Loting Nationale Topcompetitie in opspraak

LOTING NATIONALE TOPCOMPETITIE IN OPSPRAAK

Van verschillende kanten krijgt Sportvisserij Nederland te horen dat de loting van de stekplaatsen van de Nationale Topcompetitie niet eerlijk zou verlopen. Sommigen suggereren zelfs dat goede visstekken gewoon worden weggeven. Vooropgesteld dat Sportvisserij Nederland nooit sportvissers, in dit geval wedstrijdvissers, bewust benadeelt, zal zij deze en andere onderbouwde klachten tot op de bodem uitzoeken. Indien nodig wordt het lotingprogramma vanzelfsprekend herzien. Wat echter vooraf ging aan alle rumoer is het volgende:

In de beginjaren van de Nationale Topcompetitie werd in 2004 en 2005 nog handmatig geloot op het kantoor van de voormalige NVVS in Amersfoort. Dagdeelnemers werden vanzelfsprekend zo veel mogelijk evenredig verdeeld over de sectoren. In het voorjaar van 2005 werd door de NVVS aan een professionele computerprogrammeur opdracht gegeven een programma samen te stellen waarmee het voortaan mogelijk zou zijn om per computer te loten. Aldus geschiedde.  In de loop van 2005 werd het programma uitvoerig getest op eventuele fouten. 



In 2006 nam Sportvisserij Nederland het programma voor het eerst in gebruik. De programmeur heeft toen schriftelijk gegarandeerd dat alle wedstrijdplaatsen en namen van wedstrijdvissers zonder aanziens des persoons in de computer worden gezet waarna volkomen willekeurig een plaats wordt aangewezen. Het systeem hield daarbij geen rekening met wedstrijdvissers die al eens eerder een kop of staartstek hadden geloot.

Wel werd rekening gehouden met het feit dat dagdeelnemers ook nu niet allen in één en dezelfde sector terecht konden komen. Een naar ons idee volstrekt eerlijke gang van zaken waarbij de een, of hij of zij nu zelf loot of dat er voor hem of haar wordt geloot, nu eenmaal meer geluk heeft dan de ander. Met de Adviesgroep Wedstrijden Zoet wordt afgesproken één of meerdere gefingeerde lotingen op het kantoor van Sportvisserij Nederland bij te wonen, zodoende zelf te kunnen zien of het systeem al dan niet voldoet. Op 26 april is deze bijeenkomst en unaniem zijn genodigden, nadat de programmeur al op 19 maart nogmaals garanties heeft gegeven, van mening dat de loting volstrekt eerlijk verloopt.

Op 4 november van dit jaar ontvangt Sportvisserij Nederland, na eerdere geruchten in het land, via de bondscoach een goed onderbouwd schrijven van een deelnemer aan de Nationale Topcompetitie die de deugdelijk van het lotingprogramma ernstig in twijfel trekt. Al snel daarna verschijnt een aantal publicaties o.a. op internetsites. Op 6 november zoekt Sportvisserij Nederland opnieuw contact met de computerprogrammeur die uiterlijk 21 november zal reageren. Het wachten is dus nog op deze reactie. Daarnaast wordt ook een statisticus gevraagd naar het programma te kijken.