Lucky Luc op Zout 29: Makreel en fint vanaf de zuidpier



Met een heerlijk gevoel, om weer eens dagje heerlijk te gaan makrelen, op weg naar de noordpier gegaan. Bij het binnenrijden van Wijk aan zee las ik al iets over ‘giftige ampullen’ op een mededelingenbord, maar ik dacht daar op de stenen Noordpier geen last van te hebben, dus ik maakte me nog niet zo druk. Maar hoe dichter ik bij de pier kwam, hoe meer wagens ik zag van brandweer, politie en ambulance.


Een drukte van jewelste op de parkeerplaats.

Dat was geen goed teken!! Maar goed, een ampul kan toch niet de Noordpier opzwemmen dacht ik, dus ik bleef positief. Bij de parkeerplaats was het een drukte van jewelste met personeel van  voornamelijk de brandweer, dat zat te wachten op actie die uitbleef. Ik pakte mijn spullen uit de auto en reed op de fiets richting slagboom 20 meter verderop, waar ik staande werd gehouden door een handhavingsdeskundige die zei dat ik de pier vanwege bovenstaande reden niet op mocht. Daar doe je dus niets tegen. Veiliheid voor alles!!!! Maar wat mij wel weer irriteerde is het gebrek aan communicatie tegenover ons als gewone burger door de autoriteiten.


Hier kwam je niet langs !!

Niet een waarschuwing van onze brandweerlieden viel mij ten deel dat ik er niet op mocht, terwijl ik een paar meter verderop wel werd tegengehouden. “Stelletje panharingen”, ging er door mijn hoofd heen en dat sprak ik ook uit, maar er werden 15 paar schouders tegelijk opgehaald. Jouw probleem!!! Ik begrijp natuurlijk ook wel dat er iets aan de hand was, maar duidelijkheid en een klein beetje aandacht naar ons gewone burgers houdt de gemoederen iets rustiger. Rechtsomkeert gemaakt dus en een halfuurtje omrijden naar de zuidpier was het devies. Gelukkig weet ik de sluiproute! En hopelijk mocht ik er daar wel op, want dat wisten ze niet. Maar gelukkig was dat wel het geval bleek later.


Zuidpier IJmuiden
Dus toch maar weer eens gedwongen vreemdgaan op de Zuidpier om daar mijn geluk te proberen. Ik heb daar ook 20 jaar viservaring liggen van de tijd dat ik in Amsterdam woonde, dus daar weet ik ook wel waar ik wezen moet gelukkig. Om het betaald parkeren te vermijden waar ik uit principe een hekel aan heb, kom je er niet omheen om je auto voor de duinen te parkeren en daarna met je vouwfiets de 3,5 km lange zuidpier op te gaan.


Op het lage tij van alles geprobeeerd, maar het bleef rustig.

Ik begon bij laag water en toen zat er nog bar weinig leven in bij mij en de andere vissers. Op een gegeven moment heb ik de visstek verruild voor een stek meer richting kop van de Zuidpier omdat ik daar een school meeuwen zag duiken. En dat duidt in ieder geval op aasvis en de hoop is dan dat daaronder zich de hongerige makrelen of wat dan ook bevinden.


En vanuit het niets was het opeens weer makrelenbal!

Helaas was de school buiten werpbereik, maar ik wist toch een aantal verdwaalde spijbelaars van de school te pakken te krijgen. Mooie blauwe makrelen hoor en daartussen ook nog een aantal horsmakrelen. Ik zag ze al op de barbecue liggen dezelfde avond om maar in Portugese sferen te verblijven. Heerlijk!!


Een prachtige fint van 44 cm.

Opeens kwam er dan weer een enorme lel van een fint aan tijdens het binnen draaien met de veren met daaronder een werppilkertje voor een eventuele zeebaars. De fint was 44 cm groot en dat was toch best wel een beste vis.


De bek van een fint lijkt wel een garagedeur.

De vis had zoals gebruikelijk bij fint al te veel schubben verloren en zal als visaas dienen voor het aankomende zomerseizoen voor de geep en makeel.


Maar ook de horsmakreel kan heel wat verstouwen.

Op een gegeven moment begon de noordwestenwind zodanig toe te nemen dat je niet meer scherp kon vissen en toen ben ik maar afgehaakt. Toen ik thuis kwam meteen de vissen ‘barbecueklaar’ gemaakt en het feest kon beginnen.


Hoe vers wil je het hebben? Genieten geblazen!!

Dat is toch wel het mooie van het zeevissen dat je dit prachtige zeebanket als bijprodukt hebt van je dagje heerlijk vermaak aan de waterkant. Hoeveel oergevoel bij elkaar wil je hebben?  Nu als ware Neanderthaler nog even wachten totdat mijn vrouw thuis kwam, om haar dan mijn gestileerde grot van baksteen binnen te sleuren en dan is het feest helemaal compleet!!

Visgroet van lucky Luc Mom

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -