Op zeeforel in Denemarken (deel 1)

Op zeeforel in Denemarken

Tekst en fotografie: Jelle Westerhuis

Daar sta je dan, aan een gigantische plons water. De moed zakt je bij het aanzien al in de schoenen. Moet ik hier mijn visje gaan vangen? Een gedachte die praktisch bij elke visser wel door het hoofd schiet wanneer hij aan de Deense kust staat te vissen op zeeforel. Maar elke keer weer ga ik maar wat graag terug…


Het prachtige water van de Deense oostkust blijft een genot om in te vissen.

Doorzetters worden beloond

Toen ik voor het eerst mocht kennismaken met de Deense visserij op zeeforel wist ik niet wat me overkwam. Het was een regelrechte desillusie. Weinig dat ik van de visserij elders had geleerd, kon ik hier toepassen. Met slechts een enorme bak water voor je neus en een hengel in handen moet je dan maar proberen om een, voor je gevoel, verdwaalde vis te vangen.

Nergens een herkenningspunt te vinden waarbij je denkt van dat zou weleens een topplek kunnen zijn. Het is een ontmoedigende start van het zeeforelvissen, en toch wil je het ook! Zo’n zilveren pijl aan de lijn hebben op zout of brak water is een genot, had ik velen horen vertellen.


Enorme bak water voor je neus…

Zeeforelvissen kwam op mij over als een soort van mysterie en aan mysteries heb ik een bloedhekel, ik wil ze doorbreken, doorgronden, afmaken en eigen maken. Er moet een logisch patroon te ontdekken zijn en dat kan ook zeer zeker! Mij zul je zeker niet horen zeggen dat wanneer je er alleen opuit trekt ook vis zult vangen, echter met wat hulp van een kenner, moet het vrij snel kunnen lukken.

Het is dus zeer zeker mogelijk, alleen moet je leren te kijken naar dingen die je kansen vergroten en weten waar je moet zijn. Op zich een open deur, maar het is wel zo eenvoudig. Vissers die er al jaren komen, kennen de kneepjes en weten wanneer en waar er wat zou kunnen gebeuren. Tijd investeren en luisteren naar ervaren vissers geven je alle mogelijkheden om je zilveren wens in vervulling te laten gaan. Een beetje doorzetten wordt dan zeker beloond.


Met een beetje doorzetten zijn er hele mooie vissen te vangen.

Waarom dan Zeeforel?

Simpelweg de combinatie van buitenland, prachtige natuur, mooi water en het overwinnen van dagen aaneen blanken. Het moment dat je dan eindelijk zo’n prachtig zilveren zeeforel in handen hebt, dat maakt het helemaal compleet! En je kunt het best wel betitelen als een soort van overwinning. Op zo’n groot water vis vinden en vangen geeft een kick, alsof je het grote en onbereikbare toch hebt overmeesterd.

Vis vangen is weliswaar het voornaamste doel om naar Denemarken af te reizen, echter de omgeving vind ik ook van enorm belang. De natuur in Denemarken is op vele plaatsen overweldigend. De glasheldere zee, het leven dat erin rondwaart, de bossen en de ogenschijnlijk onmogelijke opgave om een vis te vangen in zo’n gigantische plons water, ik noemde het al. Dat alles blijft dermate trekken dat we jaarlijks maar wat graag terugkeren.


Mooi water, uitdagende visserij, en er leeft van alles en nog wat langs de waterkant….


… Zelfs slangen kom je geregeld op windstille en warme plekjes tegen.

Ook de vissers zijn er van een ander kaliber dan dat wij kennen. De saamhorigheid en gemoedelijkheid karakteriseren de visserij optimaal. Gezellig praatje maken, stekken en vangsten  delen zodat iedereen in de vis kan komen. Kift kent men nauwelijks, ik ben het althans in vijf jaren, meermaals per jaar, nog niet tegengekomen.

De beleving langs de waterkant is ook geheel anders. Staan wij hier veelal door te vissen, de Denen doen het kalmer aan. Even vissen, even pauze. Soms wordt er een barbecue meegenomen en met maten een maaltijd bereid langs de waterkant om vervolgens weer verder te vissen. Heerlijk is dat.


‘Loungen’ op z’n Deens… Spek en eieren langs de waterkant bereid, smaakt dubbel zo goed en verdwijnt net zo snel.

Binnenkort deel 2.

 

ANDEREN LAZEN OOK