**KLAAR**                Zomer-zeebaars                   actueel

Zomer-zeebaars actueel

door Joop Folkers.

Van begin mei tot pakweg half juni, werden er op veel stekken langs de kust mooie dikke zeebaarzen gevangen. Momenteel hebben we te maken met een overdosis kleine baarzen met een gemiddelde lengte van pakweg 35 cm. Maar…, laten we eerlijk zijn, de pret is er zeker niet minder om!

                       


Ook vanaf de kust een prachtige sportvis…

Een aanbeet van zo’n mini stekel doet in de meeste gevallen niet onder voor die van zijn grotere familieleden. Sterker nog, de aanbeten zijn zelfs vaak nog feller. Ik denk dat dit te maken heeft met het feit, dat kleinere zeebaarzen over het algemeen in behoorlijke scholen jagen (vandaar de naam scholenbaars), waardoor een vorm van voedselnijd ontstaat. Hierdoor zijn ze genoodzaakt alerter te reageren om aan hun benodigde voedsel te komen.

Verreweg het beste kunstaas tot nu toe was nog steeds de shad. Zeker de algemeen bekende parelmoer shad, was in het Waterweg gebied zondermeer favoriet. Op die dagen dat er veel zandaal rond zwemt, knippen we de ronde buik van de shad af. Hierdoor ontstaat een slank visje dat wat weg heeft van een zandaal. Door het afknippen van de ronde buik, komt de actie van de (opstaande) staart veel beter tot zijn recht. Zeker op die dagen dat je te maken hebt met een sterke getijdestroom. Goede tweede is de good old jig-twister combinatie, vooral de kleuren wit/chatreuse scoren opmerkelijk hoog.

Ook de bootvisser kon gedurende de laatste maanden zijn hart ophalen, zeker als het om zware zeebaarzen ging. Vooral op de verder gelegen wrakken werden dikke vissen van tot over 12 pond gevangen. Top aas was een kleine glimmende pilker van hooguit 100 gram. Opmerkelijk was, dat er verder uit de kant regelmatig grote scholen zeebaars opdoken. Oke, het ging niet direct om grote vissen maar misschien toch een goed teken voor de toekomst?

                       


Ook de bootvisser kon zijn hart ophalen

Laten we allereerst hopen dat de zon het zeewater snel wat op wil warmen. Zo niet, dan zijn we onze zeebaarzen sneller kwijt dan het afgelopen seizoen. Toen vingen we immers begin november(!) nog schitterende vissen. Maar helaas is het kustwater momenteel nog slechts 16 graden. Waarschijnlijk heeft ook de onophoudelijke noordelijke wind een bepaalde invloed op de lage zeewatertemperatuur. Maar we hebben nog een deel van de zomer tegoed dus wie weet!

We zitten momenteel in een periode dat de zeebaars zich in hoofdzaak voedt met (zachte) krab. Een jaarlijks terugkerend verschijnsel, dat eigenlijk begint op het moment dat de zwemkrabben volop onder onze kust verschijnen. Meestal duurt deze periode tot medio augustus. Denk nu niet dat je geen zeebaars kunt vangen, zeker niet! Maar je moet er over het algemeen meer voor doen.

Goede stekken zijn vrijwel alle strekdammen langs onze kust. Ook vanaf de havenhoofden van IJmuiden en Scheveningen is in deze periode best een baarsje te vangen. Ook hier was de afgeknipte parelmoer shad soms dodelijk. Andere superkiller was de Shiner. Helaas is dit superkunstaasje vrijwel niet meer verkrijgbaar, maar naar verluid zijn enkele winkeliers bezig om de Shiner opnieuw op de markt te brengen. We houden je hiervan op de hoogte.Een andere toplokatie de komende maanden is de pier van Hoek van Holland. Hier vist men vrijwel uitsluitend met zgn. werppilkertjes. Kleine platte loodjes die door hun vorm, in het oppervlaktewater bevist kunnen worden. Voordeel van deze loodjes is dat ze minder snel vastlopen op ondiepe gedeeltes als de pier van de Hoek. De haak (5/0) kun je voorzien van een twister naar keuze. Favoriet hier zijn de paarse Curltails voorzien van een wit staartje.

                       


Met het waadpak heb je vaak betere kansen

De beste vangkansen maken we op die momenten dat het stroomt. In de Waterweg stroomt het vrijwel altijd. Alleen rond het hoge water valt de stroom hooguit een uurtje weg. Vis je vanaf strekdammen kies dan voor afgaand water. Het mooiste moment is dat, wanneer je met je waadpak aan net over de kop kunt vissen. Let hierbij wel altijd op voor de vele verradelijke gaten. Stekel ze!