Lastige Rakkers: Deel 3

Lastige Rakkers: Deel 3

Door: Berthil Bos

Door omstandigheden heeft dit deel wat langer op zich laten wachten dan de bedoeling was, dus als je de twee eerdere delen alweer in een achterkamertje van je hersenen hebt opgeslagen, kan je even in het archief van Tips & Trics de eerdere delen opnieuw bekijken.

Zoals ik al aangaf nodig ik ook andere roofvissers uit om hun ervaring op papier te zetten, over de door mij uitgekozen onderwerpen. Ook in deze serie artikelen over het trickeren van ‘’lastige’’ snoeken, heb ik weer iemand bereid gevonden om zijn gedachtegang over dit onderwerp met jullie te delen.

Het kan voorkomen dat een roofvisser soms een totaal andere mening of ervaring heeft opgedaan dan mijzelf en zolang daar de praktijk de raadgever van is en niet eenmalig, kan dat alleen maar goed zijn voor het artikel.

Nu eerst Dennis Sanders aan het woord, die een jarenlange ervaring heeft met allerlei kunstaas en de laatste jaren vooral met de vliegenstok achter de rovers aanzit. Hij geeft eerst even zijn algemene mening over dit onderwerp, waarna hij net als ik specifiek ingaat op het trickeren zelf in de komende afleveringen.

Dennis.
Wat heb ik vaak voor joker gestaan met de mooiste hengels, duurste kunstaas en ach noem het maar op. En wat heb ik vroeger als klein ukkie toch veel snoek gevangen met de meest simpele dingen..


Dennis is een gepassioneerde streamervisser en gebruik ook opvallende kenmerken in zijn zelf gebonden streamers.

Wat is dat nou met die snoeken af en toe, zo gaan ze 2 a 3 keer er vol op en zo lijkt het wel of er geen beweging in te krijgen is. Ik heb vaak de gedachten gehad, maakt het uit wat je doet of hoe je het doet?

Of moeten we gewoon wachten tot vriend snoek besluit te gaan jagen om er vervolgens achter te komen dat het niet uitmaakt wat je eraan hangt?

Is het zo dat we de snoeken los moeten maken en vervolgens beginnen te vangen of vissen we stug door tot de snoek gaat azen? Ik ben van mening dat snoek echt een hele lastige vis “kan" zijn om te vangen en het mooie is dat ik tijdens het vissen (en des te moeilijker het is) ik mezelf erop betrap dat ik continue strategieën bedenkt waardoor ik een taaie dag om kan zetten naar een goeie dag.

De enige manier voor mij om een taaie dag door te komen is het niet opgeven en accepteren dat de snoek het niet doet, en vervolgens door zoeken naar een sleutel waar vriend snoek zich niet aan kan onthouden.

Het trickeren van de snoek is daarbij een belangrijk onderdeel, zowel voor het zoeken naar de sleutel oftewel het bezig zijn met de strategieën die zo belangrijk zijn en wat is de beloning groot als het dan wel lukt!

Dieptes, waterkleur, oevers, windrichting, kleur, geluid, snelheid enz. enz. Al deze zaken komen aan bod als het “lastig is”.

Een van de eerste zaken die aan bod komen is dat je moet gaan inschatten waar de snoek zich globaal ophoudt en die plekken gaan we nauwkeurig uitvissen. Op de "lastige" dagen is dat één van de eerste sleutels van succes.

Vis waar je denkt dat de vis zich ophoudt… blijf niet te lang hangen op een plek maar vis de stek wel goed af! gebeurd vaak dat je op een stek geen vis vangt maar ze er wel degelijk in ruime aantallen aanwezig zijn die toch een keer gaan azen.

Kijk naar de variaties die je kan aanbieden van kunstaas, zoals Berthil al eens heeft geschreven dat hij na een afgeviste stek toch nog even een streamer probeert… en zeker niet zonder succes.


Ook kleuren kunnen de snoek wakker schudden.

Wissel meer op de taaie dagen van kleur en formaat, of laat het kunstaas eens een paar seconden “hangen” in het water… probeer de vis eens te trickeren door middel van geluid of wat dan ook wat je kan bedenken, dat maakt het spelletje zo leuk.

Het zoeken naar methodes, je hersens laten werken om zo toch die vis te verleiden tot een aanbeet. In de komende weken geef ook ik mijn mening over het trickeren van ‘’lastige’’ snoeken.

Dennis Sanders

Volgende week o.a. trickeren d.m.v. gekuid.
Berthil

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -