**KLAAR**              Unieke                 gebeurtenis met bultrug

Unieke gebeurtenis met bultrug

Na een erg goede zeebaarsdag, voer schipper Ruud Lievaart (eigenaar van Sima Charterboats Maassluis) richting aanloopboei, gelegen voor de Maasvlakte, toen hij door de bemanning van de Markab (een boot van het Rotterdamse loodswezen) werd geattendeerd op het feit dat er een enorme walvis op zijn route lag. Ruud Lievaart: “Toen ik op de bewuste plek aan kwam, schrok ik toch wel even! Op enkele meters van mijn boot dreef een enorme walvis aan de oppervlakte. Volgens een van de mannen ging het om een jonge Bultrug. De walvis was circa 8 meter lang en woog vele honderden kilo’s. Gezien de ongecontroleerde bewegingen die de walvis maakte, werd het al snel duidelijk dat hij stervende was. Ondanks het feit dat ik vrijwel wekelijks vele buitelende dolfijnen rond mijn Gemini mag verwelkomen is zo’n enorm zoogdier is toch wel even een heel ander verhaal” , aldus een spontane Ruud.

                       


“De bemanning van de Markab observeert tegen het schemer de voor zijn leven vechtende bultrug…”

“We hebben nog aan de kustwacht gevraagd of we de walvis naar binnen konden slepen, maar dit werd om een of andere reden geweigerd! Natuurlijk heb ik maandag op het nieuws gezien dat het inderdaad om een Bultrug ging. Jammer dat zo’n mooi dier hier voor onze kust moet sterven, maar de natuur is soms bikkelhard”, zegt Ruud. Als alles goed verloopt wordt de vis door enkele biologen van het strand aan de Maasvlakte naar Leiden vervoerd om daar onderzocht en geprepareerd te worden. Een uniek gebeuren zo lichtte een der biologen toe. Nog nooit eerder werd er langs dit deel van de Noordzee een Bultrug waargenomen.

                       


“En zo eindigde de ongelijke strijd van deze bultrug met een foto in de krant. Nauwelijks aangespoeld en van het majestueuze is al weinig meer over…”


 


 

ANDEREN LAZEN OOK