Lucky Luc op Zout, speciale zeebaarseditie vanaf het strand

Een speciale editie van Lucky Luc op Zout:

Zeebaarsvissen vanaf het strand, een fantastische sport!

Ik kan niet wachten totdat het weer mei is en ik weer naar de stranden van onze Noord-Hollandse kust kan gaan om de zeebaars te belagen. Afhankelijk van de warmte van het voorjaar kunt u aanhouden dat de zeebaars langs onze kust zal trekken als de watertemperatuur 12 graden of meer is.

Natuurlijk zijn er ook wat verkenners vooruitgestuurd zodat het natuurlijk mogelijk is dat u al eerder een zeebaars aan de lijn kunt krijgen. Maar omdat er nogal wat komt kijken bij een dagje strandvissen op zeebaars qua voorbereiding, speel ik meestal op zeker en zult u mijn dan al gebruinde hoofd tegen kunnen komen op een van onze prachtige zandstranden die wij rijk zijn.


Het is vaak kicken temidden van alle elementen.

Voorbereiding
Omdat ik nogal wat meesleep naar het strand, is een karretje waar de viskist kist op past onontbeerlijk voor mij. Je kunt er prachtig je spullen op kwijt tijdens het gesleep door het zand. En nog belangrijker, je spullen staan enigszins BOVEN het zand en het water, zodat een golf bij opkomend water niet meteen de heleboel omgooit.


Wachtend in de branding op aanbeet.

Vergist u zich daar niet in! Want dit soort ongelukjes door onoplettendheid zijn mijzelf als geoefend strandvisser ook overkomen. Door een snelle actie kan je dan nog net erger voorkomen. Een goede driepootsteun met daaraan een opvouwbaar emmertje dat je kunt vullen met water als verzwaring, is onmisbaar in het meestal toch wel zware weer waarin u vist.

Het beste aas
Het beste aas voor zeebaars is vanuit mijn ervaring nog steeds de zager. Maar ook mesheften of een combinatie van mesheften en zager, voldoen prima. De mesheft moet u door middel van binddraad dan wel weer extra verstevigen op uw haak, want anders kan dit er tijdens de worp vanaf vliegen.

Natuurlijk worden er ook zeebaarzen aan de zeepier gevangen, maar dit zijn toch meestal de kleinere exemplaren van rond de 40 centimeter. Bezuinig niet op aas, maar zet er gewoon meerdere zagers tegelijk op.


Als het aas te lang wordt, gebruik dan een ‘pennelrig’ voor meer vangkans.

Let er wel op dat als uw aas te lang wordt, het verstandig is om met een tweede haak op uw zijlijn te vissen zodat u ook als de zeebaars het aas aan de bovenkant pakt, de vis kunt haken. Deze montage noemen we een ‘pennelrig’.

U kunt het heel mooi doen met behulp van een stukje plastic over uw haak en daar de lijn door te halen en de haak dus los op uw zijlijn te monteren. Maar het kan ook heel eenvoudig door de lijn door het oog te halen en deze twee keer om de haaksteel te wikkelen. Het aanpassen van de hoogte is dan een eitje.

Materiaal


Op het strand vindt u nog de rust.

Omdat we vanaf het strand gaan vissen, raad ik hengels aan van minimaal 4,50 meter die tenminste 150 gram lood kunnen wegzetten. De hengels heb ik meestal hoog in de steunen staan om de lijnen enigszins uit de branding te houden. Let er op dat uw steun goed verankerd staat, want er komt door de meestal aanwezige stroming flink wat druk op het materiaal te staan.


De hengels zijn klaar voor actie!!

Als daarbij ook nog eens een mooie zeebaars de hengel in één keer kromtrekt, dan weet u niet wat u overkomt!! Goede wegklapankers (break-away) van een aardige sterkte zijn zeer belangrijk om uw lood een beetje op de plek te houden.

Als u lood gebruikt met vaste ankers, is dit zeer, maar dan ook zeer irritant bij het inhalen vanaf het strand. Ik vis op zeebaars altijd met een enkele haaklijn. Je moet er toch niet aan denken dat je er twee tegelijk aan krijgt, toch?!


Vangsten uit het verleden bieden helaas geen garantie voor de toekomst…

Twee vissen tegelijk werken elkaar tegen in het gevecht en je geniet er dan veel minder van dan als je er één tegelijk vangt. De haaklijnen zijn niet langer dan 1 meter lang en maak ik meestal van Amnesia blank van 9,1 kg of 11 kg trekkracht. Prachtige, geheugenloze lijnen die niet snel in de knoop gaan.

Aan de hand van het vuil in het water kun je beslissen of je de haak boven je lood zet of onder je lood maakt door middel van diverse afhoudsystemen die in de handel zijn. Op haken bezuinig ik nooit omdat dit je eerste, maar ook laatste contact is met je vis. Haken van het merk Gamakatsu zijn voor mij het beste gebleken in de afgelopen 38 jaar aan de zeekant. Haakmaat 1 of 2 voldoen prima en zullen genoeg vis kunnen haken .

Het weer
Om de meeste kansen te verkrijgen voor het vangen van een zeebaars zult u toch echt het weer en het getij in de gaten moeten houden.


Het is meestal zwaar weer tijdens uw vissessie op zeebaars.

De zeebaars is nu eenmaal een liefhebber van de branding omdat hij dan het gemakkelijkst zijn kostje bijelkaar scharrelt. Een oostenwindje met nul branding zal mij dus nooit en te nimmer naar het strand doen trekken. Wordt de windrichting westelijk, dan begint mijn zeebaarsbloed in mijn aderen te koken en weet ik dat als die wind er langer dan een dag staat, ik een aardige kans maak op zeebaars.


Een wapperlijn biedt de beste optie.

Garantie heb je nooit natuurlijk, maar om jezelf een plezier te doen moet je gewoon uit gaan van de beste vangstkansen. Zeebaars is een vis die vooral in de stroming jaagt en zoekt naar aas, dus het getij is erg belangrijk in deze op uw visdag.

Meestal start ik twee uur voor hoog als het getij al een beetje loopt en ik vis dan door tot 3 tot 4 uur na het hoge water. Als u dan nog geen aanbeet hebt gehad, dan weet u dat het meestal een verloren sessie is geworden. Maar verloren is het natuurlijk niet echt, want u hebt een aantal heerlijke uren visspanning gehad!

Vangsten van de laatste jaren
De zeebaarsvisserij vanaf de stranden beoefen ik nu vanaf mijn twintigste levensjaar, dat is dus alweer 30 jaar. Het was voor mij en mijn vismaten altijd normaal dat we nooit visloos een visdag afsloten. Een gemiddelde van 3 mooie baarzen tot soms 6 of 8 baarzen van 50 cm of meer, waren geen uitzondering en eerder regel.

Helaas moet ik vanuit mijn eigen ervaring bekennen dat de zeebaarsvangsten vanaf het strand bij mij en mijn vismaten danig zijn teruggelopen. Scoorde ik vroeger nooit een nul of zelden, nu gebeurt me dat met regelmaat. Je kunt daar natuurlijk van alles voor verzinnen wat hiervan de oorzaak is. Volgens mij hebben in ieder geval de vele zandopspuitingen die alle mooie gaten hebben gedicht, hier zeker geen goed aan gedaan.

Tevens kun je je natuurlijk ook afvragen of er niet te veel beroepsmatig wordt gevist op zeebaars. Een plaatselijk aanwezig zeebaarsbestand kun je door het samenscholingsgedrag van de baars makkelijk uitroeien. Een zeebaars is een zeer langzame groeier. Een maatse zeebaars van 36 centimeter heeft al een leeftijd van 4 jaar!! Dat gaat dus niet hard.

Verder kunt u zich natuurlijk afvragen of we eerder de grotere dan de kleinere exemplaren moeten gaan terugzetten, mochten we teveel vangen als sportvisser. Meestal zijn de vissen van de tussenmaat van bijvoorbeeld 40 tot 50 cm de lekkerste vissen om er af en toe eentje of meerdere van mee te nemen.


Ik wens u vele adrenalinekicks toe in de branding!

Als u eenmaal net zoals ik, honderden zeebaarzen vanaf het strand hebt gevangen en dus dito aanbeten hebt gehad, zult u merken dat u erg onrustig gaat worden als de wind in de maand mei vanuit het westen gaat waaien. Uw gedachten zullen dan afdwalen naar de aanbeten van een zeebaars van vorig jaar die uw hengeltop krom trok terwijl u stil en verlaten op een van onze zandstranden stond.

Meestal is het zulk bar weer bij het zeebaarsvissen dat het voor badgasten geen doen is. Een enkele Duitser daargelaten, die ik weleens uit het water heb moeten jagen omdat die, net aangekomen in Nederland, wil gaan zwemmen terwijl er een strekdam voor zijn neus ligt.

Ik wens u vele adrenalinekicks toe door de aanbeten van een of meerdere zeebaarzen! Zelf kan ik bijna niet wachten om te gaan!!!

Visgroet van Lucky Luc Mom

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -