Lucky Luc op Zout 28: Platvis vanaf de Noordpier



Het was wel even een heftig weekje vanwege het overlijden van mijn vismaat en visvriend Hans van Duijvenbode. Het enige wat je dan kan doen om je hoofd enigszins op te frissen en wat afleiding te hebben is naar de waterkant te gaan. Mede uit respect voor Hans werd het na enkele weken weer eens een bodemsessie op de Noordpier te Wijk aan Zee.


Het was stil op de Noordpier met vissers.

Noordpier update

Het was best een heftig weertje qua wind (windkracht 5-6 ZW) toen ik besloot weer eens naar de Noordpier te trekken, maar het zou in de ochtend droog blijven dus de hele nare combinatie wind/regen bleef nog even uit. Ik was de enige die de pier opreed op mijn vouwfiets en dat voelt toch best een beetje apart aan. Zeker met betrekking tot de aanhef van dit artikel. Ik had de plekken voor het uitzoeken en aangezien de zuidwestenwind bij deze windkracht niet echt gevaarlijk is zolang je maar niet ver voorbij de bocht gaat, was de pier niet afgesloten zoals bij harde westenwinden.


Wereldtip van Luc: neem een betonblok mee van huis, dan zit u altijd lekker uit de wind!!

Bij zuidwestenwind worden de golven onderbroken door de aan de IJmuidense kant gelegen zuidpier zodat ze niet door kunnen rollen naar de noordpier. Daar was het dan ook een behoorlijk geweld van water dat over de pier sloeg. Ik vond een mooi plekje in de bocht achter een betonblok en kon dus prima vissen. Het hoge water viel om 9 uur in de ochtend dus ik was er om 10 uur om het hele afgaande als het weer het toe liet mee te kunnen maken.


Meteen leuke aanbeten en een bottenregen daalde op mij neer.

Ik had eigenlijk vanaf het begin af leuke aanbeten en dat bleken voornamelijk mooie botten te zijn. Heerlijk hoor die afleiding van de bewegende hengeltoppen met aan de andere kant een behoorlijk vechtende bot.


En daar zaten mooie dikke botten tussen hoor!!

Die rakkers blijven echt tot onder de kant beneden zodat er altijd de hoop op een mooie tong is. Ook al is die hoop vaak tegen beter weten in, want die voelen toch wat anders aan. Zeker de echt grote tongen van 40 cm plus, daar heb je een hele hijs aan en die houden zich zo krom met hun sterke lichaam dat je de hele waterkolom voelt als je de vis naar binnen haalt.

Maar zowaar kwamen er opeens twee tongen achter elkaar uit. Geen echte muiters, want ze zaten allebei nog onder de 30 cm, maar ik zag ze bij wijze van spreken al spatteren in de combinatie van roomboter en zonnebloemolie. Fantastisch!!


Gelukkig ook nog een paar aardige tongen.

Tijdens het bakken ben je dan eigenlijk weer aan het vissen en zie je ze weer uit het zilte nat naar boven komen. Ook een paar kleine scholletjes deden weer van zich spreken en dat blijft toch leuk. Nogmaals, en dat heb ik al eerder gezegd, kan dat mijns inziens alleen maar komen omdat er onder de kant niet op garnalen wordt gevist, ook al heb ik wel een kotter waargenomen op kleine afstand van de Noordpier.


De tong heeft maar een vreemd bekkie! Wie heeft dat verzonnen?

Maar die was denk ik zijn netten aan het spoelen. Om een uur of drie in de middag werd het zo inktzwart in de verte dat ik besloot deze zoet/zoute douche maar aan mij voorbij te laten gaan.


Ik zag sinds lange tijd weer eens een kotter onder de kant.

Snel inpakken en wegwezen dus. Ik zat nog niet in de auto of de zondvloed brak los. Wat een planning!!!!! Ik vermoed en weet bijna zeker dat als ik nu in de avonduren of nachtelijke uren zou gaan vissen, dat mijn tongvangst verveelvoudigd wordt, dus ik hoop volgende week een avondje te kunnen plannen.


Volgende sessie maar weer eens wat anders proberen! Legio mogelijkheden onder de kant.

Maar de makreel, geep, fint en zeebaars zitten ook onder de kust. Dus met de lichte stokken met dobber en kunstaas is natuurlijk ook een optie. U verneemt het wel weer. Wat een luxeprobleem!! Probleem? Echt niet!!

Ik wens u een prettig verblijf aan de waterkant bij welke visserij ook die u gaat ondernemen!

Visgroet van lucky Luc Mom

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -