Lucky Luc op Zout 70: Noordzeekanaal-update




Net weer terug met Yvonne uit Noord-West Denemarken waar we in de provincie Thy (spreek uit “Tu”)   een prachtige vis- c.q. totaalvakantie beleefd hebben. Denemarken leent zich uitermate goed voor een korte vakantie en dat is ook nu weer gebleken. Maar eigenlijk wist ik dit al doordat ik daar meer dan twintig keer geweest ben.

Maar Denemarken kent nog veel onontdekte gebieden en daar ga ik voor. Binnenkort een special over deze prachtige provincie Thy met zijn vele mogelijkheden en superstekken waar je nog met z’n tweetjes aan de zeekant kunt staan vissen inclusief kromme hengels met meestal moddervette scharren, schollen (wat magerder in deze tijd) of botten.

Er was nog wat overgebleven van de 1,5 kilo zagers die ik had meegenomen en dat moest dus nog even op! Ze waren niet helemaal top meer door de reis, maar voor een tongetje aan het Noordzeekanaal is een “luchtje” nooit weg. Dus proberen maar weer.

Noordzeekanaal-update


Het was weer heerlijk om aan het kanaal te zijn en de hoop lag op het donker worden.

Vol goede (vis)moed dus naar het Noordzeekanaal getrokken, want voor mijn vakantie zat ik toch al weer aardig in de tong, ook al waren velen daarvan helaas te klein om mee te nemen. Dit keer de lichte Spro B10 hengels meegenomen. Dit zij eigenlijk boothengels, maar voldoen door hun vele verschillende toppen en afmetingen prima aan het kanaal.


Dan zouden  de Spro B10 hengels toch krom moet gaan. 3 extra toppen! Feederen op zee! Tophengels!

De uitvoering van 3,60 m is het meest geschikt voor het kanaal. Je hoeft niet ver te werpen voor de tong; een afstand van 40-50 meter, en soms nog korter bij, is genoeg. Het is altijd even afwachten wanneer die bebaarde gasten wakker worden en zin krijgen in eten. Geen pijl op te trekken. Vroeger moest je bij nacht en ontij aan de waterkant verkeren, maar dat is allang niet meer zo.


In het licht al drie kleinere tongen dus dat beloofde nog wat voor het donker.

Op dit moment mag je dankzij de vertraagde ratificering van de opheffing van het nachtvisverbod alleen nog vissen tot twee uur na zonsondergang (check de tijd!) . Maar in juni, juli en augustus is het nachtvissen de gehele nacht toegestaan, dus dan wordt het weer gezellig druk aan de waterkant.


En ook nog een knappe wijting trok de hengel goed krom.

De eerste worp was meteen raak met een tongetje van 25 cm (minimummaat 24 cm), maar deze was echt nog wat te klein en te mager dus retour kanaalbodem maar weer. In het licht ving ik er nog twee bij van hetzelfde formaat dus dat schoot qua mee te nemen panvis dus niet echt op. Opeens een leuke wijting ertussendoor van 33 cm die de lichte hengel mooi krom trok. Dat moest toch gaan lukken in het donker.


Ook mijn “vrienden” (de wolhandkrabben) deden hun best om hun maaltje bij elkaar te scharrelen. Ga a.u.b. goed met deze beesten om. Iedere dier heeft zijn nut en is niet voor niets geschapen! Door wie of wat dan ook.

Nou mooi niet dus, want de aanbeet ging er bijna totaal uit. Totdat binnen een tijdsbestek van 45 minuten drie palingen zich meldden van zo’n 40-50 cm (allen retour kanaalbodem!). Meestal mannetjes deze kleinere palingen, want alleen de moederpaling kan uitgroeien tot recordformaat.


Twee “handschollen” tussendoor. Geen pan voor te vinden!

Wel kicken die harde aanbeten hoor, want de hengels gingen knap krom en mijn lichte tongsystemen hadden het zwaar te verduren. En als vanouds was het weer een slijmerige bende als zo’n paling zich weer helemaal om je arm wikkelt. Wat was het toch altijd een mooie visserij en wat baal ik er enorm van dat dat gewoon niet meer kan omdat er in zijn totaliteit zo slecht met de paling is omgegaan.


Ik mis het gekronkel en het slijm om mijn armen en de harde aanbeten. Alle drie de palingen weer retour zoals de wet nu luidt! We moeten het met z’n allen doen! En dan bedoel ik inderdaad met z’n ALLEN! Niet alleen wij als sportvisser maar ook het beroep! Als je een vissoort wilt redden moet er een (Europees) totaalverbod ingesteld worden mijns inziens en dient het beroep schadeloos te worden gesteld. Een levend wezen gaat boven materie dus geld en die kun je niet door commercieel gewin laten uitsterven. Hopelijk gaat de bel LUID rinkelen overal!

Echt heel jammer, want ik zie de zware zeehengels met lange dwarrellijnen nog  krom staan met palingen van 80-90 cm en nog veel groter. Helaas, maar hopelijk komen ze nog terug ook al is daar wel veel inspanningen van ons allemaal voor nodig. In het donker kwam er nog een enkel tongetje uit, maar dat was te verwaarlozen. Maar het overgebleven aas was in ieder geval goed gebruikt en niet verloren gegaan en dat was het belangrijkste.

Tot aan de zoute waterkant!
Visgroet van Lucky Luc Mom

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -