Op zeeforel in Denemarken (deel 3)

Op zeeforel in Denemarken (deel 3): Voedsel

Door Jelle Westerhuis

Wanneer de zeeforel als kleintje op de rivier geboren is, zal hij zich net als bruine forel voornamelijk voeden met het insectenleven dat in de rivier aanwezig is en zodra hij klaar is om naar zee te gaan zal zijn voedselbehoefte geleidelijk veranderen.


Het kleintje heeft nog iets weg van een bruine forel, maar begint langzaam al de zilveren kleur te krijgen door het zoute water.

In eerste instantie zullen garnaaltjes en kleine visjes ten prooi vallen aan de hongerige vis waarna de eettafel verder aangevuld zal worden met stekelbaarsjes, zandaaltjes, vlokreeften, zagers, pieren, enz., totdat het uiteindelijk echte haringvreters worden. En dat zijn de echte doorgroeiers die we hopen te vangen!


Mooie, grove vis die nog lang niet op z’n top is.

Apart fenomeen om te vermelden is er eentje die we in een bepaald fjord hebben meegemaakt. Een Deen, die besloten had een visje mee te nemen voor thuis, stond zijn vis schoon te maken en onderzocht de maaginhoud. Deze bestond grotendeels uit zeepieren! Ik had dit nog niet eerder gezien en vroeg me af of dat normaal was. Uitgebreid begon hij te vertellen over een tweetal typen zeeforelstammen die in dit fjord huisden.

De ene stam vrat enkel zagers, de andere had bijna alleen maar zeepieren als dagelijks maal. Ik vond dat bijzonder merkwaardig, eten is toch eten? Volgens de verhalen verbleven beide stammen dan ook elk op hun eigen kant van het fjord. In mijn gedachten zou dat dan ook op territoriaal gedrag duiden.

De jaren daarop werd dit meermaals bevestigd bij het aanzien van maaginhouden, waarmee het verhaal dus min of meer bewezen was. Het bleek dat afzonderlijke stammen zich kennelijk gingen ‘specialiseren’ in voedsel, een fenomeen dat ik later ook zag bij andere dieren in diverse documentaires van National Geographic en Discovery Channel.


Heel apart om een fjord vol zagers te zien, dat op dat moment dan ook de voedselbron vormt voor vele zeeforellen. Desondanks kunnen ze toch ‘gespecialiseerd’ zijn.

Fjorden zijn uitstekende plaatsen om, voornamelijk in de buurt van begroeiing, te kijken wat er nu zoal in het water leeft en waarvan de zeeforel hoogstwaarschijnlijk leeft. Door een uurtje de hengel in de kant te planten en gewoon in het water rond te lopen, zul je je al snel verbazen over wat er allemaal in dat vaak kraakheldere water rondfriemelt.

De voornaamste voedselbron bestaat dus uit garnalen, en vissoorten als zandaal, stekelbaars en harinkjes. Kunstaassoorten die dan door de visser ingezet worden zijn kunstvliegen, lepels, spinners en kleine plugjes in allerlei kleuren en groottes, die op hun beurt weer op velerlei wijzen gevist kunnen worden.


Garnaaltjes…


.... Stekelbaarsjes…


… en andere, kleine vissoorten. Zandaaltjes en haring zullen dan later ook op het menu geliefd raken.

Vanaf de kustlijn en op de rivier worden spin- en vliegenhengel het meest ingezet, maar daarover meer in het volgende deel…

Eerder verschenen deel 1 en deel 2. Binnenkort deel 4.

 

ANDEREN LAZEN OOK