Meerlanden jeugd Silokanal Brandenburg

Witvissen volgens van Schendel - Meerlanden jeugd silokanal Brdandenburg 

Door: Jan van Schendel
 
Het Silokanal bij Brandenburg an der Havel is volgens mij een van de mooiste viswateren in West-Europa en afgelopen week was ik hier weer eens, ditmaal voor de Meerlandenwedstrijd Jeugd die jaarlijks wordt georganiseerd tussen Belgie, Duitsland, Luxemburg en ons land. Luxemburg ontbrak trouwens dit jaar.Tja, als je als land al geen team van 8 vissers op de been kan brengen voor zo’n evenement dan is het wel heel erg triest gesteld met de visserij daar. Ik vraag me dan altijd af waar zoiets nu eigenlijk aan ligt. Zouden er echt geen 8 vissertjes zijn? Het gebrek aan begeleiders zal waarschijnlijk het grootste probleem zijn. Hoe dan ook is het te triest voor woorden.

Het silokanaal - Een begrip in Europa!We kennen het Silokanal normaal van de International Anglers Meeting die hier jaarlijks wordt georganiseerd en die wedstrijd is inmiddels een begrip in heel de Europese wedstrijdwereld. Hoe kan dat ook anders? Altijd volop vis, zowel heel veel voorn als vaak ook (vaak kleine) brasem en dat in combinatie met een organisatie die in alles lijkt op die van alle officiële Internationale kampioenschappen. Een schitterend evenement waaraan dus ook altijd heel veel Nederlandse wedstrijdvissers mee doen.Het Silokanal is eigenlijk maar een minuscuul klein deeltje van het Havel-watersysteem, een enorm watergebied rondom Berlijn en wijde omgeving. Dit Havelgebied is volgens mij het visrijkste gebied van heel Europa. Daar kan echt geen Denemarken of Ierland tegenop. Gigantisch veel grote en kleinere meren die met elkaar zijn verbonden via allerlei kanalen en kanaaltjes. Alles bij elkaar vormt deze gigantische wateroppervlakte ook de verbinding voor de scheepvaart tussen de Elbe en Polen. Wat een fantastisch visgebied!!!Nog iets trouwens, dit gebied ligt midden in wat je de voormalige D.D.R. zou kunnen noemen. Deze streek van Duitsland is nog wel iets anders dan het gedeelte net bij ons over de grens. Hier liggen met name alle prijzen voor wat dan ook nog een stuk lager dan wij gewend zijn. Ik kan iedereen eens een bezoekje aan dit prachtige gebied aanraden.
 
Stromend water visserijVoor onze jeugdige vissers was deze wedstrijd een ideale mogelijkheid om eens op een andere manier te vissen dan we bij ons gewend zijn, een ideale gelegenheid dus om eens wat “andere” viservaring op te doen. Er is hier stromend water, er is hier volop vis, er kan met bolo- en match-hengels worden gevist, kortom heel veel dingen die we niet bepaald dagelijks doen in ons eigen land.Het is ook een prachtige visweek geworden. Vooral tijdens de eerste trainingen was er heel veel vis te vangen. En toch was nu de situatie heel anders dan die ik hier normaal gewend ben. Er zaten nu volop alvers en die zag ik hier eerder nooit. Tezamen met de alvers zijn natuurlijk ook de onvermijdelijke roofbleien gearriveerd. De alvers zijn hun prooi en het fascineert me altijd weer hoe ze tussen een schooltje alvers in boven komen al slaand met hun staart om enkele alvers voor even te verdoven en ze daarna op te vreten. Zulke slimme vissen!!


 
VistechniekenDe meeste vissers vingen toch wel het best met de vaste stok. Dat zal mede ook komen omdat dit vooral voor de Nederlandse en ook de Belgische vissers de meest vertrouwde vismanier was. De Duitse vissers zijn een stuk meer vertrouwd met het bolo-vissen, en ook met het matchen trouwens, en dat was hier heel goed te zien. Men was op beide wedstrijddagen het sterkste team gewoon. Enkele van hun vissers waren zelfs echt heel goed, vooral met dat bolo-vissen, schitterend om te zien!Wij deden het al met al zeker niet zo slecht maar om op dit soort water echt tegen de Duitsers te kunnen opboksen was toch iets teveel gevraagd. Op beide dagen werden we, op gepaste afstand, tweede, dus voor de Belgische vissers. Op de eerste wedstrijddag was de uitslag 13 tegen 16 tegen 19 punten, op de tweede dag was die uitslag bijna identiek met 12 tegen 17 tegen 19. Duitsland won dus, zoals zij het zouden zeggen, “souveran”.
 
Indivueel podiumOok Individueel is het podium na zo’n wedstrijd natuurlijk Duits gekleurd. Men had 5 vissers met de maximale puntenscore van 2. Het hoogste vangstgewicht was daarbij voor Florian Wentzel die daarmee dus deze wedstrijd won. Terecht volgens mij, met alle respect voor iedereen, hij was in het bolo-vissen gewoon met afstand de beste visser aan de waterkant. Echt een kanjer van een visser. Ik vraag me af hoeveel senioren hem hier zouden hebben kunnen verslaan. Niet al teveel, dat weet ik zeker. Beste Nederlandse visser was Jeffrey Bakkernes. Jeffrey had, net als enkele andere van onze vissers, 3 punten en het hoogste vangstgewicht van alle 3 punten. Hij eindigde dus als 6e.

Al met al vooral een leerzame visweek voor iedereen die erbij was. Dit soort ervaringen moeten onze jonge vissers gewoon vaker op gaan doen. Zelf kan ik nu al niet wachten op de aanstaande I.A.M. wedstrijd waar we weer met twee Nationale teams gaan mee doen. Prachtig!

 
Jan van Schendel, foto's Linda Hooyman

ANDEREN LAZEN OOK