Lucky Luc op Lolland (Denemarken)

Lucky Luc op Lolland (Denemarken)

Open Deens Platviskampioenschap 2012 (deel 1)

Als je als platvisfanaat een uitnodiging krijgt van de organisatie om als eerste buitenlandse visjournalist deel te nemen aan het Open Platviskampioenschap 2012 in Denemarken, zeg je daar natuurlijk geen nee tegen. Mijn vismaat, tevens visgids in Denemarken Leonard Muys, had alles goed geregeld voor mij. Ook al moest ik er natuurlijk zelf wel naartoe rijden.


De organisatoren Peter Dan Petersen en Poul-Erik Hagemann leggen de spelregels uit en heten iedereen welkom. Prachtig om dit weer mee te mogen maken en nogmaals bedankt voor de uitnodiging!

En zonder visaas, proviand  en hengelspullen kom je nergens als visser dus je dient altijd wel zelf energie aan de dag te leggen. Maar dat is voor mij geen probleem en eerder routine geworden. Een heerlijk vooruitzicht om zaterdag 22 en zondag 23 september die heerlijke platterikken te belagen maakt de moeite die je er zelf voor doet gauw goed. En we maakten terplekke kans op schar, tarbot, griet, bot en schol, want die worden nu eenmaal regelmatig gevangen aldaar.


Een drukte van belang bij het inlaten van de boten dat zelfs in de nacht doorging. Door de zware wind was voor velen de overtocht te pittig en kwamen er van heinde en verre Deense vissers met trailers achter hun auto om hun boten te water te laten voor de volgende dag.

Dus geen onaardig vooruitzicht voor een platvisliefhebber en als je een beetje geluk hebt vang je je droomplatvis of een soort die je nog nooit gevangen hebt. Mijn hoop lag op een mooie griet omdat ik die nog nooit gevangen had. Thuis heb ik wel een “blonde griet” reeds “gevangen” maar die vereiste een speciale aasaanbieding en die kan ik u niet verklappen helaas…


De avond van te voren werd er al een flink feestje gevierd door de Denen en dat kan je wel aan ze over laten!

De kust van Lolland (tegenover het eiland Langeland) is niet diep en er zou gevist gaan worden op dieptes tussen de 6 en de 15 meter. De afvaarthaven is Onsevig en dat is een prima locatie voor de dit keer 160 deelnemende boten met in totaal 450 vissers. Deze locatie heeft in dit derde jaar nu zijn maximum bereikt lijkt mij, want de kleine haven lag drie rijen dik vol met boten met daarop met name Deense platvisfanaten.


Vaak drie rijen dik boten, wachtend op het startschot van de volgende dag.

De organisatie was zeer strak geregeld om alles in goede banen te leiden. En dat kan niet anders bij zo’n groot evenement waar ook nog eens de veiligheid van de deelnemers hoog in het vaandel staat. Ik geef het je te doen!! Het is een en al zand terplekke dus  kon er driftend gevist worden op de platvis. Maar als je de 6 meter-grens bereikte, kwam  je steeds meer ‘palinggras’ tegen en dat maakte de lijnen vuil en dat betekende dus weer opstomen naar het diepere om weer opnieuw een lange drift te maken.


Er was een gemerkte platvis uitgezet met de naam “Ivan” en als je die ving was je 225 euro rijker.

Daar Langeland niet echt vaste getijden kent maar wel soms sterke stromingen, waren we als vissers overgeleverd aan de weergoden en die zouden ons de eerste dag niet, maar de tweede dag prima gezind zijn. Bij dit kampioenschap draait het om de zwaarste platvis die gevangen wordt.


Een drukte van belang bij het ontbijt waaraan niets ontbrak en dus prima geregeld was dankzij de vele vrijwilligers.

Tevens krijg je als team voor iedere grootste platvis van een soort weer een aantal punten volgens een reglement. Je hoeft dus alleen maar de zwaarste van iedere soort mee te nemen naar de weging die je vangt, als je dit zou willen. De hoofdprijs voor de grootste platvis was 12.000 Deense kronen en dat is zo’n 1700 euro en dat is toch leuk.

Maar de meeste Deense bootvissers weten goed wat ze doen dus je moet wel wat geluk naast vakmanschap meebrengen om hier te winnen. Maar ook hier is meedoen vaak belangrijker dan winnen en gaat het om lekker 8 uurtjes vissen met elkaar.

Platviskampioenschap voor derde jaar georganiseerd
De grote initiator achter het platviskampioenschap is vanaf de eerste dag Poul-Erik Hagemann die daarna zeer snel versterking kreeg in de persoon van Peter Dan Petersen. Het organiseren van zo’n groot evenement vereist nogal wat dus goede samenwerking is geboden. Tevens steunt dit kampioenschap op een zeer groot aantal, veelal vrouwelijke vrijwilligers zonder wie dit kampioenschap nooit plaats zou kunnen vinden.


Het onderkomen was fenomenaal!! Dank!

Ik heb ze zien werken op de diverse locaties en dat was zeer pittig!! Hulde voor deze smeerolie in de vorm van vrijwilligers. In het eerste jaar van organisatie in 2010 deden er 80 boten mee met zo’n 240 deelnemers. In het tweede jaar kwamen er door de vele goede reclame al 120 boten aan de start met zo’n 360 deelnemers. En nu in het derde jaar was het helemaal “booming hot” wat platvis betreft in Denemarken en kwamen er 160 boten met daarop 450 deelnemers aan de start.


Met 160 boten de haven uit op jacht naar de platvis. Wat een belevenis!

Mijns  inziens nogmaals voor deze prachtige kleine haven van Onsevig te Lolland het maximum om e.e.a. in goede banen te leiden. Wie weet gaat de organisatie een maximum aantal boten vaststellen en misschien ook wel reclame in het buitenland maken zodat dit meer een internationale platviswedstrijd zou kunnen worden. Maar dat is geheel aan de organisatie en daar zal ik mij verder niet mee gaan bemoeien.


Meteen de eerste mooie schar aan de platvislepel; de manier van vissen waar de Denen verzot op zijn. Soren Peter Hansen, vismaat tijdens het kampioenschap, was de gelukkige vanger ook al had hij wel wat last van de deining terplekke. En dat was niet zo vreemd; ruitenwissers waren eigenlijk noodzaak om goed te kunnen blijven zien.

Het was dermate goed georganiseerd dat het zeker potentie heeft om ook allerlei vissers uit het buitenland aan te trekken. Mij heeft het aan niets ontbroken ook al zou er op het volgende kampioenschap wat mij betreft een iets groter offer aan de weergoden mogen worden gebracht zodat die ons op beide dagen beter gezind zal zijn.


En natuurlijk kon ik niet achter blijven. Zeer mooi formaat van schar!

Maar zoals de Noren (dat zijn geen Denen!) zeggen in de plaats Bergen waar ik eens twee van de drie weken in de stromende regen heb gevist: “Slecht weer bestaat niet, een slecht regenpak wel.” Het laatste bleek voor mijn warmtepak van toepassing die zijn langste tijd gehad had en het slechte weer van de eerste dag niet goed kon doorstaan deze keer.

Meteen thuis in Nederland tweedelige professionele Ocean viskleding aangeschaft. Nooit meer nat, nooit meer koud op de boot (wel met thermokleding eronder)!! Dat is mij wel wat waard! De beroepsvissers hebben dit als werkkleding dus dat wil wel wat zeggen.


De eerste dag was zeer pittig te noemen qua weersomstandigheden maar stilletjes aan verzamelden zich wat diverse soorten platvis rond mij heen.

De organisatie is zeer breed opgezet. Er is van alles mogelijk met betrekking tot het reserveren van ontbijt, avondeten of verblijfplaats, ook al verblijven de meeste deelnemers op hun eigen boot en bouwen ze de avond voor de wedstrijd al een behoorlijk feestje. Lekker basaal met een kampvuurtje, biertje en worstje en sterke verhalen over platvissen die steeds maar groter worden. Helemaal goed!


Schipper Leonard Muys bracht ons weer veilig thuis naar de haven van Onsevig. Eerder dan verwacht, want we waren volkomen doorweekt. Eerst een half uur onder de douche en de kleding opdrogen. Op naar de volgende dag en dromen van een tarbot of griet (nee, geen blonde dit keer!!).

De organisatie had wel een knoop door te hakken de eerste dag want er stond een dikke windkracht 6 uit het noordnoordwesten. Daarbij werd er met bakken water gegooid van boven dus we konden aan de bak met z’n allen. Gelukkig ging het wel door en kon er gevist worden. Door de aanwezigheid van een klein Deens marinefregat en een professioneel duikteam kon er in geval van nood zeer snel hulp geboden worden.

Gelukkig bleek dit niet nodig ook al hebben wij zelf wel twee boten naar de haven moeten slepen over deze twee dagen i.v.m. motorpech. Het blijft tenslotte materie. Maar met 160 boten is er altijd wel een andere boot in de buurt om te helpen want dat is in principe je zeemansplicht. Ik zeg in principe, want er zijn altijd wel mensen die er anders over denken en alleen aan hun eigen visuurtjes denken die ze moeten opofferen. Maar als ze zelf in de problemen zijn, schreeuwen ze moord en brand.

De eerste wedstrijddag
In de nacht voor de wedstrijd hoorde ik het al kletteren van de regen en daarbij ook nog eens gieren van de wind rond ons prachtige onderkomen op Lolland. Dat zou wat worden! Ankervissen zou niet goed mogelijk zijn, maar driftend op de platvis levert daar normaliter  meer op en je zoekt een veel groter gebied af dus dat zou geen probleem moeten zijn.

Het lood op de bodem houden wel bleek die dag, zodat ik boven de paternoster ook nog een loodje had gemonteerd om de paternoster goed bij de bodem te houden. Dat werkte  prima en leverde een aantal mooie scharren op. Ondanks dat we de drift afblokten door het uitgooien van twee driftzakken, ging het toch wel wat te hard voor de platvis.

De platvis graaft zich bij deze omstandigheden in dit relatief ondiepe water van rond de 10 meter gauw in het zand in en wacht op betere tijden om te gaan eten. De eerste dag bestond uit een aardige verzameling dikke scharren maar niet wat je kon verwachten op deze locatie.

De tweede dag zou het weer net als in Nederland gewoonweg opeens prachtig worden en de vangst idem dito. Volop genieten dus en de kleding en de doorweekte hoofdhuid en hersens konden weer wat opdrogen. De verregende gezichten van de vorige dag klaarden bij iedereen snel  op en het werd helemaal top!

Voor flimpjes en info over de wedstrijd: www.onsevighavn.dk (druk op de rechtermuisknop voor vertaling Deens met Bing bijvoorbeeld).

Voor informatie over het vissen op Langeland en Lolland, ga naar de site van Leonard Muys: www.zeevissen-langeland.dk  

En speciaal over platvisvangsten (fladfisk) te Denemarken: www.fladfisk.dk.

Tot gauw in deel 2 over dit bijzondere evenement!

Lucky Luc Mom 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -