Lucky Luc op Zout 74: Noordzeekanaal- en Noordpier-update

Na een maand afwezigheid aan het Noordzeekanaal was de hoop gevestigd op een knappe maatse tong. Dat moest toch eenvoudig lukken, dacht ik vanuit de ervaring in deze periode. Een sessie op de makreel op de Noordpier  heeft maar weer eens bewezen dat de aanhouder (meestal) wint. Gelukkig was een verse vismaaltijd weer verzekerd deze week.

Noordzeekanaal-update
Het wordt natuurlijk pas om 22.30 uur pas echt een beetje donker in deze tijd dus eigenlijk  hoef je niet zo vroeg aan de waterkant te verschijnen. Maar niets is bestand tegen de viskoorts met het oog op een mooie tong, dus toch maar vroeg vertrokken.


De medevissers waren bijna niet te zien in het hoge struikgewas. Lastig!

En gelukkig maar, want het zat al knap vol aan de waterkant. En vanwege het maairegiem c.q. methode zijn er maar een paar plaatsen die beschikbaar zijn tussen het bijna 1 meter hoge onkruid inclusief moddervette brandnetels.


Best veel krabben aanwezig. Dus neem genoeg aas mee en zeer regelmatig checken dus!

Neem voor de zekerheid maar een heggeschaar mee voor het geval als u niet op een van de vrijgemaakte plekken kunt vissen. Door dit maaibeleid en het hoge onrkruid stikt het op de grens van licht en donker van de muggen die met gierende ‘banden’ een noodlanding op mijn uitnodigende landingsstrip zijnde mijn kale hoofd proberen te maken.


Gelukkig wel een behoorlijk aantal tongen(tjes), maar het formaat was bedroevend.

Het begon tamelijk rustig met aanbeten maar er kwamen toch een paar botjes en minitongetjes uit. Af en toe zag ik bij mijn buren die de vis van zeer ver haalden een maatse tong eruit komen dus dat gaf me de moed om vol te houden. In het schemerdonker kan de boel snel omslaan weet ik en dat deed het ook.


Af en toe waan je je in Afrika als er een “nijlpaard” langs komt.

Qua aantal dan tenminste en een enkele tong die de 25 cm haalde, maar niet vet genoeg was om mee te  nemen. Genoeg aanbeten dus en genoeg vis aanwezig vooral tegen de schemer aan die wil bijten. Af en toe een echte ouderwetse palingaanbeet die de hengel bijna uit de steun rukte maar door de korte lijntjes geen kans had om de paling wat kans te geven om het aas naar binnen te werken.


In het donker nog een tweetal scholletjes. Geinig! Nee ongelovige c.q. beter wetende: dit is geen bot, want hij was totaal glad en de onderkant was onmiskenbaar schol!

Geeft niet want je kunt er toch niets mee. Jammer dat het formaat van de tong bij mij  bedroevend was en dat ik er van de leuke hoeveelheid tong niet een kon meenemen. De sterk toegenomen hengeldruk is hier helaas de oorzaak van, dat kan niet anders. Maar het aantal kleine tongen geeft hoop, want die zijn ook eens aan de maat! Zolang ze maar teruggezet worden natuurlijk.

Noordpier-update
De makreelsessie van de laatse keer beviel me goed dus nog maar eens proberen rond het hoge water wat midden op de dag viel. Weinig vis te bekennen op de pier toen ik kwam maar dat zegt me niets. In het begin was het helemaal niets toen het water nog te troebel was.


Een paar keer een volle bak, maar meestal één of twee. Kleine gasten, maar wie het kleine niet eert is de “panharing” niet weert!

Maar toen de ebstroom begon te lopen had ik opeens twee makreeltjes achter elkaar op de dobber terwijl er geen jagende vis te bespeuren viel. Toen de veertjes maar ter hand genomen. Let wel, de kleine veertjes, want de grotere deden het niet op dit formaat makreel en toen werd het toch nog een leuke visserij.


Deze kleine blauwe gasten deden de in deze tijd standaard meegenomen koelbox toch weer snel opvullen.

Meestal een of twee tegelijk maar ook een paar keer een volle bak dus dat was wel even geinig aan de lichte stok. Ik was toch weer blij dat ik de koelbox had meegenomen want anders had het toch weer een broeierige zaak geworden om de vis te vervoeren.


Een bekende naam in de zeevisserij Gerrie Lobs  zoon van de door zijn vele vispublicaties in de bladen bekende Peter Lobs) ving op de terugweg nog even een drietal leuke scholenbaarzen achter elkaar op de tobylepel. Helaas ging er een grotere vanaf bij het landen van de vis. Leuk om te zien!

Heerlijk gevist dus ondanks een zeer traag begin maar vanuit de ervaring weet ik dat als de “mist” optrekt onder water dat de vangstkansen ernstig toenemen. Moeilijk stoppen trouwens met die lichte stok want de aanbeten en het gevecht met de makreeltjes is hartstikke leuk.


Toch leuke sport hoor aan de lichte stok !  Het vissen en vangen zit duidelijk in de genen bij Gerrie!

Inmiddels zijn er een aantal omgetoverd tot een goudgele delicatesse en is hun laatse reis door mijn inmiddels ook goudgele ingewanden begonnen. Er werden her en der op de bodem wat zeebaarzen gevangen van tussen 40 en 50 cm op mesheften en lepel, maar verder was het rustig. Prima dagje en ik ben blij dat ik het getij rustig afgewacht heb voor betere vangstkansen.

Veel visplezier aan de zoute waterkant!

Visgroet van Lucky Luc Mom

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -