Less is more (Deel 4)  Een aantal voorbeelden samen met Tjeerd vd Ploeg

Less is more (Deel 4) 

Een aantal voorbeelden samen met Tjeerd vd Ploeg   

Door Berthil Bos

Het kost je altijd tijd om je de diverse technieken eigen te maken. Als je hierbij voortdurend van het ene aasje naar het andere wipt, kom je nooit achter de specifieke eigenschappen van een bepaald kunstaas.

Dit alles wil natuurlijk niet zeggen dat je op een bepaald moment niet meerdere gelijksoortige aasje kan meenemen, maar leer de eigenschappen van een bepaald kunstaas stapsgewijs kennen.

Als ik merk dat een bepaald kunstaas geen aanval uitlokt, zoek ik het vaak in een totaal ander soort kunstaas en ga dan bijvoorbeeld van een plug over naar een spinnerbait. Ik zal mijn vijf hoofdgroepen even aan jullie voorstellen met een kleine omschrijving.


Backtrollen met shads is één van de vele technieken die je met dit kunstaas kan doen.


Shads met een shoepstaart die met een hoek van 120 graden op de startwortel zit. Deze shads zijn allround en kunnen bij alle shadtechnieken ingezet worden. Kies een afmeting die je goed lijkt en eventueel in je favoriete kleuren.

Bedenk dat je meer uit je shadvisserij kan halen door een variatie aan loodkoppen dan aan allerlei vormen en maten en maar één loodkop. Met shads kan je trollen, werpen, backtrollen en verticalen. Goede merken zijn Pro Shad Fox Rage, Wob Shad Spro en de Shad Teez van Westin.


Bij het twitchen moet de plug een niet te grote schoep hebben.


Pluggen gebruik ik hoofdzakelijk voor het trollen, maar je kunt er natuurlijk ook goed mee werpen. Neem één of twee diepduikende en hetzelfde aantal ondiepduikende mee in de kleuren waarin je vertrouwen hebt.

Vergeet hierbij niet dat je een diep lopende plug ook op halfwater kan aanbieden tijdens het trollen door de afstand plug en hengel te verkleinen. De Little Ernie van Musky Mania en de Pike Figther van Spro zijn erg goede diepte pluggen die ook ondieper hun werk kunnen doen.

Als je ze werpend gebruikt kan je ook weer de gekste acties creëren. Twitchen is daar één van. Door tijdens het binnen draaien alsmaar kleine tikjes te geven krijgt de plug een schokkerig effect die eer aantrekkelijk kan zijn.

Doe dit wel met pluggen die een kleine schoep hebben, omdat deze beter reageren op de tikjes. Ook met diepduikende pluggen kan je werpen en als je bijvoorbeeld na een aantal slagen binnen draaien hem weer laat stijgen, krijg je een mooie zaagbeweging.

In het volgende deel behandel ik mijn 3 andere hoofdgroepen, maar nu laten wij even een andere roofvisser aan het woord die ook bij zijn specialisatie, het verticalen, 'Less is more' toepast.
Berthil.


Snoekbaars, de favoriet van onze gastauteur.


Ook bij het vissen op snoekbaars met shads kan je voorraad aan rubber zo groot worden, dat je door de shads, eh ------ ik bedoel de bomen het bos niet meer ziet.

Eigenlijk ben je al aan het twijfelen als je het eerste rubber aan de spelt doet. Iemand die je hier alles over kan vertellen is Tjeerd vd Ploeg, die ook deze leerschool heeft doorlopen. Hij geeft even in het kort zijn denkwijze over het toepassen van ‘les is more’ op zijn vakgebied, het verticalen/diagonalen met shads.


Als visgids zorgt Tjeerd er voor dat zijn gasten vertrouwen krijgen in het kunstaas.


"Iemand die net begint met bijvoorbeeld het verticalen op snoekbaars, heeft veel vragen. Men leest in de vakbladen over shads en als je dan vol goede moed een hengelsportzaak binnenstapt met een enorme collectie van shads en ieder zijn eigen actie, dan weet je het even niet meer.

Natuurlijk heb je een lijstje bij je, met daarop de favorieten van verticaalcracks en begint deze aanbevelingen in te kopen. Maar je weet natuurlijk niet in welke omstandigheden en in welke omgeving deze specialisten hun favorieten laten zwemmen.

Net als bij andere disciplines van de roofvissport zijn er voor het verticalen ook een aantal bewezen rubbertjes die je overal kan inzetten en je op het goede pad zetten in je verticaal loopbaan. Die kisten vol met rubber komen vanzelf wel, maar ga stapje voor stapje deze wereld verkennen. Als ik moet kiezen, dan ga ik voor een groot onderling verschil tussen een aantal geselecteerde shadjes en dan kom ik tot het volgende:

De Culprit is een compact stug stukje rubber met een dik buikje. Daar kun je in de zomer mee vissen, omdat het een klein aasvisje voorstelt bijvoorbeeld een pos.

De Salty Shaker is er in twee maten. Een tegenhanger van de Culprit maar beiden met een schoepstaart. Deze shads zijn veel drukker in het water dan de Culprit. Als de vis een beetje vast ligt, lees niet wil bijten, dan wil deze shad nog wel eens een aanbeet opleveren.

De slanke Finn S shad heeft geen schoepstaart maar een subtiel V staartje. De Finn S heeft geen actie van zich zelf en kan als het water kouder wordt goed mee gevist worden. Met zijn passieve actie laat je de shad boven de bodem zweven en wordt hij rustig aangeboden.


Finn S en Salty Shaker ze doen het allebei.


Met deze drie in de aanslag op het water, kan je meestal wel de nodige snoekbaarzen verleiden en vergeet natuurlijk ook niet dat je met het variëren van vistechniek ook deze shadjes een totaal andere actie kan geven, waardoor het net lijkt of je veel meer soorten bij je hebt.

Als je alles uit deze selectie weet te halen, kan je het assortiment wat uitbreiden, zonder dat je straks een kist vol afgedankte modellen op zolder moet zetten. Stapje voor stapje ontdekken wat goed bij je past brengt absoluut succes, dit heb ik zelf ook ondervonden."
 
Groeten,
Tjeerd


 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -