image description

Op de koffie bij Hengelsport De Kempenaar

Door: Ron Smits

In de zomermaanden vaar ik met mijn motorboot in België en Nederland. Als er een hengelsportzaak in de buurt is ga ik er altijd even langs. Medio juni vaar ik in de buurt van Rijkevorsel en ga ik eens op de koffie bij Mieke van Hengelsport De Kempenaar. Het is immers weer een paar jaar geleden dat ik als gast, tijdens een open deur dag, daar aanwezig ben geweest.

Omstreeks tien uur kom ik, na een minuutje of tien fietsen, bij Mieke aan. Het verbaast mij dat het op vrijdag al een komen en gaan van klanten is. Allemaal voor één of twee liter maden en casters. Mieke vertelt mij dat zij wekelijks tussen de vier - en vijfhonderd liter aan maden en casters omzet. De maden en casters zijn wel heel bewerkelijk. Iedere dag zeven en de casters apart in bakken met water doen. Speciaal voor deze grote hoeveelheden heeft zij een grote koelcel staan.

In Nederland gebruiken de sportvissers aanzienlijk minder maden en casters. In België wordt er veel op visvijvers gevist (witvis) en hier is voeren niet toegestaan. Zo worden er op een visdag heel veel maden en casters aan het water toe vertrouwd. Een sportvisser gebruikt per dag minimaal een liter maden en casters. Op de visvijvers worden er vele wedstrijden gevist. Ook de jeugd vist de wedstrijden op de vele visvijvers.


Maden, wormen, casters en meelwormen.

Het zeven van de casters.

Casters op water

Foto boven en onder: morgen weer een wedstrijd op de visvijver.

Het valt mij op dat er op de kanalen weinig gevist wordt in tegenstelling tot Nederland. Alleen op de Maas in België heb ik veel sportvissers op de karper en meerval gezien. Zelfs sportvissers uit Frankrijk en Nederland.

De visvijvers
Het materiaal om op witvis te vissen is dan ook heel ruim voorzien bij Hengelsport De Kempenaar. Mieke vertelt dat ze ook het goedkopere assortiment van de karpervisserij in de winkel (meer dan 200 m²groot) heeft liggen. Er is vanuit de jeugd veel vraag naar dit assortiment. In de toekomst wil Mieke ook een groter assortiment aan roofvis materiaal hebben. Zelf vissen ze ’s winters vaak in Noorwegen en Zweden

Een greep uit het karper assortiment

Een greep uit de vaste stokken.


De Kempenaar bestaat alweer ruim zes jaar. Wilt u meer info over het wedstrijdvissen op de diverse visvijvers, kijk dan eens op wwwhsdekempenaar.be of ga eens naar de jaarlijkse open deur dag in februari. Dan kunt u ook profiteren van een leuke korting van 20 %. U vindt Hengelsport De Kempenaar aan de Vlimmersebaan 119 te Rijkevorsel.

Geurtjes, smaakmakers, lokvoeders