image description

*** VIDEO *** Omzeil de conditionering…

Door Berthil Bos.

In vorige artikelen, waarin de dressuur bij roofvis onder de loep neem, komen diverse tips voorbij die je kan gebruiken om dit fenomeen te tackelen. Vaak gaat het dan om het soort kunstaas of dat nieuw en dus onbekend is bij Esox en dit prachtdier toch te foppen.

Ook kan je op zoek gaan naar ander minder dressuur gevoelig water of zoals Henk Simonsz altijd schreef, verlaat de gebaande paden. Een hulpmiddel die de trollende roofvisser zeker kan helpen om toch succesvol te zijn op druk bevist water, is het Planerboard.

 Dit meestal plastic apparaatje, wordt vaak gebruikt om meer spreiding van je kunstaas te krijgen tijdens het slepen. Je kan dus verder van de boot vissen en hierdoor is de kans ook wat groter dat je langs een bek een predator komt. Ook kan je met dit planerboard op een goede manier de ondiepe kanten op platen afvissen, zonder dat je de vis verstoord. Het is voor mij ook duidelijk dat je snoek kan verschrikken d.m.v. een visboot. Niet dat deze groenjas bang is voor wat boven hem voorbijkomt, maar wel wat achter die boot aankomt. Door de nare ervaringen die de rover een paar maal is overkomen bij een voorbijkomende boot, gaan de alarmbellen rinkelen bij een volgende keer. Vis is echt niet gek en ‘’leert’’ van onaangename situaties.  Bij het naderen van een (vis)boot, zullen ze deze ruimbaan geven en naar de zijkanten uitwijken.


De Wille of Big Jon Side Planer kan je aan beide zijden gebruiken.

Als jij dan d.m.v. een planerboard juist wat verder naast de boot vist, zal de vis minder argwanend zijn. Natuurlijk, ik hoor het jullie al zeggen en hoe zit het dan met snoek die het kunstaas in het schroefwater van de motor arresteert? Op dit soort water is de visbootdruk nog niet enorm en daar heb ik het over. Het vissen in het schroefwater is een prima manier als de vis geconditioneerd is op diverse kunstaasjes en het aasjes niet helemaal goed kan waarnemen. Je zult begrijpen dat het vissen met een planerboard om snoeken te vangen die de boot als een gevaar zien, het meest voorkomt op ondieper water. Toch zal je op een gegeven moment merken, dat ook op het dieper water (3+ meter) dit verschijnsel kan voorkomen. Niet iedere snoek ligt tegen de bodem aan en als ze actief zijn al helemaal niet. Ook bij helder water heeft het vissen met een planerboard voordelen, al dan niet met dressuur. Omdat je ver van de boot vist, ben je ook uit het zicht van de zichtjager en voorkomen is beter dan genezen.


Zorg dat het klipje boven water uitkomt door de hengel hoog te houden.

 Het is in het begin even wennen om te vissen met een planerboard, maar al doende leer je. Op het filmpje laat ik in het kort zien hoe je ermee vist. Waar je ook even op moet denken is dat je een hengelsteun gebruikt die lekker ruim is. Omdat je indirect haakt, moet je zo snel als mogelijk voor een tweede keer aanslaan. Bij een te smalle steun zit het handvat vaak klem waardoor dit veel langer duurt. Begin met drijvend ondiep lopend kunstaas, waar je geen omkijken naar hebt. Als je meer ervaring hebt, kan je zelfs met diep lopend kunstaas aan de slag en ook shads en ander zinkend spul is dan te doen. Ik gebruik graag een planerboard die je aan beide kanten van de boot kan gebruiken en zet deze met de klem los op de lijn. Hierdoor zal het board bij een aanbeet losschieten en kan jij de vis drillen zonder het board aan de hoofdlijn. De Site Planer is product waar je zowel op ondieptes de vis niet verstoord en tevens een hulpmiddel bij wateren waar veel getrold wordt.


Gebruik hengelsteunen die goed ruim zijn.

Succes.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Fishing Workshop Extra Large
Willem Moorman -
image description
Roofvisclinic: Schrijf je nu in!
Willem Moorman -