Lucky Luc op Zout 21: Tong Noordzeekanaal

De aflandige winden, waar ik een gruwelijke hekel aan heb voor de visserij vanaf onze kust, blijven maar aanhouden en dat maakte het afgelopen week niet echt makkelijk om een leuke visserij te beoefenen. Het wachten voor mij is dan ook dat de wind weer vanuit zee gaat waaien zodat het aas en de vis, die daar achteraan zwemt, weer onder de kust komt en blijft.

Gelukkig komt er in de avonduren en de vroege nacht wel weer een visje los. En de berichten van Joop Folkers dat er op ‘zijn’ Hoek van Holland al wel een aantal hele mooie baarzen geland zijn, geven mij hoop voor de nabije toekomst. Maar ook daar liggen ze nog niet voor het oprapen en moeten er aardig wat uurtjes gemaakt worden.

 
Een prachtig kleurenpallet van tulpen als begeleiding naar uw visstek in Noord-Holland.

Ook al is de situatie qua watertemperatuur in combinatie met de Nieuwe Waterweg natuurlijk wel een hele speciale. Het scheelt daar soms wel 2 tot 3 graden met ons kustwater hier in Noord-Holland en dat is meestal net genoeg om de vissen te verleiden om te gaan eten. Zij zitten daar al boven de magische aanbijtgrens voor zeebaars van 12 graden zeewatertemperatuur. Wat een geluksvogels!!


Avond- en nachtvisserij Noordzeekanaal

De dwarse oostenwind die over het Noorzeekanaal joeg, maakte het ook weer niet echt aantrekkelijk om daar heel erg lang te blijven zitten. De vangsten overdag zijn overigens ernstig teruggelopen, terwijl dit eigenlijk best nog een goede periode hoort te zijn. Maar als je actief vist met een soort van heavy feeder en steeds een metertje indraait, vermijd je de alweer aanwezige krabben en krijg je toch leuke aanbeten van voornamelijk bot en grondels met heel af en toe een zeebaarsje ertussendoor.
 

Gelukkig af en toe al weer een mooie grote tong!! Foto: Hen Baak.

De Rotterdamse vismaten die ik destijds had ontmoet aan het kanaal, hadden een betere keus gemaakt dan ik. Ze zijn in de avonduren gaan vissen tot in de vroege nacht. Ze meldden mij dat de eerste prachtige tong van 40 cm alweer op het land was getild en dat ze daarnaast ook meerdere ondermaatse (maat is 24 cm) tongen hadden gevangen die ze weer hebben laten zwemmen. 


Een ‘echte’ Rotterdamse Neanderthaler met een knappe gul! Foto: Hen Baak.
 
De foto die ik kreeg van een Rotterdamse Neanderthaler, liet me ook zien dat er af en toe ook nog een leuke gul aan het visaas bijt. Officieel mag je volgens de aloude visserijwet alleen in de maanden juni, juli, en augustus in de nacht vissen.


Ook overdag maakt u al weer kans op een tongetje in het voorseizoen als de tong weer begint te azen, ook al blijf ik de avonduren prefereren.

Op dit moment is het avondvissen officieel alleen toegestaan tot twee uur na zonsondergang!! En dat is korter dan twee uur na duisternis!! Mocht je in de vroege ochtend op pad gaan, dan mag je officieel pas beginnen om 1 uur voor zonsopgang. Deze nachtvisverboden gelden al van een hele tijd geleden om het beroep tegemoet te komen met de visserij. Op heel veel groot water, zoals het Noordzeekanaal, is er geen beroepsvisser meer actief en berusten deze verboden helaas nog steeds op deze wetgeving.
 

En dat nachtvisverbod geldt natuurlijk ook voor mezelf!!

Gelukkig gaat Sportvisserij Nederland tezamen met de bevoegde instanties qua controle kijken of hier op korte termijn iets aan veranderd kan worden. Helaas is het nu dus nog steeds zo dat je tegen een bekeuring op kan lopen als je je niet aan bovenstaande, helaas verouderde regels houdt. Vooral in het Noordzeekanaal vissen we nog wel eens in de buurt van woningen. Het is voor mij heel normaal als je je daarbij enigszins gedraagt en de bewoners hun nachtrust gunt. Dat zou je zelf ook willen als je daar woonde toch!!


De tong heeft een zeer gevoelige bek met daaraan vele tastdraden waarmee hij uw aas betast en ‘ruikt’ en op eetbaarheid inschat.

Vooral nu de tong weer gaat loskomen in de avonduren kan het soms een drukte van belang zijn aan het kanaal met vissers die van heinde en verre afkomen op deze prachtige bevisbare stek waar zeer veel platvis te vangen valt. Soms zitten daar wat gelegenheidvissers tussen die meer komen om een biertje te drinken en daarbij ook nog gaan barbecuen.

Dat kan natuurlijk prima en die ruimte voor dat soort zaken is er genoeg, maar vaak is de gedachte zo dat ze op die plek toch niet meer terugkomen en dus laten ze een vervelende chaos achter voor de volgende ‘echte’ sportvisser die daar zijn hobby wil gaan uitoefenen. Een mentaliteit van ‘lik mijn vessie’ natuurlijk! En een reden voor bevoegd gezag om de nachtvisverboden ter plaatse in stand te houden!!

Gelukkig is die platvis, en ik heb het nu over de tong, tegen de schemering al weer aardig actief aan het worden en kan je dus wel weer wat beleven op dat gebied. Vorig jaar was het soms wel heel erg klein wat ik boven water haalde, ook al waren de aanbeten er niet minder leuk om. Mijn meest bizarre vangst was op een avond 26 stuks waarvan ik er niet één kon meenemen.

De minimummaat van de tong is 24 cm. En dat is ook wel begrijpelijk als je nog een beetje vis op je bord wilt hebben. De tong is een vrij sterke vis en kan best wel wat hebben aan beschadiging door uw vishaken. Dus zet deze visjes liever terug en laat ze doorgroeien tot een wat acceptabeler formaat.


Let op de minimummaat van de vis die u in uw bezit heeft!! Er wordt op gecontroleerd door de politie en dat kan u een dure dag of avond bezorgen!

De visdruk op het kanaal en de hoeveelheid meegenomen tongen maakt de spoeling helaas wat dunner om een mooiere tong te vangen. Maar het blijft een prachtige visserij hoor!! Zeker als je niet met je zware zeehengels gaat vissen en met wat lichter materiaal kunt u een hele leuke tijd beleven aan de waterkant. Je hoeft om de tongen te kunnen vangen niet verder te gooien dan de eerste vaargeul die op 40 meter ligt en zelfs dat is soms al te ver.

Een wat strakkere karperhengel of een heavy feeder hengel voldoet dan uitstekend. Soms is de stroming in combinatie met wind vrij heftig in het kanaal zodat je helaas wel met ankers moet gaan vissen of toch je zwaardere stokken moet pakken. Een tweehaakspaternoster met daarop een haakmaat 4 of kleiner,  beaasd met een stukje zager, doet de rest.


Als het aan zee niet wil lukken en de viskoorts te hoog is, vis ik vanuit de tuin!! 

Ik wens u een prettig verblijf aan de waterkant

Visgroet van lucky Luc Mom

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -