image description

‘’Maak ze los’’. (met filmpje).

Door Berthil Bos

We weten allemaal dat er momenten zijn, waarin je niets verkeerd kan doen met betrekking tot het vangen van een snoek. Alle ingrediënten die de snoek actief maakt en houdt zijn aanwezig.

De wekker is afgegaan en snoeklief is veranderd in een echte waterwolf. Behalve de aasvissen zijn ook de diverse kunstaassoorten dan hun leven niet veilig. Het maakt niet uit of je met een plug, jerkbait, spinner of een andere kunstaascreatie vist, Esox grijpt hem wel.

Voor lieden die enkel een keer vissen en net op een dergelijk moment aan of op het water hun geluk beproeven, lijkt er niets makkelijker dan het vissen op snoek. Ik zal ze direct uit hun droom halen door te stellen dat onze onderwaterrover bij tijd en wijle een erg moeilijke vis is om te verleiden. Hij kan zo wispelturig zijn, dat hij bovenaan het rijtje komt van moeilijk te vangen vissen.

Vooral in de winterperiode laten meneer en mevrouw Snoekmans het vaak verstek gaan. Juist in deze periode zijn de bijttijden t.o.v. de warmere perioden teruggeschroefd van meerdere keren per dag tot één of hooguit twee keer per dag. Energie besparen is het devies en hierdoor staat de spijsvertering op het laagste standje.


Een langzaam geviste streamer doet het vaak goed als het koud is, maarrrrr…

Roofvissers weten dit en monteren hierdoor vaak een kunstaasje aan de speld waarmee ze uiterst langzaam kunnen vissen. Het kunstaas is makkelijk door de groenjassen te lokaliseren en even gemakkelijk te arresteren. Een zeer beproefde methode, waarbij je geregeld succes zal hebben. Toch zijn er ook momenten dat de boel echt op slot ligt en werkelijk elk aasje wordt genegeerd. Zelf een gluiperige streamer gevist aan een vliegenstok of spinhengel kan geen potten breken. Op dergelijke momenten kan je proberen om een reactie uit te lokken door de snoek te irriteren. Dit doe je met kunstaas dat veel kabaal, waterverplaatsing of bewegingen in zich hebben. Een aasje dat deze drie eigenschappen vaak in zich heeft is de twee of driedelige plug. Deze pluggen maken kittige bewegingen dat visueel door de snoek niet te missen is. De schoep en een gedeelte van het lichaam zorgen voor voldoende drukgolven en als er ook nog geluidskogels aanwezig zijn, schud je boel onderwater vaak wakker.


Vier irritatie kunstaasjes om de boel wakker te schudden.

 Spinners, chatter en buzzerbaits kunnen ook dit spelletje aan en worden nog schromelijk onderschat. Mannen die deze kunstwerkjes voor andere bouwen zoals Anne Brommer, kunnen ze indien gewenst ook met een ratel creëren. Door dit soort kunstaasjes al tikkend binnen te vissen, geven ze ook nog eens geluid.

Maak je een taaie visdag op snoek mee, zoek het dan niet in een ander soortgelijk aasje of een ander kleurtje, maar totaal iets anders. Vaak geeft de natuur zelf ook aan dat het weleens moeilijk kan worden, wat betreft de aanbeten. Dagen waarop de wind achterwege blijft en er totaal geen activiteit bij de andere dieren, zoals vogels en watervogels, te bespeuren is, duiden er vaak op dat je wat agressiever moet vissen. Let wel, met agressief bedoel ik niet de snelheid, maar onderwaterkabaal.

Succes. 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -