Monster streamer van Westin

Monster streamer van Westin 

Door Berthil Bos

Ik noem het monster, omdat Westin het zelf de naam 'Monster Fly Suspending Cannibal' heeft gegeven. Dat het wel een beetje meevalt met zijn 26 centimeter, waarvan het grootste gedeelte staart, zie je snel genoeg in de bek van een doorsnee snoek.

Toch mag een dergelijk stukje kunstaas, van wat konijn en vossenbont, wel wat lengte hebben om goed te werpen en een grote prooi te imiteren. Het bont zuigt water op, waardoor je dit lichte aas ook met een spinhengel of baitcaster kan werpen.

Om de werpeigenschappen nog meer te verbeteren heeft de Monster Fly een groot epoxy kop meegekregen. Hierdoor zit het gewicht ook van voren en is deze glad afgewerkt. Zo uit de verpakking weegt dit konijnenvosje maar ongeveer 25 gram, maar eenmaal volgezogen zitten we snel rond de 50 gram. Onder water merk je natuurlijk niets meer van dit gewicht en kan je uiterst subtiel en zonder weerstand je concentreren op je techniek en de aanbeet.


26 Centimeter verleider van de bovenste plank, met de opvallende functionele kop.

De vistechniek is vrij eenvoudig. Wil je erg langzaam een bepaalde stek afvissen, dan gaat de hengeltop naar 10.00 uur en tik je hem binnen, met na ieder tikje een kleine pauze. Wil je het water wat sneller afvissen, dan gaat diezelfde hengeltop richting water en spin je de Monster Flier binnen.

Een beetje variatie tijdens het binnen draaien kan geen kwaad, ook al geven de twee bontstrippen al een subtiele attractieve  actie. Met dit soort snoekverleiders moet je een beetje gaan spelen en experimenteren. Tijdens mijn testdag, was ik blij verrast over de werpeigenschappen van dit monstertje en ook de actie was voor de snoek een gevaarlijk pluspunt.


Blij verrast met dit monstertje.

Er wordt gezegd dat het beestje suspending zou zijn, maar het exemplaar die ik toegestuurd heb gekregen was in ieder geval zeer langzaam zinkend, al blijft hij na een opwaartse tik wel even op de plaats. Eigenlijk heb ik dit wel zo lief, omdat je zo op diverse waterdieptes kan vissen.

De extra grote epoxykop, die veel weg heeft van een grote glazen knikker, geeft dit kunstaas een uniek uiterlijk en heeft zoals eerder genoemd ook vistechnische voordelen. Het enige nadeel dat ik tegen kwam was, dat er een dreg in plaats van grote enkele haak gemonteerd is.


Snoek en MonsterFly, beiden uniek.

Door het vele bont kan de streamer nog wel eens klem komen te zitten tussen de kaken en dan is een driepunter nog moeilijker van zijn plaats te krijgen. Hierbij moet ik wel zeggen dat als deze streamer van voren wordt gepakt, de harde kop wel goed door de bek glijdt.

Ook is de kans groter dat de bontstrippen zich verwarren in de drie haakbochten. Dit kan je iets verbeteren door de dreg star achter het lichaam te monteren d.m.v. een stukje ventiel of siliconenslang. Ikzelf heb de dreg vervangen door een korte enkele haak en ook deze star gemonteerd.


Een starre verbinding ook voor een enkele haak werkt beter.

Dat het Deense Westin goed bezig is zie je regelmatig aan de schitterende kunstaasjes en andere attributen, maar met de Monsterfly onderscheidt je je van veel hobbygenoten. Subtieler en relaxter bestaat er eigenlijk niet, totdat de Cannibal gegrepen wordt.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -