Lucky Luc op Zout 72: Noordwest Denemarken, provincie Thy, natuur- en visparadijs (2)




De ruimte, rust en afwisselende landschappen die je in de provincie Thy vindt maken deze provincie tot een toplocatie in Denemarken. Het is echt een heel ander gedeelte van Denemarken dan wat ik gewend was op mijn vele trips naar de grote en kleine belt en een groot eiland als Langeland.

Het enige nadeel van Thy is dat het aan de Noordzeekant ligt en dat maakt deze provincie wat meer vatbaar voor weers-  en met name windinvloeden. Daar moet je dus wat geluk bij hebben, maar er is altijd een plek te vinden waar je kunt vissen dus dat geeft rust in het visserslijf.

Strandvisserij ten westen van Hanstholm

Pal onder Hanstholm liggen enige toplocaties voor de strandvisserij op platvis en kabeljauw in de juiste periodes.


Genieten tot aan de kant!

Het mooie en extra voordeel van deze strandlocaties is dat het grindstranden zijn en dat maakt dat je spullen niet onder het zand thuis komen. En dat is een zeer groot voordeel, want anders kun je iedere keer aan de bak met schoonmaken en het moet natuurlijk wel een beetje vakantie blijven.


Kan het nog mooier?

Ik heb met Yvonne ware topstekken gevonden waar we met ons tweeën stonden te vissen op plekken waar we op werpafstand redelijk diep water konden bereiken. Wat is het dan heerlijk als dan ook nog de toppen van de hengels gaan bewegen en dat je er prachtige scharren en botten uitdraait die tot onder je voeten je hengels doen krommen.


Van iedereen verlaten het lood richting de einder knallen.

Heerlijk en rustig binnendraaien en een beetje knokken met de vis aan de andere kant van de lijn, want de stranden zijn superschoon. Hier komt het oergevoel naar boven en dit zijn de stekken waar we naar gezocht hebben.


Met vaak zeer grote scharren als resultaat! Kicken!

Niet druk omdat de plekken niet echt zichtbaar zijn vanaf de weg en er maar weinig parkeergelegenheid is. Prima dus! De laatste dag van onze vakantie hebben we nog aardig wat stekken verkend nog meer naar het zuiden van de provincie toe en daar zaten nog meerdere ware topstekken tussen.


Maar ook de botten waren van het formaat tapijttegel. En belangrijk, je kon ze heerlijk laten vechten tot pal onder je voeten! Dan merk je pas hoe krachtig deze vissen zijn.

De strekdammen bij Agger wil ik met name noemen en de bijbehorende lange pier bij Agger Tange zijn goede visplaatsen.


Supergezonde vissen en wat een power!

De strekdammen in Denemarken zijn zo hoog gebouwd en zo egaal dat je hier ook met hoog water op kunt verblijven. Wat een weelde!


Yvonne vermaakte zich opperbest op deze door haar bestempelde ‘mooiste plek van de vakantie’.


Bij de gebombardeerde en aan gort geslagen bunkers staan mooie stroompjes voor de zeeforel en geep. op loopafstand van ons huisje. Heerlijk in de avonduurtjes.


Aardig wat water af te zoeken naar vis.


De pier bij Norre Vorupur. Een goede, wat smalle visstek en zogenaamd rolstoeltoegankelijk. Wij hadden onze vraagtekens daarbij!


Het strand zag er mooier uit.


Het gebied bij Agger Tange is zeer speciaal door zijn ligging en hoge strekdammen.


De twee kilometer lange, in zee lopende pier bij “Hovde 72” biedt zeer goede vismogelijkheden.


Wat een mooie provincie en wat een mogelijkheden. Genieten op en top! 

Het Gele Rif

De vele boten die uitvaren vanuit Hanstholm naar het Gele Rif geven al aan dat deze uitgestrekte plaat, op zo’n twee a drie uur varen vanuit Hanstholm, een ware topstek is. Het Gele Rif bestaat uit een hoog plateaugebied aan de rand van het Noorse Diep.


Een van de vele boten komt weer binnen van het Gele Rif. Pittig zeetje!

Dit gebied is ongeveer 150 km lang en heeft een gemiddelde breedte van 20 km. het deel van het Gele Rif waar de vistochten vanuit Thy naartoe gaan is ongeveer 50 km lang. het verdient aanbeveling om de boot van te voren vast te leggen als u plannen hebt voor dit gebied.

 
Maar als je dit soort kromme hengels hebt…

Natuurlijk en bijna onvermijdelijk zal een trip niet altijd doorgaan door de weersomstandigheden, dus meerdere data inboeken verdient de voorkeur.


… En dit soort grote koolvissen vangt, heb je het er graag voor over!

Visgids Leonard is afgelopen week nog zelf als schipper aanwezig geweest op een 16-uurs trip naar dit prachtige visgebied en stuurde mij wat foto’s toe van de mooie, afwisselende (!) vangsten die hier gedaan kunnen worden.


Echt groot!


En altijd diverse vissoorten zoals de bekende lengen van dit formaat.


Maar ook de grote kabeljauw ontbreekt natuurlijk niet.


Allemaal meestal op een eenvoudige manier gevangen.

Ik ben er helaas nog niet aan toe gekomen omdat ik hele andere plannen had deze vakantie. Als je op de boot gaat móet je fit zijn en er helemaal voor kunnen gaan, want anders loop je tegen jezelf aan. Dit zijn behoorlijke trips en die vereisen een goede conditie om de visdag tot een succes te maken.

De provincie Thy met zijn grote Limfjord dat werkelijk schitterend is en ook voor vogelfanaten een ware oase is, biedt ook vele mogelijkheden qua zoete visserij. De vele ‘Put & Take’-meertjes met zeer goede bestanden aan grote regenboogforellen, bieden een goede opties bij slecht weer aan zee. Succes verzekerd!


We zullen nog even nagenieten, maar staan alweer in de startblokken voor Noorwegen!

Het was voor Yvonne en mij een waar genot om weer eens een ander stukje Denemarken te hebben mogen verkennen. Wij zullen hier zeker en vast gaan terugkomen, want in de diverse jaargetijden bieden de door ons bezochte plekken weer nieuwe en onontdekte mogelijkheden.

Denemarken blijft een topland voor ons en niet zomaar een doorreisland naar Noorwegen! Ervaar Denemarken en ga het zelf ontdekken en geniet van de rust en ruimte. U komt herboren terug en zelfs voor een paar dagen lijkt het alsof u een eeuwigheid op vakantie bent geweest.

Visgroet van Lucky Luc en Yvonne Mom,
met speciale dank aan visgids Leonard Muys!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -