**KLAAR**                Via Total Fishing toch die speciale Nilsmaster plug gevonden!

Via Total Fishing toch die speciale Nilsmaster plug gevonden!

Door Jan Eggers

Veel kunstaasvissers hebben in hun viskist vaak die ene speciale jerkbait, spinner, lepel en in dit geval een plug, waarmee ze roofvis vangen als al het andere kunstaas het laat afweten. Zo ook Bas Schimscheimer uit het Noord-Hollandse Andijk. Bas zijn lievelingsplug die hem nooit in de steek laat, is de Nilsmaster Invincible van 15 cm, drijvend en in de kleuren groen, goud en rood, voor de insiders, dit is kleurcode 30.

                       


“Zijn lievelingsplug liet hem nooit in de steek…”

Maar ja, hoe gaat dat, je vangt er lekker mee, de tanden staan in de kaalgekloven plug en dan gooi je op een ondoordacht moment die plug net tegen die pijler van de brug of tegen die betonnen schoeiing aan de overkant. Als je dan pech hebt, en dat had Bas in dit geval, breekt er wel eens een stuk van de plastic zwemlip of de hele schoep raakt los. De actie en daarmee de vangkracht van deze plug is dan meteen naar de knoppen en dat is dan heel jammer want ook je vertrouwen is grotendeels verdwenen.

Als dan ook nog blijkt dat de lokale en wat later de regionale hengelsportzaken deze haast altijd vangende plug niet in voorraad hebben, wordt het probleem als maar groter.
Maar gelukkig is er dan nog altijd de rubriek Vraag & Aanbod op Total Fishing en Bas plaatste een aantal weken geleden een oproep en hoopte dat andere lezers van deze rubriek nog zo’n speciale Nilsmaster in hun viskoffer hadden en deze wilde verkopen of ruilen.

Er kwamen wel enkele reacties maar dat betrof vooral deze plug in andere kleurencombinaties en daar had hij er zelf ook wel een paar van. Toen er na een week of wat geen aanbieding was van een 15 cm Invincible in kleur 30, besloot Bas tot een unieke transplantatie. Heel voorzichtig verwijderde hij de zwemlip uit zo’n nieuw exemplaar in de verkeerde kleur en zette deze in zijn gouwe ouwe Invincible waarvan hij de gebroken schoep netjes verwijderd had. Nu nog het bevestigingsoog nog een beetje bijstellen en zijn lievelingsplug was weer klaar voor gebruik.

                       


Mijn oog viel op het woordje Andijk.

Ik denk dat in de periode dat Bas deze liptransplantatie, mooi scrabble woord, had uitgevoerd, ondergetekende aan het snuffelen was in de rubriek Vraag & Aanbod want daarin vind je altijd interessante zaken. Mijn oog viel toen op het woordje Andijk omdat ik daar maar een 6tal kilometers vandaan woon en heel veel kunstaasvissers persoonlijk ken. Nu is de naam Schimscheimer niet bepaald een naam die in West-Friesland veel voorkomt maar toch kwam deze naam me niet onbekend voor. De reden was dat Bas in het bestuur van de visclub in Enkhuizen gezeten heeft en ik weer lid was van deze club, vooral vanwege de grote meervallen in de visput van de club.

Tja, en dan gaat het balletje aan het rollen en heb ik Bas opgebeld en gevraagd of er al positieve reacties waren gekomen op zijn oproep in Vraag & Aanbod. Nee, dat waren er dus wel maar toch weer niet. Ik heb hem toen gevraagd of hij er mee akkoord ging dat ik via mijn Finse contacten deze plug voor hem zou proberen te krijgen. Het antwoord was meteen een volmondig “Ja” maar of hij er veel geloof in had, betwijfelde ik.

Hij wist niet dat ik al verschillende keren de Nilsmaster fabriek in Kalkkinen bezocht had en directeur-eigenaar Hannu Kangas al meer dan 25 jaar persoonlijk ken. Voeg daar aan toe dat de vroegere Rapala regio-export manager Sirpa Glad-Staf zich sinds kort bezig houdt met de export van deze Nilsmaster pluggen en ik Sirpa al meer dan 30 jaar ken en we elkaar wanneer nodig helpen.

Ik vertelde Hannu en Sirpa het verhaal van Bas en vroeg of het niet te regelen was dat ik twee van die speciale pluggen voor Bas kon krijgen en dat dit goede positieve promotie was. Hun antwoord was positief en Sirpa moest eind maart naar de Visma en zou dan die pluggen meenemen. Tja, en als ze dan toch naar Bovenkarspel komt, is het natuurlijk ook leuk om te vragen of Bas langs kan komen om de pluggen in ontvangst te nemen, wat op de avond van 24 maart geschiedde.

                       


“De sympathieke Sirpa Glad-Staf uit Finland overhandigt Bas namens de Nilsmaster fabriek  persoonlijk  2 nieuwe favorietjes…”

Ik kreeg van Bas nog een CD met wat foto’s van grote snoeken met zijn lievelingsplug gevangen en niet te vergeten van de afgekloven Invincible met kapotte schoep ter illustratie van dit stukje. Zo ziet men maar weer dat een eenvoudig mailtje naar Vraag & Aanbod tot verrassende resultaten kan leiden. Daar is men bij Total Fishing maar wat trots op, terecht zou ik zeggen!

 

N.v.d.r.  Met ingang van vandaag is aan de populaire rubriek Vraag & Aanbod op Total Fishing een nieuwtje toegevoegd. Foto’s die bij een bericht worden geplaatst, worden direct in klein formaat zichtbaar. Voor een uitvergroting volstaat een klik op de foto. Klik hier om direct naar V & A te gaan!