image description

Langzaam maar zeker komt er leven in de ‘zeebaarsbrouwerij’

Zicht op zeebaars 224 

Langzaam maar zeker komt er leven in de 'zeebaarsbrouwerij' 

Door Joop Folkers

Het relatief koude voorjaar is tot nu toe niet direct ideaal geweest voor zowel de zout- als zoetwatervisserij.

Terwijl karpers en brasems vorige week nog volop lagen te paaien, knalde de buitentemperatuur zo maar van de ene op de andere dag van 26 naar een krappe 14 graden en was het gedaan met het liefdesritueel!


Brasems hervatten hun liefdesspel weer.

Eindelijk krabbelde de temperatuur afgelopen week soms weer even op richting 20 graden en kon het grote liefdesspel hier in de enorme rietkragen weer worden hervat.


Als er aan zee weinig te beleven valt is dit een leuk alternatief.

Ook onze gestekelde vrienden kregen er duidelijk meer zin in. Mijn eerste sessie aan de Waterweg leverde me 10 aanbeten en vier vissen op waarvan er drie duidelijk ondermaats waren en de grootste ruim 55 centimeter aantikte.


De grootste baars tikte ruim de 55 centimeter aan.

Er zwemt trouwens opvallend veel klein spul rond in het Europoortgebied. Zowel rond de Stenen Glooiing als in de Waterweg barst het echt van dat mini spul. Wie weet een goed vooruitzicht voor de toekomst?

Zowel de vele havens als de Waterweg zijn vergeven van het speldaas dat zich vaak in enorme 'ballen' dicht onder de kant ophoudt… en is dus een gedekte dis voor alles wat zeebaars heet.


Het is vergeven van het speldaas.

Zeker op de momenten dat de stroom wat minder wordt en de scholen mini bliekjes zich wat meer verspreiden, beginnen de zeebaarzen aan hun vreetorgie en zie je overal grote waaiers van dat spul uit het water springen achterna gezeten door soms 'slurpende' zeebaarzen.


De kleine 9 centimeter Black Minnow bleek dodelijk.

Zaterdag ga ik tijdens mijn workshop weer op pad met een fanatieke nieuwe 'lichting' zeebaarsvissers. Dat zo’n cursus zijn vruchten afwerpt, bleek afgelopen zaterdag maar weer toen één van de deelnemers ondanks de harde zuidenwind toch een mooie zeebaars aan de plug wist te vangen.


Cees wist ondanks de moeilijke omstandigheden toch nog een zeebaarsje te foppen met zijn diepduikende plugje!

Ben je geinteresseerd om zo’n leerzame cursus te volgen kijk dan voor alle info even op www.zeebaarsworkshops.net

Stekel ze,
The Bass Whisperer,
Joop

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -