natuurlijk ook een aantal andere Engelse fabrikanten niet heeft stilgezeten en producten van vergelijkbare prima kwaliteit levert. Denk hierbij aan de producten van Dynamite Baits, Mainline en Ringers Baits.

Welke hengels?
Voor deze visserij, zeker op water met veel karper, zijn stevige hengels een noodzaak.  De lengte varieert in het algemeen tussen de 9,50 en 13,00 meter. Feit is dat al deze hengels doorgaans worden voorzien van zwaar elastiek, wat het vissen met lijnen met een diameter van meer dan 20/00 mogelijk maakt.

Gedurende deze sessie kreeg ik een goede indruk over het vermogen  van de gebruikte hengels. Ed en Peter visten beiden met de Faps 1303, werkelijk een dijk van een hengel voor dit zwaardere werk. Dat de hengel van  Preston, een prototype van de nieuwe Lerc GRX 1000, voorzien van een tweedelige powerkit (pulla kit), over tenminste dezelfde capaciteiten als de Faps beschikt, blijkt als Arnout even later de eerste van de twee vissen boven de 10 kilo met succes weet te landen.


Pulla Bung, werkt uitstekend.

Elastiek en lijnen
Over de te gebruiken lijnen kan ik kort zijn. Die lijn moet soepel en sterk zijn. De keuze van nylon is zeer persoonlijk en alle grote merken zijn in dit segment (12/00 tot 22/00) goed vertegenwoordigd. Belangrijk is echter wel dat je de juiste lijn met het juiste elastiek combineert. Een lijntje van 14/00 in combinatie met een elastiek 19 is natuurlijk geen optie.

In de aanwijzingen met betrekking tot de maatvoering vind je de juiste lijndikte bij het juiste elastiek. Juist bij deze visserij is dat ‘stiek’ overigens een zeer belangrijk attribuut. Misschien wel het belangrijkste. Het gebruikelijk ‘volle’ elastiek doet zijn werk over het algemeen naar behoren, maar de holle variant heeft, zeker wanneer er grote vis valt te verwachten toch een aantal belangrijke voordelen.

Om er wat te noemen:
• meer rek;
• betere demping;
• komt zeer geleidelijk uit de top, waardoor de eerste run beter kan worden opgevangen.

Maatvoering
Voor wat betreft de te gebruiken maten, kan het volgende lijstje als leidraad dienen:

• brasem en kleine karper: maten 9 en 11, lijndikte 12/00 tot 14/00;
• kleine en middelgrote karper: maten 13 en 15, lijndikte 14/00 tot 16/00;
• middelgrote tot grote karper: maten 17 en 19, lijndikte 16/00 tot 22/00.

Voor het gebruik van hol elastiek zijn diverse accessoires nodig, die o.a. worden aangeboden door Preston.
Denk hierbij aan de speciale Hollo PTFE Bushes voor een uitstekende geleiding van het elastiek uit de top en de Hollo Connectors die onder extreme omstandigheden perfect functioneren.

Ook over een betere controle over de dril van een grote vis hebben ze bij Preston goed nagedacht. De Pulla Bung Powerkit is hier een goed voorbeeld van. Deze power kit is universeel te gebruiken op de meeste vaste hengels van Preston (past op het vierde deel). Vlak voor de eindbus van deze tweedelige kit is de blank verstevigd en wordt het elastiek via een teflon busje naar buiten geleid. Door de enorme dempende werking van het holle elastiek kun je de hengel sneller afsteken en door het elastiek nu binnen te strippen, heb je een veel betere controle over de vis. Een ander voordeel is dat de andere hengeldelen op deze wijze worden ontzien zodat de kans op breuk sterk wordt gereduceerd.


De elastiekmontage moet 100% in orde zijn.

In het verlengde hiervan is er een universele Pulla Bung verkrijgbaar. Deze past in alle powerkits (tot drie hengeldelen) van andere merken hengels. Het principe is hetzelfde, alleen wordt het elastiek nu via de achterzijde van de powerkit binnengestript. Hiertoe is de bung voorzien van een buisje dat uit het hengeldeel steekt en aan de achterzijde is voorzien van een teflon busje. Een teflon stopper houdt het elastiek op zijn plaats.

Systemen en technieken
Voor wat betreft de te gebruiken -dobbers ben ik snel uitgepraat. Ook hier is de keuze van een pennetje namelijk zeer persoonlijk. Toch is het zinnig om met een aantal zaken rekening te houden. Kies bij voorkeur een sterke pen en liefst eentje waarvan het oogje voor de lijngeleiding boven het drijflichaam op de antenne is bevestigd. De omstandigheden tijdens de dril kunnen extreem zijn en vragen dan het uiterste van al het materiaal en dus ook van de dobber. Kies die dus wat zwaarder dan je -normaliter gewend bent, zeg zo van 0,2 tot -0,5 gram.

Het aanbieden van het aas vindt met staande haak of een minuscuul sleepje recht onder de pen plaats. Een wat zwaardere pen geeft juist dat beetje meer stabiliteit om het aas stil te kunnen aanbieden. Maak gebruik van een bulkloodje en zet de pen met een aantal kleine loodjes op scherp. Ook styllood, (gegroepeerd voor vissen op half water) wordt veel op de vijver gebruikt.

Of je wel of geen onderlijn gebruikt, wordt mede bepaald door of je met de pellet op of juist onder de haak wilt -vissen met behulp van een zogenoemde ‘pellet band’, een bijzonder elastisch latex ringetje dat aan een hair hangt, strak onder de bocht van de haak. Je bevestigt de pellet dus middels die pellet band aan de hair. Bij deze wijze van het aanbieden van het aas ben je bijna verplicht een onderlijn te gebruiken. De onderlijn, waaraan de pellet band is bevestigd, wordt namelijk met een ‘knotless knot’ aan de haak geknoopt. Zo kun je namelijk gemakkelijk de lengte van je hair bepalen. De gebruikte onderlijntjes zijn ongeveer 20 centimeter lang.

Zet je echter het aas rechtstreeks op de haak of maak je gebruik van de Fox Bait Bands dan is het gebruik van een onderlijn niet noodzakelijk en zelfs niet gewenst. Iedere knoop in de lijn betekent toch een verzwakking van de trekkracht, nietwaar?  En die ‘Bait Band’ van Fox heeft namelijk een -speciaal aangebrachte verdikking in het latex ringetje waar je de haak doorheen kunt prikken, zodat je de band over de haaksteel in de haakbocht kunt schuiven. Slim bedacht!


En ze lusten ze rauw!

Welke haken?

Ook op het gebruik van pellets als haakaas zijn de fabrikanten vanzelfsprekend ingesprongen. Er moest voor deze visserij een geschikte haak worden ontworpen…

Die haak moest:
• een dunnere draad hebben dan de gebruikelijke karperhaken;
• daardoor lichter zijn;
• extreem sterk zijn;
• en ook in kleinere maten beschikbaar zijn.

Nu, ik kan jullie melden dat het prima is gelukt om een haak te ontwikkelen die aan deze voorwaarden voldoet.
Inmiddels is er keuze uit bijvoorbeeld de:

• Drennan Specialist, maten 10 tot en met 16. Deze haak bestaat al wat langer maar is prima te gebruiken;
• Fox Match Series Carp Match, maten 12 tot en met 22;
• Owner C5 in maatje 12 (kleinste maat);
• Kamasan Animal Spade, maten 8 tot en met 18. Dit een haakje zonder oog en kan dus in principe niet worden gebruikt in combinatie met een hair;
• Preston PR 36 in de maten 10 tot en met 18.

Met betrekking tot die Preston PR36 is de volgende informatie nog van belang. De haak is speciaal ontworpen voor het vissen met een hair rig.. Doordat het oog licht naar buiten is gebogen, wordt de hoek van penetratie sterk verbeterd. De haak is hierdoor veel beter te zetten, zodat er minder vis wordt verspeeld..

Een ander kenmerk is dat het overgrote deel van de aangeboden haken is voorzien van een oogje en ook zonder weerhaak (barbless) te verkrijgen is. In de praktijk heeft het ontbreken van de weerhaak zeker geen nadelige gevolgen.

Samenvattend
Dat de merknamen Preston, Korum en Sonubaits perfect bij elkaar passen, blijkt wel uit het grote aantal artikelen in het assortiment dat direct met het gebruik van pellets als aas en voer te maken hebben.
In de Engelstalige catalogi van Preston en Korum lees je van alles over elastiek, bungs, cups (Feedapot! Geleverd met twee maten cups), (onder)lijnen, dobbers, haken (serie  PR 36) pelletbands etc.
Buitengewoon interessant leesvoer!

10 kilo plus!
En nu terug naar de praktijk, naar onze sessie op die Belgische vijver.
De dag begon grijs en er stond veel wind. Hierdoor waren we genoodzaakt alle spullen naar de overkant van de vijver te slepen. Het is voor mij toch steeds verbazingwekkend hoe snel deze doorgewinterde wedstrijdvissers hun zaakjes op orde hebben en klaar zijn om te gaan vissen.


Effectief vissen met pellets…

Er was van te voren afgesproken dat iedere visser met een andere soort (lees smaak) pellet zou gaan vissen. Hiertoe werden door Arnout  aan een ieder een zak voer- en haakpellets uitgedeeld. In de wijze van voeren hadden de heren de vrije hand. Terwijl Arnout en Willem hun voerplek bij elkaar cupten, gebruikten de heren van het Faps team de katapult. Ondanks de enorme bezetting aan brasem, karper en zeelt duurde het in eerste instantie toch een tijdje voordat de gang er goed inkwam. Daarna, toen ook de zon aarzelend tevoorschijn kwam, was er geen houden meer aan. De één na de andere brasem vond de weg naar het schepnet en buiten mijn verwachting zaten er echt knappe exemplaren bij. Om even sfeer te kunnen proeven mocht ik van Ed ook een aantal brasems binnenvissen. Alleen bij Arnout bleef het aantal beten achter.

Maar opeens was het dan toch ook raak en goed ook. De eerste 10kg plus karper had de pellet gepakt en werd met succes uitgedrild. Arnout was noch maar nauwelijks terug op aarde, toen de volgende specimen zich aandiende. “Zo aan de actie van de hengel te zien, is deze kleiner dan de eerste!”,  had Ed tijdens de dril nog geopperd.  Dat oordeel moest hij echter rap bijstellen toen de vis op de mat lag. De teller op de weegschaal stokte pas bij 13,2 kg! Gevangen aan de vaste stok! De dag van Arnout kon niet meer stuk. Later bleek dat Arnout zeer nauwgezet had gevoerd (Feedapot!) en een grotere pellet (8 mm) als haakaas had gebruikt. Hierdoor kon hij wat selectiever vissen.  

Tenslotte
Zijn pellets dan het beoogde wonderaas voor de nabije toekomst? Een groot aantal factoren wijst wat mij betreft in die richting. Dat het een instant aas betreft, acht ik bijvoorbeeld voor een groot percentage bewezen, want op de vijver werd tot vandaag niet of nauwelijks met pellets gevist, maar de vangsten logen er niet om. Bij elkaar toch al snel 150 kg brasem, plus de nodige karpers gevangen en  verspeeld. Of het aas in andere omstandigheden net zo succesvol is met andere technieken dan die met de dobber, is noch even afwachten. Een volgende keer is de feeder aan de beurt…

Dit interessante artikel en een keur aan andere zeer lezenswaardige bijdragen kunt u terugvinden in Witvis Totaal no. 37 dat vanaf  10 maart 2008 te koop is in de hengelsportspeciaalzaken en de boekhandel.
Klik hier voor meer informatie!

 


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak ( deel 1 )
Willem Moorman -
image description
Feederen op het Wantij
Willem Moorman -