image description

Kayak Jagers 72 Lithium Ion accu voor de Hobie kayak!

Tekst en foto’s: Daniel vd Post

Wanneer je eenmaal de trotse bezitter bent van een (Hobie) kayak en deze gaat voorzien van een fishfinder dan zal je simpelweg tevens ook een accu nodig hebben om het geheel van stroom te kunnen voorzien. Maar waar ga je deze plaatsen?  En wat is nou een geschikte accu voor de kayak? En hoe groot moet deze accu zijn?

De grootte van een accu hangt volledig af van twee dingen.

  • Welke type fishfinder gebruik je en hoeveel stroom vraagt deze?
  • Hoelang zijn je visdagen?

Oftewel hoelang wil je dat de accu je fishfinder kan voorzien van stroom?

Daarnaast speelt gewicht ook een belangrijke rol in de hedendaagse kayak visserij. Tegenwoordig zie je de ‘ouderwetse’ zware loodaccu’s steeds minder, maar ze zijn nog wel te koop natuurlijk!

Voor iemand met bijvoorbeeld een wat kleiner budget is het zeker een goede optie. Die zal de extra kilo’s welke een loodaccu met zich meebrengt voor lief nemen.

De Lowrance HDS 9 Live
 

Lithium Ion / Lithium Ion Polymeer (LiPo)

De opmars van de Lithium Ion / LiPo accu’s is ondertussen al een hele tijd aan de gang. Waarbij de prijzen door de jaren heen langzamerhand ook aantrekkelijker worden. Lithium Ion / LiPo accu’s wegen ongeveer 1/4 deel van een vergelijkbare loodaccu met dezelfde capaciteit. Waarbij je een Lithium Ion / LiPo accu t.o.v. een loodaccu bijna geheel kunt leeg trekken.

Waardoor je bijvoorbeeld met een 10 Ah Lithium Ion accu bijna net zoveel kunt als met een 20 Ah Lood accu. Het belangrijkste verschil tussen een Lithium Ion en een Lithium Ion Polymeer(LiPo) is de levensduur.

Een Lithium Ion Polymeer (LiPo) kan duidelijk meer laad/ontlaad cyclussen aan en heeft dus een langere levensduur. (De cijfers zijn als voorbeeld en geven een ruwe indicatie van de onderlinge verschillen tussen beide types accu.)

Lithium Ion accu voor de kayak.
 

FPV-Power lithium Ion accu

Al jaren maak ik gebruik van diverse Lithium Ion / LiPo (Lithium Ion Polymeer) accu’s welke geregeld uit de golfkarretjes sector komen. Ondanks dat deze perfect werken ben ik altijd op zoek naar verbeteringen welke beter matchen met de visserij vanuit de kayak.

Wat ik bijvoorbeeld een minpunt vind zijn de blootliggende plus en min contacten op de meeste accu’s. Met als gevolg dat deze accu’s dan bijvoorbeeld in een droogzak geplaatst dienen te worden. Zodat water/vocht niet direct in contact kan komen met de plus en min pool van je accu.

Hobie zelf heeft een oplossing in de vorm van een plastic frame (aan je mastvoet) waar je accu’s in kunt plaatsen maar die zijn alleen geschikt voor accu’s met een kleine capaciteit.

In mijn zoektocht naar de ideale accu voor de kayak kwam ik terecht in Australië! Daar blijkt een bedrijf te zitten FPV-Power welke Lithium Ion accu’s heeft ontwikkeld. Welke 100% zijn gericht voor het gebruik door kayak vissers in de diverse Hobie kayaks.

Dankzij Berley Pro de perfecte manier om één of twee FPV Lithium Ion accu’s in je Hobie kayak te monteren.
 

Super populair in Australië

In Australië is het vissen vanuit een kayak nog vele malen populairder dan hier in Europa. Dus het is niet verwonderlijk dat dé oplossing juist daar te vinden is. Het zijn Lithium Ion accu’s welke in een waterdichte case zitten zonder open contacten!

Daarnaast zit er o.a. ook een inwendige shortcut (kortsluiting) beveiliging op welke automatisch inschakelt zodra er zich een kortsluiting plaats vind. Deze beveiliging schakelt zichzelf ook weer automatisch uit als de kortsluiting opgeheven word. Oftewel 100% veilig! En geen open contacten die kunnen corroderen/beschadigen bij intensief gebruik.

De FPV kayak lithium Ion accu met alle specs
 

Een accu voor de moderne kayak visser

Het zijn vooral de details welke deze accu’s met toebehoren van FPV-Power zo geschikt maken voor onze hobby. Ze blijken na navraag razend populair onder de kayak vissers in Australië en ik ben er ook zeer over te spreken!

Ik heb mijn Hobie Outback welke uitgerust is met een Lowrance HDS 9 Live met Active Imaging Transducer. Uitgerust met twee parallel geschakelde Lithium Ion accu’s van 17.5 Ah.

Deze totale installatie met twee accu’s, brackets, berley pro plaat en kabel weegt slechts 2.25 kg, wat natuurlijk een grote plus is! De Lowrance HDS 9 Live verbruikt maximaal zo’n 40 Watt  bij 13.8 Volt wat overeenkomt met 2.9 Ampère aan stroom verbruik.

Kabel van FPV om de twee Lithium Ion accu’s parallel te schakelen. Oftewel 2.9 Ah per uur maal 10 uur vissen is 29 Ah aan maximaal stroomverbruik. Hoeveel de fishfinder dan in de praktijk daadwerkelijk verbruikt is lastig in te schatten.

Zeker als je bijvoorbeeld de helderheid van je scherm 1 standje lager zet dan het maximum scheelt dit al aanzienlijk in je stroomverbruik.

Kabel van FPV om de twee Lithium Ion accu’s parallel te schakelen

Als ik dan twee van die FPV-Power Lithium Ion accu’s van 17.5 Ah parallel schakel ziet het er als volgt uit. 17.5 Ah maal 2 is 35 Ah bij (volgens de fabrikant)  12.8 Volt,  Als de fishfinder dan maximaal 40 Watt vraagt komt dat overeen met ongeveer 3 a 3.1 Ampère aan stroomverbruik.

Dus zelfs als je het maximale aan stroomverbruik rekent (wat in de praktijk zeker minder is) kom je nog aan ruim 11 uur. Vandaar de keuze om er twee te installeren, daar het zeer eenvoudig is om er twee te plaatsen en te koppelen tot één. Heb de maximale duur van de accu’s niet getest  maar ondertussen al wel dagen van 12 a 13 uur zonder problemen gevist.

Berley pro heeft een montage kit om twee FPV Lithium Ion accu’s naast elkaar te monteren.

Dé perfecte oplossing om je accu te monteren

BerleyPro een ander Australisch bedrijf heeft hele mooie oplossingen voor accu’s en dan specifiek ook voor de Lithium Ion accu’s van FPV-Power. BerleyPro o.a. ook bekend van de diverse beschermkappen voor je transducer heeft een oplossing waar je van denkt waarom heb ik dat zelf niet bedacht.

Zij gebruiken het achterste ronde hatch van het ‘oude’ model Hobie Outback als opslagpunt voor je accu’s. Door middel van een rond plastic cover welke precies in je ronde hatch past. Waaraan je twee FPV-Power Lithium Ion accu’s kunt bevestigen met behulp van een rvs bracket.

Daarop inspelend heeft FPV-Power kabeltjes uitgebracht waarmee je de twee accu’s kunt koppelen tot één.  (parallel schakeling) Daarnaast hebben ze ook afdicht doppen welke je op de stekkers kunt draaien zodat er nooit water inkomt!

Superhandig natuurlijk wanneer je de accu’s ontkoppeld van de kabel die naar je fishfinder loopt. Dat je juist die kabel die dan los in je kayak ligt kunt afdoppen zodat (zout) water geen kans krijgt om je stekkers aan te tasten.

Er is vaak wel enig water in je Hobie kayak aanwezig van golven of spray dus dan is zo’n dopje ideaal! Ben je in het bezit van een kleine fishfinder en wil je slechts één lithium Ion accu plaatsen aan de mastvoet dan kan!

De twee FPV Lithium Ion accu’s gemonteerd met de Berley Pro kit.

Het zit hem in de details! super handige afdichtdop zodat er geen (zout)water in je stekker kan komen.

Ook voor het nieuwe model Hobie Outback toepasbaar

In het nieuwe model Hobie Outback ontbreek het achterste ronde luik (round hatch). Maar je kunt deze wel eenvoudig zelf installeren op de daarvoor aangewezen locatie.

Op dezelfde manier zoals velen jaren hebben gedaan met het monteren van het rechthoekige luik in de ‘oude’ Hobie Outback kayak. Waarschijnlijk hebben vele kayak vissers nog diverse van die oude ronde luiken ergens in de schuur liggen. Die dus nu mogelijk weer opgescharreld gaan worden en als zeer handig worden gezien. Grappig zoals dat door de jaren heen kan evolueren.

 
In de nieuwe Hobie Outback is het bij de aangegeven pijl mogelijk om een rond hatch luik te plaatsen.

 Het ronde luik (round rear hatch) geïnstalleerd in de Hobie Outback 2019.

Heeft U nog vragen omtrent dit artikel of heeft U vragen over het vissen vanuit een kayak dan kunt U altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website Daniels Fishing Experience.