Nederland Wereldkampioen feedervissen

Nederland Wereldkampioen feedervissen

Het is gelukt! Na een prachtige derde plaats op het allereerste WK Feedervissen vorig jaar in Italië is Nederland nu in België tot Wereldkampioen Feedervissen gekroond. Arnout van de Stadt won bovendien individueel zilver. Afgelopen weekend behaalde ons nationale team dit fantastische resultaat aan de bekende Watersportbaan van Gent.

Nota bene het water waar de Engelse feedervissers de afgelopen maanden alles wonnen  wat er te winnen viel. Logisch dat zij  torenhoog favoriet waren en Nederland volgens ‘kenners’ hooguit kon vissen voor zilver of brons. Het liep dus allemaal heel anders.

Het door Verpa Groundbaits gesponsorde team van Sportvisserij Nederland en bestaande uit Arnout van de Stadt, Leo Koot, Peter van de Willik, Henk Roskam, Dirk Ekkelenkamp, Theo Leijrik en de coaches Jan van Schendel en Jack Valkenburg stond na dag één al op de derde plaats maar met minimale verschillen met andere landen. Daardoor was dit WK ongekend spannend en was op de tweede dag nog van alles mogelijk. Bovendien was dag twee nogal hectisch omdat mede door het slechte weer met heel veel regen niet steeds een goed beeld van de vangsten was te vormen.


Arnout van de Stadt won bovendien individueel zilver.

Na afloop werd er dan ook druk gespeculeerd over de resultaten van Nederland en werd in eerste instantie gedacht dat de Hongaren goud hadden gewonnen. De resultaten die de Nederlanders dag twee in hun sectoren hadden behaald bleken echter na het nodige rekenwerk beter dan verwacht zodat wij met 53 wedstrijdpunten tegen 58 punten boven de Hongaren eindigden en Engeland met 61 punten genoegen moest nemen met brons. Thuisland België werd 7e.

Bij het feedervissen gebruik je geen dobber, maar vis je met werphengels met aan de lijn een haakje en een voerkorfje dat wordt gevuld met lokvoer. Door het korfje steeds op een vooraf gekozen plek te werpen maak je een voerplek voor witvis als voorn en brasem. Wanneer de vis het aas ( wormen, maden, maïs enz.) pakt en wegzwemt dan buigt het dunne topje van de feederhengel en kan je aanslaan en de vis binnendraaien.


Feedervissen is mede door onze vele stilstaande en traag stromende binnenwateren erg populair in Nederland.

Vandaar dat van ons land met z’n jarenlange ‘feeder-traditie’ op het WK Feedervissen een podiumplaats werd verwacht. Bovendien vertoont de Watersportbaan van Gent veel gelijkenis met menig Nederlands wedstrijdwater en hadden de Nederlanders zo dicht bij huis volop gelegenheid om te trainen. Maar, dan nog moet je het maar zien waar te maken, maar hebben we uiteindelijk toch dit fantastische resultaat behaald.