Nederlandse zeevissers succesvol in Ierland

Persbericht Hengelsporthuis.com

Nederlandse zeevissers succesvol in Ierland

Tijdens de afgelopen Visma in Rotterdam werden traditioneel de Nederlandse sportvissers in het zonnetje gezet, die het afgelopen jaar op hun visvakantie naar Ierland een zogenoemde ‘Irish Specimen’ hadden gevangen, oftewel een vis van een bijzonder formaat.

Onder een specimen wordt verstaan dat het gewicht van een gevangen vis een zeker percentage uitmaakt van het officiële recordgewicht voor de betreffende vissoort. Ooit eens zo’n Irish Specimen te vangen, is voor veel buitenlanders die op en rond het Groene Eiland komen vissen dan ook een droom. En met name Nederlandse zeevissers zijn uitermate goed in het verwezenlijken van die droom. In 2011 wisten zij maar liefst 50 Irish Specimen te vangen. Vergelijk dat bijvoorbeeld met de Engelsen (14) en Duitsers (nul-zero-0) en het moge duidelijk zijn dat we ons mannetje weten te staan.


Een deel van de succesvolle Nederlandse zeevissers met hun certificaten.

Voor Ierland Toerisme is dat reden om sinds jaar en dag al die Nederlandse Specimen vangers uit te nodigen om naar de Visma te komen en daar hun officiële certificaat en erespeldje in ontvangst te komen nemen. Namens de Irish Specimen Committee was Shane O’Reilly  overgekomen vanuit Dublin, om op vrijdagavond in de Irish Pub op de Visma de vissers in het zonnetje te zetten.


Een van de vele in 2011 gevangen doornhaaien, maar dan met 10,61 kilo wél een Iers en Nederlands record.

Onder de gevangen Irish Specimen waren soorten als koekoeklipvis, kathaai en pollak, maar het afgelopen jaar vooral ook veel doornhaaien. Die werden vooral vanuit Red Bay (Noord-Ierland) gevangen aan boord van mv. Predator van de bekende, bij Nederlandse en Vlaamse zeevissers zeer populaire charterschipper Hamish Curry. Eén van die doornhaaien (Squalus acanthias) betrof een vis van maar liefst 10,61 kilo die op 25 juli 2011 werd gevangen door de heer A. Kouwenhoven uit Delft.


Haaitje van diep water: Spaanse hondshaai van 1,33 kg.

Deze vis brak daarmee het Ierse nationale record en kon meteen ook worden geaccepteerd als nieuw Nederlands Record Europees water van de NCRZ. Datzelfde geldt voor de door de heer J. Vrieswijk uit Zwolle op 10 augustus gevangen Spaanse hondshaai (Galeus melastomus). Deze Blackmouth Dogfish woog 1,33 kg.

De Nederlandse zeevissers, die vaak met hun vismaten naar Rotterdam waren gekomen, werden stuk voor stuk naar voren geroepen door de hoofdredacteur van diverse Nederlandse hengelsportmagazines Peter Dohmen en ontvingen hun welverdiende certificaat + speldje vervolgens uit handen van Shane O’Reilly. En al die vissers hebben snode plannen om ook dit jaar tijdens hun visvakantie op jacht te gaan naar zo’n Irish Specimen.

Voor meer informatie: www.irish-trophy-fish.com en www.ncrz.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK