Lucky Luc op Zout 35 : Naar de haaien met de ‘Nautilus’ vanuit Stellendam

Naar de haaien met de ‘Nautilus’ vanuit Stellendam

Gelukkig kon ik weer een keer opstappen op het schip ‘Nautilus’ dat vanuit Stellendam vaart. De vorige keer wrakvissen op kabeljauw was mij zeer goed bevallen zodat ik er niet lang over na hoefde te denken.


Op naar de haaien!

Niet zozeer omdat ik goed gevangen had hoor vorige keer, want dat is echt  niet altijd de standaard, maar gewoon omdat het gevoel op deze boot voor mij heel erg goed was omdat de schipper(s) en de bemanning allemaal naast kundige vaarlui, ook zelf echte ‘diehard’ vissers zijn die er alles aan zullen doen om uw visdag te laten slagen, want ze willen zelf ook vis vangen!

Als het een keertje minder gaat met de vangst zal het zeker niet aan hun liggen zodat je altijd met een goed gevoel van de boot zult afstappen. Naar de haaien! Meestal betekent bovenstaande uitdrukking niet veel goeds, maar vandaag zou het een nieuwe belevenis worden voor het schip de ‘Nautilus’ omdat dit schip en zijn bemanning nog niet eerder speciaal een haaientocht hadden georganiseerd. Maar schipper/eigenaar Frank Smits gaat natuurlijk niet zomaar even zijn schip op onze grote Noordzee voor anker leggen om op goed geluk te gaan vissen.


Een rustig begin met wat kleine wijtingen, maar de lol was er niet minder om!

Hij heeft van te voren  veel informatie vergaard van bevriende schippers die meer ervaring met de haaienvisserij hebben. De coördinaten waar je precies moet wezen om  op de grote zeebodem enigszins een kans te maken op de haaien zijn natuurlijk  een pot van goud en van levensbelang voor het slagen van de nieuwe belevenis.

Gelukkig gaan de meeste schippers rond Stellendam goed met elkaar om en spelen elkaar regelmatig informatie toe. Maar ze geven natuurlijk niet alles weg aan elkaar, want er wordt heel veel moeite gedaan om de vissen op te sporen en dat moet nu eenmaal beloond worden. Het is een regelrecht wonder en een pracht dat je tegenwoordig gewoon in Nederland gericht op haai kunt gaan vissen.


Het was erg moeilijk om je letterlijk staande te houden dus we gingen maar zitten.

De haaiensoort waarom het gaat en die sterk in opkomst is langs de Zeeuwse kust, is de toonhaai of gladde haai, zoals hij ook wel wordt genoemd. Daarbij wordt nog onderscheid gemaakt tussen de gewone gladde haai en de gevlekte gladde haai. De gewone gladde haai wordt groter dan de gevlekte gladde haai en kan een lengte bereiken van 165 cm.

De gevlekte gladde haai kan een lengte bereiken van 140 cm!! En neem van mij aan dat dat écht héle grote vissen zijn hoor en dat het  een ware belevenis is om deze vissen te belagen en te vangen. Het voedsel van deze haaien bestaat uit kreeftachtigen, weekdieren en vis. Het beste worden ze in Nederland gevangen aan een zager aangeboden aan een wapperlijn of een paternoster.

Maar vis als aassoort  moet mijns inziens ook gewoon mogelijk zijn, maar daar wordt in Nederland nog te weinig mee gevist als aassoort omdat je dan gewoonweg veel minder bijvangst hebt. Wat ook leuk is natuurlijk.  Maar misschien is dat wel een voordeel!! De toekomst zal het uitwijzen! De spanning neemt toe… Als de Nautilus eenmaal anderhalf uur gevaren heeft naar de gewenste coördinaten kan het feest beginnen. Helaas hadden we deze dag last van een niet-voorspelde, zware zeegang van bijna 1,5 meter en dat is toch best pittig om helemaal relaxed te kunnen vissen.


Schipper Frank snelt van het toilet af en neemt de hengel over van Swenn.

De prachtige Nautilus van het merk “Lochin” kan het makkelijk hebben hoor, maar soms tuimel je gewoon achterover op de grond of in de armen van een vismaat wat dan weer voor extra commotie zorgt op zo’n visdag. Je hoeft in ieder geval niet meer naar de kermis! Het begon eigenlijk best wel rustig deze visdag omdat de ebstroom loeihard langs de boot gierde en de vissen weinig kans hadden om ons aas te pakken te krijgen.

