Mooie afsluiter

Mooie afsluiter  

Door Daniel van der Post
 
Na een overweldigde driedaagse Visma waarbij deze jongen zijn kajak in volle glorie mocht showen in de stand van Roofvisweb stond er maandag 31 Maart op de laatste dag voordat het gesloten seizoen begint nog een flinke visdag gepland om nog eens uitgebreid op zoek te gaan naar dikke paairijpe snoekbaarzen en snoeken.
 
De weersgoden bleven goed gezind daar het tijdens het Vismaweekend al prachtig, bijna zomers weer was en dat bleek op maandag ook nog steeds het geval te zijn.
 
Een mooi ochtendzonnetje. 
 
Al vroeg in de morgen vertrok ik richting mijn vertrouwde stek, die het me trouwens de laatste paar weken steeds moeilijker maakte om te scoren. Vandaar dat er een volledig voorbereid plan B was voor het geval het hier zou tegenvallen. Ik kan er lang of kort over praten maar het viel hier erg tegen. Na vier uur vissen stond de teller op één klein snoekje.
 
Tijd voor plan B wat inhield dat ik samen met Marco Nieuwenhuize (die in de ochtend uren moest werken) naar het Volkerak zou gaan om daar de rest van de dag te vissen. Dit is voor mij bekend water waar ik redelijk de weg weet. 
 
Het is vooral ook een uitdagende stek waar het toch lastig is om succesvol te zijn. De lat werd dus opnieuw hoog gelegd hopend op een paar echte knoeperds die daar wel degelijk rond zwemmen.
 
We kozen ervoor om te gaan trollen langs een talud wat van drie naar vijf meter afloopt tot het moment we wat interessants tegen zouden komen in de vorm van aasvis of wanneer er flinke bogen op onze vis vinders te zien zouden zijn.
 
Op een gegeven moment komen we bij een plek waar wat aasvis ligt en besluiten we om hier maar eens te gaan werpen. Marco was met allerlei pluggen aan het gooien en bij mij hing er een inmiddels vertrouwde 18 centimeter lange Fox shad aan de speld.
 
Vertrouwen hebben in je kunstaas is altijd belangrijk en dat is iets wat bij mij voor deze geweldige shads wel goed zit.
 
Na een tijdje te hebben gegooid wordt dit beantwoord met een droge knal op mijn hengel en komt er een prachtige hoogzwangere snoekbaars boven.
 
Mooie dame.
 
Verdere actie bleef uit zodat we onze weg langs het talud vervolgden in de hoop dat we elders mooie exemplaren tegen zouden komen.Dat viel een beetje tegen en vele uren verstreken waarbij grote stukken water werden afgevist maar er gebeurde helemaal niks.
 
Op de terugweg kwamen we langs de plek waar de tot dan toe enige vis vandaan kwam en warempel, na een aantal worpen krijg ik me daar een verwoestende beuk op mijn hengel dat ik er gewoon van schrok….Een prachtige dikke snoekbaarsdame bleek de dader en zag de Fox shad wel zitten.
 
Knalharde aanbeet en hoogzwanger. 
 
"De volgende is voor jouw", riep ik tegen Marco en gaf hem daarbij een zelfde Fox shad als waar ik mee viste. Zo gezegd zo gedaan en het was inderdaad Marco die de volgende mocht vangen. Het was een zeer fraai vrouwtje.
 
Marco met een fraaie dame.
 
Terwijl Marco nog zat na te genieten van zijn prachtige vangst hing de volgende er bij mij alweer aan. We zaten duidelijk in een bijtmomentje. Dat bleek bij de eerstvolgende worp: het was al raak nog voordat mijn shad in de buurt van de bodem kwam.
 
Net zo snel als het feest begon was het ook weer over en wisten we er niet meer te 'verleiden'. Met nog een paar uur daglicht te gaan zetten we onze tocht voort in de hoop nog een snoek tegen te komen. Het duurde echter tot de schemering voordat er wat gebeurde. Eerst meldde zich een klein snoekje bij mij maar honderd meter verder was het goed raak bij Marco.
 

Marco in actie.
 
Een loeisterke snoek was vol over de Fox shad heen geschoven en hield Marco een aantal minuten bezig voordat ze zich eindelijk gewonnen gaf.
 
Monster….
 
Met precies 100 centimeter was dit een mooie afsluiter van het seizoen, nou ja, einde van het seizoen ? Het vissen gaat gewoon door…… Er staan veel andere vistrips op de planning de komende twee maanden.
 
Op naar het volgende avontuur……..      
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Spinnend Streameren: Deel 2
Willem Moorman -