image description

Open Ogen en losse lijnen.

Door Berthil Bos

Nu de temperaturen overdag vaak onder nul zijn, is het nodig om drastische maatregelen te nemen. Je wilt, als je nu toch het water opgaat, wel je ding doen zonder veel tegenwerking. Eén van die dingen is het makkelijk vrijgeven van de vislijn, zowel werpend als bij bijvoorbeeld verticalen.

Vooral dynema neemt water op en zal op een gegeven moment gaan ‘’plakken’’, omdat het gewoonweg bevriest. Ook zal je zien dat de geleideogen van de hengel zo langzamerhand vol komen te zitten met ijs. De vislijn neemt water mee naar de molen en reel en laat natuurlijk ook wat achter op de geleideogen. Om dit enigszins te voorkomen kan je de dynemalijn een tijdje in het antivries leggen. De lengte is afhankelijk van de vistechniek die je wilt beoefenen, maar dat weet je zelf het beste al zal ik het zekere voor het onzekere nemen. Een tijdje in een bakje en het het antivries lekker laten intrekken.



Tijdens het vissen moet je wel de spoel blijven onderhouden. Neem gerust een spuitfles autoruit ontdooier mee, waarmee je geregeld de lijn mee bewerkt. Deze fles is ook goed te gebruiken bij het ijsvrij houden van de geleideogen. Het topoog kan je zo af en toe ook onderwater steken, maar doe dat maar eens met de gehele hengel. In het verleden smeerde ik ze in met vaseline en dit werkte ook wel, alleen had je na een tijdje plakkerige handen, omdat de lijn de vaseline ook meenam naar de spoel. Waar je wel aan met denken is dat antivries een geurtje heeft. Bij het werpend vissen zal je er zeker geen last van hebben, maar bij bijvoorbeeld vertalen kies ik er altijd voor om de laatste meter niet te voorzien van deze vloeistof of ik gebruik een extra langen onderlijn.



Ook zal ik voorzichtig zijn met het aanraken van het kunstaas omdat je hand of handschoen altijd in aanraking komt met het antivries. Verwissel je kunstaas daarom voor de zekerheid met of zonder handschoen. Zelf heb ik tot dusver geen negatieve gevolgen bemerkt, maar voorkomen is beter dan genezen. Natuurlijk heeft ook ieder stukje kunstaas, hard of softbaits, een niet natuurlijke geur bij zich. Een spuitfles of bus antivries is zo wie zo een product die je nu zeker moet meenemen. Denk maar eens aan bevroren sloten van de trailer, auto of boot.
Succes

 

ANDEREN LAZEN OOK