 
Vismaat Swenn Middeljans (20 jaar!!) landt de haai vakkundig!! Klasse Swenn!!

Er kwam bij iedereen onverwacht veel kleine wijtingen uit en een aardig aantal scharren als bijvangst. Maar daar kwamen we natuurlijk niet voor, want anders had de schipper zijn boot wel ergens anders neergelegd! Schipper Frank Smits moest even naar het toilet en alsof de duvel er mee speelt, dan gebeurt het!!  

 
Schipper Frank Smits vol trots met zijn eerste gladde haai!

Een echt enorme aanbeet aan zijn hengel en het achtereind van zijn hengel kwam helemaal omhoog zodat de hengel overboord dreigde te gaan. Gelukkig was mijn vismaat voor deze dag Swenn Middeljans zo snugger om de hengel te pakken en de vis aan te slaan, want anders had het heel anders kunnen aflopen.


Maar ook vismaat Swenn had hier een heel groot aandeel in.

Niemand wist natuurlijk hoe zo’n gladde haai zou aanbijten, maar nu vergeten we het echt niet meer!! Aan het onmiskenbare langzame stompen op de hengeltop weet ik meteen vanuit mijn ervaring dat dit wel een haai moet wezen.

Schipper Frank kwam inmiddels op ons luide geroep en bijna geschreeuw aflopen om zijn hengel over te pakken. “Nee Frank, dit is echt geen geintje van ons omdat je op het toilet zat! Eventjes later was de eerste gewone galdde haai van 85 cm een feit op de Nautilus en volgde er een applaus voor Swenn die zeer alert was en schipper Frank die de haai verder heeft binnengehaald.


Hectiek vanaf de voorplecht! Floep krijgt er ook een grote gladde haai aan.

Vanaf dat moment nam bij alle vissers op de boot de spanning enorm toe alsmede het geloof om een mooie gladde haai te kunnen vangen wat resulteerde in het aanknopen van grotere haken en het uitproberen van andere aasaanbiedingen. 


De haai vocht behoorlijk en zwom door een aantal lijnen heen! Hectiek al om!

Dat de schippers goed kunnen vissen, bewees medeschipper Floep even later. Hij was op de voorplecht gaan zitten om de ruimte te hebben. Een harde schreeuw klonk van de voorplecht en de volgende kromme hengel en een van spanning vertrokken gezicht van Floep, was een feit. Ik zag het wederom meteen aan de hengelactie, weer een haai!! Maar dit zag er toch echt groter en heftiger uit. De haai begon onverwacht behoorlijk te zwemmen en sleepte in zijn tocht nog wat andere vislijnen mee wat de hectiek aan boord tot een hoogtepunt bracht.

 
Wat een prachtvangst van Floep (rechts) die hij graag deelt met zijn klanten.

Maar toen eenmaal de schaduw van de haai aan de oppervlakte verscheen, brak het gejoel los. “Wat een prachtvis! Wat een kneiter!!! Geweldig!! Ongelooflijk!!!” Enz. enz. Toen de prachtige gewone gladde haai van 1.05 cm even later in het schepnet verdween konden we allemaal enigszins gerust ademhalen.


De gewone gladde haai (1.05 cm !!!) wordt zorgvuldig opgemeten.

De haai was binnenboord en de “maiden-trip” van de Nautilus op deze vissoort was helemaal geslaagd!!  Natuurlijk zijn alle haaien weer zonder schade overboord gezet om verder te mogen groeien!!!  Alle vissers hebben zich prima staande gehouden in dit geweld van golven en hectiek en dat was op zich al een ware prestatie.


En ging daarna weer zonder schade retour zeebodem !

En met het inmiddels opgeklaarde weer vertokken we met de zon op onze rozige vissershoofden retour Stellendam. Hopelijk kan ik deze tocht nog een keer overdoen onder wat betere visomstandigheden minder zeegang!


Met een voldaan gevoel weer retour Stellendam.

Maar vooralsnog kan ik hier heel lang van nagenieten en zal deze belevenis voor eeuwig op mijn harde schijf gegrift staan. Bedankt schipper(s) en bemanning van de Nautilus!

Voor een geweldige visdag:Schip:  De Nautilus , afvaarthaven : Stellendam, e-mail:
info@wrakvissen.net , Website: www.wrakvissen.net . Voor direct contact : Tel : 06-28544791  06-14497186

Visgroet van Lucky Luc Mom

  

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -