Nieuw handvervaardigd kunstaas voor de zeeforel

Nieuw handvervaardigd kunstaas voor de zeeforel 

Door Ron Smits

Heel binnenkort zijn de speciaal handgemaakte en de door mij, gedurende maar liefst vijf jaar, geteste en verbeterde zeeforelpluggen te koop in Nederland en België.

Niet alleen zeer gewild door de zeeforelvissers in deze landen, maar ook in Denemarken (het land van de zeeforel) zelf. Bovendien zijn deze pluggen (vooral de zwart/rode uitvoering) ook gewild onder de zeebaars- en gulvissers, die deze vissen met kunstaas belagen.


Twee mooie zeeforellen aan de allereerste.

Zelf heb ik met de 12 grams versie ook (kleine) baars gevangen, tijdens het testen op diep Nederlands zoet water (werpen, binnen vissen, spinstop, zinken naar de bodem, huppelen op de bodem, etc.). In de mei maand hebben we er ook (veel) geep mee gevangen.

De pluggen komen uit in drie gewichten en vijf standaard kleuren (UV):
Bovenzijde zwart en onderzijde rood (UV)
Bovenzijde zwart, onderzijde koper en over de flank een groen of rood streepje (UV)
Bovenzijde oranje (UV), midden gedeelte parel wit, onderzijde geel (UV)
Bovenzijde donker groen, midden gedeelte geel/groen (UV), onderzijde parel wit
Bovenzijde blauw (UV), midden gedeelte rosé (UV) en ondergedeelte parel wit



12 gram, lengte 5.7 centimeter (alleen de body, dus exclusief bevestigingsoogjes, splitring en dreg)
18 gram, lengte zeven centimeter (alleen de body, dus exclusief bevestigingsoogjes, splitring en dreg)
24 gram, lengte negen centimeter (alleen de body, dus exclusief bevestigingsoogjes, splitring en dreg,)


Pluggen speciaal ontwikkeld voor de zeeforel

Met deze pluggen zijn verre worpen voor iedereen mogelijk. Dit is niet altijd nodig, maar het is fijn om verder gelegen riffen of andere stekken te kunnen bereiken, waar de zeeforel zich kan ophouden en waar je door de diepte niet naar toe kunt waden.

Ook is het raadzaam om over de vis heen te werpen en dan geconcentreerd over de visgronden binnen te vissen. Grote gedeelten van het water kunnen worden afgevist door waaiervormig in te werpen.

Een halve cirkel met een werpafstand van 75 meter komt overeen met een oppervlakte van ruim 8800 m² (alleen mogelijk als u het water in waadt, bijvoorbeeld 25 meter uit de kant. Tijdens het verder waden kan ook het water achter u afgevist worden, wat de oppervlakte aanzienlijk vergroot, een werpafstand van 15 meter, geeft een verhoging van het oppervlak met ruim 350 m²)

Deze pluggen zijn kleurvast en het grootste gewicht zit in het achterste gedeelte, waardoor niet alleen verre worpen mogelijk zijn, maar ook bij een spinstop een speciale actie geeft. De plug duikt als het ware naar onder de vis, waardoor de vis even het noorden kwijt is, omdat de prooi uit het zichtveld van de zeeforel lijkt te verdwijnen en bliksemsnel het kunstaas grijpt (een zeeforel kan alleen omhoog kijken).

Met een dreg heeft de plug een fantastische actie. Vele zeeforellen zijn er mee gevangen door mijn zoon, een aantal anderen, die enkele van deze pluggen hebben gekregen en uiteraard door mezelf.


Vele zeeforellen mee gevangen.

Door de materiaalkeuze is de verhouding gewicht/volume prima (denk aan de wet van Archimedes). De plug blijft tijdens het binnenvissen aan de oppervlakte, maar zinkt tijdens een spinstop snel genoeg, om een vluchtende prooi te imiteren.

Verder kun je de plug lekker over de bodem laten huppelen en ook 'jerken' behoort tot de mogelijkheden, zodat er ook voor andere vissoorten mogelijkheden zijn. Gul kun je met deze pluggen ook succesvol belagen.


Gul op de plug.

De website, waar u de pluggen kunt bestellen is in constructie. Zodra deze klaar is zal ik u informeren.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -