Open Street Gent 2014, geslaagd evenement!

Open Street Gent 2014, geslaagd evenement! 

Tekst: Niels Patijn  Fotografie: Bernd van Broekhoven

Vele streetfishers leefden naar de datum 12 oktober 2014 toe, naar misschien wel hét streetfish-evenement van het jaar! 73 teams en in totaal 146 deelnemers stonden deze zondag klaar voor de strijd om de fel begeerde titel ‘King of Ghent’.

Met een breed deelnemersveld beloofde het een competitie van hoog niveau te worden. Deelnemers vanuit het hoge noorden uit ons eigen land tot Duitse en Franse roofviscollega’s reisden allen af naar Gent. Het strijdtoneel bestond uit een breed gebied aan grachten die deze Belgische stad rijk is. Een aantal staan in verbinding met het kanaal van Gent naar Terneuzen.


Vroeg in de ochtend, het water ligt er nog rustig bij in het donker.

De Irisch Pub ‘Patrick Foley’ was deze ochtend de plaats waar deelnemers zich konden melden bij de organisatoren. Vanaf half acht stroomden de streetfishers de pub binnen. In combinatie met een ontbijt in de vorm van een croissant maakten velen zich klaar voor de wedstrijd. Wedstrijdregels, puntentellingen en de plattegrond van Gent werden zorgvuldig doorgenomen om de laatste plannen in tactiek vast te stellen.


Ward de Corte, een van de organisatoren van Open Street Gent
.
Rond kwart voor negen opende Ward met de briefing voor aanstaande wedstrijd. Een kwartier later was het dan zover. De deelnemers kozen elk hun eigen weg door Gent. Enkelen startten vlakbij het startpunt, anderen liepen bijna een half uur om de uitersten in het parcours te gaan bevissen. De wedstrijd zelf bestond uit twee delen, ’s ochtends drie uur vissen en ’s middags drie en een half uur.Klaar voor de start!
 
Samen met Bernd van Broekhoven nam ik deze dag ook deel aan het streetfish-event. Vooraf hadden we een bepaald gebied als interessant gemarkeerd om te vissen. Als doel werd gesteld daar in de eerste helft van de wedstrijd te vissen.

Dit gebied lag op een half uur lopen van de start, waardoor we er voor kozen om onderweg ook nog even wat lijnen nat te maken. Voor ons was het een onbekend water, waardoor het wel even zoeken was naar de vis. Een groot deel van de grachten was erg ondiep en leverde geen vis op.


Het water als een spiegel en een heerlijk zonnetje, de weergoden zijn ons goed gezind.

Na ruim een uur zonder vis en weinig aanbeten kwamen we aan op het beoogde stuk. Hier zagen we ook voor het eerst andere teams. Een tiental worpen met de dropshot en ultralichte loodkopjes leverde weinig actie op, tot de stroming plots sterk toenam.

Een voorzichtige aanbeet verraadde dat er roofvis aanwezig was… nog een keer optikken… en jawel, hangen! De Spro Komodo Claw is goed de klos. De vis gaat redelijk door de slip, de stevige bonken wijzen op snoekbaars. Het lijkt op een beste vis.…belangrijke vissen tijdens een wedstrijd…

Bernd kan uiteindelijk de vis landen. Het speciale ‘Open Street Gent’ meetlint geeft 74 centimeter aan, dit zijn ongetwijfeld belangrijke vissen tijdens een wedstrijd. Deze prachtige vis ging na wat platen geschoten te hebben snel weer terug in het water. Volgens de organisatoren qua afmeting een bijzondere vangst op dit parcours.De honger werd gestild door een stevig bord friet met stoverij.

Om twaalf uur werd iedereen terug verwacht in de sfeervolle Irish pub. Een goed gevuld bord met friet en stoverij werd voor de deelnemers geserveerd. De twee uur pauze werd gebruikt om de magen te vullen, de vangsten door te spreken en gewoon gezellig te praten over onze gemeenschappelijke hobby.

Aan gespreksstof geen gebrek. Aan de vangsten te horen leek de wedstrijd, net als voorgaande editie, beslist te gaan worden door de vele kleine ondermaatse baarzen.


Ondermaatse vis voerde de hoofdtoon deze dag.

In de middag kozen we ervoor hetzelfde stuk gracht nog eens uit te kammen met microkunstaas. Het lukte Bernd om nog drie snoekbaarsjes te vangen. De baars kregen we niet te pakken. Ondanks dat er 146 deelnemers waren, kon je overal toch relatief rustig vissen.

Het laatste half uurtje begon het wat te regenen, maar dat kon de wedstrijd niet meer beïnvloeden. De meeste deelnemers waren dan inmiddels weer op weg terug naar het meetingpoint. Te laat komen leverde namelijk een fors aantal strafpunten op.

De organisatoren hadden ervoor gekozen het prijzenpakket samen te stellen onder het mom ‘een wedstrijd voor iedereen.’ Alle deelnemers kregen als beloning een zogenaamde ‘goodiebag’ die vol zat met leuke shads, een Open Street Gent t-shirt en andere kleine prijsjes.

Ondertussen werd de spanning opgevoerd in de pub, wie zou er aan de haal gaan met titel? Er werd volop gespeculeerd. Het zou niet lang meer duren tot Ward de doorslag geeft, de prijsuitreiking gaat van start.

Eerst werden de jongste deelnemertjes even naar voren geroepen, de toekomstige generatie van het streetfishing.


De jeugd heeft de toekomst!

In het kort de top drie: De locals Renzo Leon en Diederik Rosseel werden derde en hadden tevens de prijs voor de grootste baars te pakken. Zij wisten een baars van 38 centimeter te vangen. Tweede werden Ivo Crabbe en Frederik Casteels.
 
Karel Deblaere en Ward van Degeuchte mogen zich een jaar lang ‘King of Ghent’ noemen, zij visten ruim 150 baarzen uit de grachten van Gent. Knappe prestatie heren!


King(s) of Ghent 2014!

Snoeken zijn deze dag niet gevangen waardoor de prijs voor de grootste snoek niet is uitgereikt. Dat betekende dat de grootste vis van de wedstrijd, de grootste snoekbaars zou zijn. Mijn snoekbaars van 74 centimeter bleek daaraan te voldoen. Gaaf, zelf toch ook nog even op het podium!


De auteur met de prijs voor de grootste snoekbaars.

Tot slot een pluim voor de organisatie, velen zullen terugkijken op een geslaagde en gezellige dag.


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -
image description
Tijdelijke verzwaring coronamaatregelen
Willem Moorman -