Mozambique

Mozambique

Door: Frits de Bie en Frans Bijster

Onze vistrip naar Mozambique, eind februari/ begin maart 2010, was behoorlijk succesvol. Via Johannesburg vlogen we naar Vilanculos waar we werden opgewacht door onze gids Morgan die een lodge heeft en onder andere vis-en duiktrips organiseert.

Het visgebied ligt grofweg in de Bazaruto Arcipel, een schitterend gebied met dieptes, ondieptes en zandbanken, in feite één van de kraamkamers van de Indische Oceaan. Verder vind je er veel (trek)vogels, flamingo’s, dolfijnen, zeeschildpadden en zeekoeien. In bepaalde periodes van het jaar trekken er aan de oceaankant walvissen voorbij.

Wij visten voornamelijk vanaf het strand aan de oceaankant met kunstaas als pluggen, lepels en shads. Het vissen met de boot ligt ons wat minder. Bovendien was het weer over het algemeen vrij ruw met stevige golven. Overigens kun je vanaf de boot geweldig vissen boven de riffen die enkele kilometers buiten de kust liggen.

De eerste week visten we vanaf het strand en de zandbanken waar we met de gehuurde rubberboot werden afgezet. We hadden het vooral gemunt op Giant Travelly’s (GT) waar we er een flink aantal van hebben gevangen. Elke keer als er weer zo’n monster met veel geweld op je kunstaas duikt en een enorme beuk op je hengel geeft, schrik je je weer te pletter, we kunnen er geen genoeg van krijgen.


We hadden het vooral gemunt op Giant Travelly’s.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik er ook heel veel heb verspeeld door lijnbreuk, uitgebogen wartels en knopen die niet bestand waren tegen het geweld van al die monsters. Ondanks onze ervaringen met grote vissen in Angola hebben we van onze gidsen deze keer visles gekregen en hebben we nieuwe, stevige knopen en technieken moeten leren.

Naast de GT’s tot 30, 35 kilo - ik heb nog nooit zulke sterke vissen vanaf het strand aan de lijn gehad -vingen we de eerste week barracuda, spanish mackerel, bonito en enorme bonefish. De één vecht nog harder en spectaculairder dan de ander. Alsof je vanaf het strand van Wijk aan Zee of Grote Keeten staat te vissen, maar dan in de brandende zon op vissen waar we alleen maar van kunnen dromen!


Ook spanish mackerel….

Die laatste werden, als je wilde, vervolgens gebruikt als levend aas om grote haaien of andere hele grote rovers te vangen waar het voor de kust vol mee zit. De tweede week hadden we een 4wd ter beschikking en visten we op een andere plek vanaf het strand waar vlak voor de kust kilometerslange riffen liggen. Vanwege de hoge waterstand konden we niet vanaf deze riffen vissen en bovendien was het water te troebel geworden om goed met kunstaas te vissen.


... en knappe Bonito’s.

We gingen nu vooral met inktvis op de bodem op de riffen aangeboden aan de slag. Ook op deze wijze werden prachtige rifvissen van allerlei kleuren en maten gevangen. Sommige vissen waren zo groot en sterk dat ze absoluut niet waren te houden. Gelukkig was er ook op deze locatie, bij de vuurtoren, ruim een uur rijden over het strand, een geweldige plek waar de GT’s, vooral op shads, heel goed waren te vangen.

Op de voorlaatste dag verspeelde ik hier zo’n monster, die na ongeveer een half uur knokken de wartel als een lullig veiligheidsspeldje had rechtgebogen. Volgens Frans en onze gidsen stond ik er nogal beteuterd bij te kijken.


Ook dat kan gebeuren.

Wij vlogen dus van Schiphol naar Johannesburg en na een overnachting de volgende dag met Pelican Air naar Vilanculos. Daarna is het ongeveer twee uur varen naar de Niati lodge waar we een behoorlijk luxe leventje hebben gehad. Omdat het buiten het seizoen was en een periode waarin cyclonen het gebied kunnen teisteren, waren we de enige gasten in de lodge, lekker rustig.

De Mahangate lodge, waar we de tweede week verbleven, is ongeveer een halve dag rijden vanuit Vilanculos. Het duurde deze keer een paar uur langer omdat we in de bush waren verdwaald. Ook in Mahangate waren we de enige gasten. Deze lodges zijn schitterend gelegen met uitzicht over de Archipel en een prachtig deltagebied. De medewerkers in de lodges zijn allemaal zeer vriendelijk en zeer behulpzaam.


Gigantische GT’s in een prachtige omgeving.

Onze Zuid Afrikaanse gidsen Pieter en Morgan zijn uitstekend op de hoogte van het leven in Mozambique, geven je een veilig gevoel en zij zijn vooral ook uitstekende en zeer deskundige vissers waar we veel van hebben geleerd. Wanneer je geen zin hebt in hele dagen gooien met kunstaas, dan kun je ook geweldig met (levend) aas op verschillende grote vissoorten als haaien en roggen vissen.

Overigens kost het wel het nodige geregel en fysieke inspanning om dit soort visreizen tot een goed einde te brengen. De totale reistijd bedraagt ruim vier dagen, de kosten zijn(zeer) aanzienlijk, je staat soms van ‘s ochtends zeer vroeg tot ver in de avond te gooien met je kunstaas en dagelijks sta je uren lang tot diep in het water, om net weer even verder te kunnen gooien, met alle fysieke ongemakken van dien.

Maar denk ik weer terug aan de enorme dreunen op je hengel in die schitterende omgeving, dan zijn die ongemakjes snel vergeten.

Het mailadres van gids Morgan is jmokennedy@gmail.com

 

ANDEREN LAZEN OOK