Lucky Luc op Zout 44: Schar vanaf de Noordpier en zeebaars vanaf het strand

Het was nogal een sterk wisselend weerbeeld de afgelopen week, dus je moest je dagen wel uitzoeken om enigszins normaal te kunnen vissen. Ik heb gelukkig verschillende sessies kunnen maken met wisselend resultaat qua visvangst.


Het weerbeeld was zeer wisselend!!

Maar op het ogenblik is het visfeest echt losgebarsten op de beide pieren te IJmuiden en Wijk aan Zee. Wie nu geen vis kan vangen moet echte een andere hobby of bezigheid gaan zoeken!!!

Noordpier: Het scharrenfestijn is losgebarsten!

Natuurlijk wist ik al dat de vangsten aan het toenemen waren, maar echt hard ging het nog niet. Maar op mijn vissessie afgelopen week op de Noordpier was het dan toch echt bal!! Vanaf de eerste ingooi hebben de beide hengels (uitgerust met tweehaaksystemen, drie haken is wegegooid geld en bijna altijd 1 haak te veel) niet stilgestaan.


Volop genieten met vaak twee leuke scharren tegelijk.

En dan is het toch volop genieten hoor aan de waterkant. Zeker als het zonnetje daarbij ook nog eens begint te schijnen! De scharren hadden over het algemeen een erg mooi formaat, echte handscharren zeg maar. Prachtig om te vangen, maar natuurlijk ook een heerlijke lekkernij voor op het bord. Men heeft het altijd over schol die zo heerlijk is en verse schol is dat ook, maar als je eenmaal een rustig op laag vuur gebakken scharretje hebt geproefd, ben je voor eeuwig verslaafd.


En er zaten scharren bij van meer dan 30 cm!!!

De scharren deden het het best op het afgaande getij toen er een redelijke stroom in stond. Dan moeten ze wat feller op je aas knallen om het te bemachtigen voordat een andere schar het te pakken heeft. Toen de stroom er langzaam uit ging werden de vangsten even iets minder, maar iedere ingooi resulteerde toch nog in een aanbeet, ook al hadden daarbij de ook altijd aanwezige botten even de overhand.


Het was vandaag onmogelijk om NIETS te vangen!!

Maar als je op zo’n visdag meer dan veertig vissen vangt en je telt 26 reeds aan zee schoongemaakte scharren in de gootsteen, dan heb je toch een topdag gehad. De schar is echt een vis voor iedereen om op te gaan vissen. In de aanhef heb ik al vermeld dat als je deze vissoort niet weet te vangen, dat je je toch even achter de oren moet krabben of dit wel de juiste hobby voor je  is.


Af en toe een “vreemde” vissoort tussendoor in de vorm van een naar komkommer ruikende spiering die steeds vaker wordt gevangen!!

Belangrijk in verband met de toenemende drukte in deze tijd is wel dat je goed rekening houdt met je visbuurman door bij stroming goed geankerd (loodgewicht minimaal 150 gram!) te liggen en enigszins stroomopwaarts te werpen.


Of een joekel van een bot!

En natuurlijk wel de boel in de gaten te houden en niet maar laten doorschuiven totdat je lood aan de kant ligt of over de lijn van je visbuurman schuift met alle gevolgen van dien!! Zonde van je vistijd dat geknoop!
 

De meeuwen zijn zeer brutaal en doen zich tijdens het schoonmaken van de vis al tegoed aan mijn visafval! Beter aan het einde van je vissessie doen en de vis tijdens je sessie bewaren in een emmertje, want anders kunnen er wel eens scharrentwisten ontstaan.

Maar als we elkaar de ruimte gunnen en goed naar elkaar luisteren (daar bedoel ik niet mee dat we meteen van leer moeten trekken!) komen we er wel uit.


De zeehond moest flink gapen na een goede maaltijd.

Laatste strandsessie op zeebaars dit jaar?

Er deed zich afgelopen week nog een zeer mooi moment voor om de zeebaars nog een keertje te gaan belagen. Een matige tot vrij krachtige noord-noordwestenwind zorgde voor een mooie branding waar de zeebaars zo van houdt.


Prachtige, doch zeer wisselende omstandigheden.

Vorige week bij rustigere omstandigheden deden ze het nog  prima dus waarom nu niet?! Ik was niet de enige op het strand die al sinds jonge jaren viraal besmet was met het zeebaarsvirus wat bij dit soort weersomstandigheden zich meester maakt van je lichaam zodat je wel naar het strand toe MOET!! Vismaten Frits en Frans zochten het nog verder dan ik op het strand en liepen mij voorbij naar “hun” stek en even later sloot J.W. Wijnstroom, een zeebaarspionier van het eerste uur, zich bij mij op het strand aan.


Zelfs zeebaarspionier van het eerste uur J.W. Wijnstroom kon ze niet vangen!

Maar helaas hadden de zeebaarzen er vandaag geen trek in of er zat gewoonweg eventjes geen vis voor de deur, want zeebaars zwemt nu eenmaal zoals uw weet. Er kwam bij ons allen geen enkele baars op de kant en iedereen moest het ondanks verwoede pogingen met een paar botten doen die de hengels toch nog eventjes in beweging zetten.


Een “werpvinger” voor mijn dunne gevlochten lijnen bleek wederom onmisbaar en houdt je vingertoppen heel!! Topprodukt!!

Maar dat weet je pas achteraf natuurlijk. Tijdens het vissen had ik iedere moment het gevoel dat de hengels zomaar weer krom konden vliegen door een mooie zeebaars. Wie weet wordt het kustwater nu toch wel rap te koud en trekken ze wat sneller weg naar het zuiden. Maar gelukkig blijft dit slechts gissen en kunnen ze het morgen zo maar weer opeens doen en je een prachtdag bezorgen.


Helaas moest ik het met een paar botten doen die door het vele aanwezige losgeslagen wier toch nog wat gewicht in de schaal legden.

De aanhouder wint en ik had sowieso een mooie vissessie, ook al begonnen ze regelmatig van boven emmers water over ons leeg te gieten. Maar ik moet nu toch wel eerlijk toegeven dat mijn gedachten in deze tijd eerder op gul en schar overgaan dan op de zeebaars. 

Goede vangst!!

Visgroet van Lucky Luc Mom

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -