Licht over hoofdlampen (deel 2)

Licht over hoofdlampen (deel 2) 

Meenemers of wat groter 

Door Koen van der Jagt

In dit deel kijken we wat verder naar de mogelijkheden van de vijf hoofdlampen die in de vorige aflevering zijn voorgesteld. Naast de lichtopbrengst kan ook het formaat van de lamp belangrijk zijn om de keuze bepalen.  

De Armytek Wizard Pro is een high-tech hoofdlamp: Meerdere lichtprogramma’s instelbaar, verlichte schakelaar (handig in ’t donker), je kunt zelfs zien hoeveel stroom er nog in je accu zit! Ook als gewone zaklamp te gebruiken, eenvoudigweg losmaken van de hoofdband en de clip bevestigen. Als enige echt stof- en waterdicht.


Hij hoeft niet persé op je hoofd…je kunt er ook een 'gewone' zaklamp van maken.

Dit lampje zit als gegoten. Glijdt niet weg, is niet zwaar, kortom: draagt gewoon lekker. Verstellen van de lamp gaat traploos, hij zit gewoon 'los' in de houder, dit werkt prima.


De Armytek Wizard Pro is niet bang van een duik in het diepe…

Kort indrukken schakelt de lamp in, je krijgt dan dezelfde stand waarin hij stond toen je hem uitzette. Wanneer je de schakelaar ingedrukt houdt, loop je door de diverse lichtstanden. Deze lamp heeft twee lage lichtstanden (zogenaamde vuurvlieg) die erg handig zijn in je tent of om te lezen. De lamp kan hierop weken branden.

De bediening vraag wat gewenning en het is verstandig goed de gebruiksaanwijzing door te lezen. Het lichtbeeld is goed, maar deze lamp haalt geen afstanden. Dit komt door het glasprofiel van de lens, die het licht 'verstrooit'. Overigens is deze lamp ook goed met handschoenen te bedienen. Hij schijnt niet heel ver, dus alleen voor de kortere afstand.

Meest opvallend aan de Fenix HP25: dit is een 'dubbele' lamp. Door gebruik te maken van een diepe en ondiepe reflector krijg je twee verschillende lichtbundels: een bredere en een smallere. Deze kunnen allebei of apart aan, afhankelijk van de actuele lichtbehoefte. De accu zit apart op het achterhoofd bevestigd. Beide lampen hebben een SOS-functie, handig wanneer je hulp nodig hebt.


Goed afgewerkt accupack met draaiknop voor openen/sluiten.

De HP25 laat zich wat omslachtiger op het hoofd zetten, dit komt vooral door het accupack en de kabel ernaar toe. Wanneer hij eenmaal zit, valt op dat de set goed uitgebalanceerd is, het went snel.


Dubbel licht….maar je stopt hem niet even in je broekzak.

Voor de bediening hoef je niet gestudeerd te hebben: Lang indrukken om in- en uit te schakelen, kort indrukken voor de diverse lichtstanden da’s alles. In de praktijk is het bijzonder handig dat je twee verschillende lichtbundels bij je hebt.

Je kunt variëren van breed voor de eerste meters tot ver weg en bovendien ook deze bundels combineren. Je kunt met deze lamp veel situaties aan, maar in een tent is het allemaal wat te grof/zwaar.

De Fenix HP30 heeft een apart accupack wat je aan je riem kunt bevestigen. Dit accupack heeft een usb-uitgang waarmee je bijvoorbeeld je telefoon kan opladen. Makkelijk wanneer je smartphone er mee ophoudt. Door middel van controlelampjes kun je zien hoeveel stroom je nog bij je hebt.

Verder heeft de lamp een burst-mode functie: één schakelaar activeert vanuit elke stand de hoogste output zolang je de knop ingedrukt houdt. Deze lamp wordt geleverd met een opzetbare diffusor waarmee je het licht kan spreiden.


Handig in noodgevallen: Hij laadt je mobiel ook op.

Het is geen lamp om iedere keer op- en af te zetten omdat er een kabel met een accupack aan vastzit. Wel een lamp die erg fijn draagt omdat je geen batterijen op je hoofd meezeult. Heeft van de geteste lampen het mooiste en compleetste lichtbeeld.


De gladde en diepe reflector laat de HP30 erg ver schijnen.

De burst-mode geeft een bak licht, maar eigenlijk moet je bij een hoofdlamp je handen vrij hebben en dat gaat dus niet zo. Heeft in de andere standen voldoende licht en bereik en kan makkelijk een nacht mee. Had graag een extra lage stand gezien om hem nog completer te maken. Telefoon opladen doet-ie net zo snel als via netstroom.

Kortom: Dit is een goede allrounder, vooral geschikt voor mensen die continue met een lamp op hun hoofd staan. Schijnt makkelijk tot een meter of honderd ver. Bij een nachtje pier of strand gaat deze mee.

Bij de Led Lenser SEO5 kun je simpelweg het juiste lichtbeeld instellen door aan de lampkop te draaien. Ook heeft de SEO5 een ingebouwde rode led. Handig, want dat voorkomt verblinding ’s nachts. Zowel de  witte als de rode led hebben een knipperstand, ook is de lichtsterkte traploos instelbaar.


Handig: draaien aan de ring voor breed of gefocust licht.

Deze lamp zet je makkelijk op omdat hij maar één hoofdband heeft. Hierdoor kan hij wel over je hoofd zakken. Draagt verder prettig, want weegt niet veel.

De éénknopsbediening vergt wat gewenning, ook is de schakelaar te klein om met handschoenen te bedienen. De lichtkleur is wat blauw en de beam niet egaal. Gebruikte materialen doen wat goedkoop en niet robuust aan.


De LED Lenser kent geen geheimen…Je kijkt er dwars doorheen.

Deze lamp laat zich makkelijk opzetten, maar is minder makkelijk te bedienen. Ziet er vrolijk uit, doet zijn werk en dat is wellicht voor veel gebruikers voldoende. Mijns inziens wordt er (te) veel plastic gebruikt, zelfs de lens is niet van glas.


De  Nitecore HC90 is een kleurrijke hoofdlamp:  naast een witte heeft hij ook een rode, blauwe en een groene led ingebouwd. Deze kleuren kunnen erg handig zijn. Bij de rode led bijvoorbeeld zie je zelf voldoende, maar wordt je door de vis amper gezien.

Door middel van de schuifschakelaar zet je de lamp harder of zachter, of schakel je tussen de kleuren. Erg handig trouwens: de lamp is oplaadbaar via de ingebouwde micro-usb poort, je kunt hem dus bijvoorbeeld via je smartphonelader opladen.


Blijf gerust staan in die plensbui, voor de HC90 is het geen probleem..

Deze lamp is makkelijk mee te nemen en laat zich snel op- en afzetten. Zit goed, voelt wel iets zwaarder dan de Fenix HP30 doordat de accu in de lamp zit. De bediening is zo eenvoudig, het kan eigenlijk niet fout gaan.

De lamp geeft heel breed lichtbeeld, waardoor je een groot oppervlak in één keer kan verlichten. In deze lamp zit een andere variant LED. Daardoor is de lichtkleur wat neutraler/warmer, wat veel vissers prettig zullen vinden.

De HC90 haalt lang niet de afstanden van de Fenixen. De kleurenled’s reiken niet ver, maar geven voldoende licht zonder de vis te verjagen.


De blauwe LED zou vissen nieuwsgierig maken…

Dit is een lekker lampje, ook de kwaliteit is in orde. Ideel is de traploos instelbare lichtsterkte, de lamp is vrijwel overal oplaadbaar via bv. je telefoon- of autolader. De kleurenLED’s kunnen handig zijn bij het vissen, maar ik verwacht geen groene of blauwe gloed langs het water. Dit is een fijn lampje voor bijvoorbeeld karpervissers.

Samenvattend zijn er duidelijke verschillen. Dè handige 'meenemers' zijn de Nitecore en de Armytek. Die passen makkelijk in je broekzak en voelen stevig aan.

De LedLenser draagt ook fijn, maar oogt kwetsbaar in zwaardere omstandigheden.

Wanneer je graag op pieren vist of in noodgevallen extra stroom nodig hebt, kun je niet om de Fenix HP30 heen. Die kan (in combinatie met de diffusor) echt bijna alle situaties aan.

De Fenix HP25 vind ik wat omslachtig meenemen, maar, wanneer eenmaal geinstalleerd, een fijne allounder.

Volgende keer gaan we naar de waterkant!
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -