**KLAAR**                Voor                 ‘zilver’ naar Gambia

Voor ‘zilver’ naar Gambia

door Bert Goeree

Gambia ligt op het West-Afrikaanse continent en omvat slechts een smal strookje land ingeklemd tussen Senegal. Maar ondanks dat het zo klein is biedt het de bezoekende sportvisser een ongekende variatie aan sportvismogelijkheden en dit is een van de redenen dat ik regelmatig terugkeer naar ‘the smiling country’. Hier ligt een van de grootste sportvisuitdagingen op ons te wachten, de’Wanno’, zoals de Wollof-stam een heel bijzondere vis pleegt te noemen. Bij ons beter bekend als tarpon!

                       

De tarpon is een vissoort die in Gambia veelvuldig voorkomt, zeker in de zomermaanden augustus en september wanneer de zomertarpon hier z’n opwachting heeft gemaakt.
Kleinere exemplaren tot zo’n 70 lb bevolken in die periode de kustwateren rondom Cape Point en verderop de rivier nabij Dog Island.

Rollen

Ga je liever voor de grotere jongens dan wordt het vanaf november werkelijk interessant; de grotere vis heeft gepaaid en begeeft zich hongerig richting de Gambia-rivier om zich hier te goed te doen aan de enorme scholen kleine harders. De vis begeeft zich daarbij tot zeer dicht onder de kust. Ik was er zelf op een avond getuige van dat een hele school tarpon zich nabij Cape Point op slechts enkele meters uit de kant ophield. En, of de duvel ermee speelde, uitgerekend op een moment dat ik mijn hengelspullen niet bij de hand had! Allesbepalend voor de visserij op tarpon is het getij. Als stelregel kun je aanhouden: een uur vóór tot een uur ná het hoge tij. Daarna is het echt over met de pret. De tarpon zal haar aanwezigheid altijd verraden door te ‘rollen’. Een aannemelijke theorie hierover is dat de vis een hap lucht neemt en deze bij de bodem weer uitspuugt om hiermee krabben en kleine visjes te bewegen uit hun schuilplaatsen te komen.

Wapperlijn

De situatie in Gambia is nogal afwijkend van die uit het Caribische gebied, waarin ondiep en kraakhelder viswater veelal de achtergrond van het strijdtoneel vormt. In Gambia wordt gevist in of nabij de voedselrijke Gambia-rivier, hetgeen hier met zich meebrengt dat het water veelal gekleurd zal zijn. Ook zal de diepte wel even wennen zijn; nabij Dog Island wordt gevist op zo’n 15-20 meter diepte waarbij het de kunst is om het lood het werk te laten doen.

                       

De techniek is om de aasvis naar de bodem te laten zakken en regelmatig het lood te liften.Door de stroomdruk op de lijn en het relatief lichte lood zal steeds verder vanaf de boot gevist gaan worden en wordt de wapperlijn steeds langer. De ervaring leert dat de tarpon op iedere willekeurige diepte het aas kan nemen.In de regel levert levend aas de beste resultaten op, hoewel dood aas of een flinke kluit garnalen eveneens onweerstaanbaar konden zijn.


Wereldrecord


Hoe groot kan de tarpon worden in Gambia? Het wereldrecord stamt uit 1997 en staat op 303 lb. Wellicht is het slechts een kwestie van tijd dat dit record sneuvelt, want er zijn al vissen gehaakt die de 400 lb grens naderden. Het tarponvissen in Gambia is zeker geen eenvoudige opgave, maar de beloning kan groot zijn!
Meer info: www.tightlines.nl