Mee naar Argentiniƫ?

Bericht van Nico de Boer

Mee naar Argentinië? Op zilveren zeeforellen en gouden dorado’s!

Patagonië heeft niet alleen de beste (zee)forelvisserij van deze planeet, ook de serene schoonheid van de omgeving, het wildleven op de pampa’s en de harde elementen van de natuur zijn belangrijke aspecten die een verblijf daar een magnifieke dimensie geven. In dat decor viste ik vanuit de Bella Vista Lodge in de Rio Gallegos (55 km water met maximaal 6 vissers).

Van december tot april zoeken de giga zeeforellen hun weg vanuit de koude zuid Atlantische Oceaan naar de paaiplaatsen in de rivier. De zeeforel wordt hier vrijwel altijd aangeduid met ‘sea run brown trout’ omdat de vissen geen wereldreis in de open oceaan maken zoals hun broers en zussen van het noordelijke halfrond, maar vanuit de rivier vrijwel meteen in de voedselrijke oeverzone van het estuarium terechtkomen en daar hun magen vullen met een rijke variatie aan vette sardines.


20 pond Zilver.

De reden waarom ze zo enorm snel en groot groeien. De zilveren monsters, die heel vaak de 20 pond (en meer) halen, zijn op de terugweg naar de paaiplaatsen in de rivier vaak erg gretig om een vlieg te grijpen. Naast elke dag zo’n 5-tal fraaie standvissen en enkele zeeforellen onder de 10 pond, vang ik een 11, 12, 15, 16 en 20 ponder. De Golden Dorado is één van de meest fascinerende ‘gamevissen’ van Latijns Amerika en eigenlijk dé vis van Argentinië.


18 pond goud.

De dorado behoort tot de familie van de zalmachtigen en is door zijn enorme vechtcapaciteiten en vele acrobatische sprongen een prachtige vis om te belagen, te drillen, te vangen en terug te zetten (pas op je handen voor de piranha’s). Het fascinerende ‘wetland’ Esteros del Iberá ligt in de provincie Corrientes, 750 km noordoostelijk van Buenos Aires tegen de grens van Uruguay aan.

De mensen van Nervous Waters (
www.nervouswaters.com) hebben mij (wederom) gevraagd een groepsreis te organiseren met de combinatie: Zilveren Zeeforellen en Gouden Dorado’s. Ik kan maximaal 6 vissers meenemen en de reis is 14 dagen uit en thuis (2 reisdagen, 2 dagen Buenos Aires en 10 dagen vissen: 6 in Patagonië op zeeforel en 4 in Corrientes op golden dorado).

Heb je interesse om mee te gaan (geen goedkope reis, maar dat is begrijpelijk), mail me dan. Ik heb nog geen data gepland (maar het zal in maart 2012 zijn) en nog geen prijs afgesproken, dat hangt af van het aantal mensen dat meegaat en wanneer. Mijn e-mail is:
nj.deboer@quicknet.nl