**KLAAR**          STORMACHTIG ZEEBAARS SEIZOEN WEER TEN EINDE!

STORMACHTIG ZEEBAARS SEIZOEN WEER TEN EINDE!

Door Joop Folkers

Het zeebaarsseizoen ging dit jaar langzaam maar zeker  uit als de bekende nachtkaars. Na de zware storm van eind november was het ineens behoorlijk gedaan met de stekelpret. Vanaf de pier in Hoek van Holland werden tot de dag voor de storm nog prachtige vissen van soms wel 12(!) pond gevangen.

                       


“Een dag voor de storm werden er nog flinke vissen gevangen”

 Dikke vissen die na een rustige seizoen start toch weer voor de nodige afleiding zorgden. Ook vanaf de boot waren de vangsten tot enkele dagen voor de storm zondermeer perfect. Maar ja, dat is tenslotte niets nieuws! Vingen we ze vroeger tot pakweg eind september tegenwoordig is het seizoen al “verlengd” tot eind november, begin december Dan ineens wordt er op dat bekende fluitje geblazen en trekken ze in enorme scholen naar hun winterbestemming.

Het was al bij al een rommelig seizoen. Vooral in het begin werden we getrakteerd op grote scholen grove baars die zich tegoed deden aan de enorme concentraties zeebliek die tot zeer dicht onder de kant waren verschenen. Maar ja, het is en blijft zeebaars, zo zijn ze er en zo zijn weer met de middernachtzon vertrokken. Zijn de Zeeuwse wateren normaliter toonaangevend als het om de eerste zeebaarzen gaat, dit jaar werden de eerste mooie zeebaarzen pas rond half mei gevangen.

Zelf konden we rond het Europoortgebied onze eerste dikke aanbeten zo rond eind april begin mei noteren. Enkele superfanatieke zeebaarsvissers presteerden het zelfs al om de eerste zeebaarzen rond half maart bij te schrijven! Belangrijk gegeven is altijd weer het voorjaar. Valt dit qua temperatuur tegen dat duurt het veelal langer voordat onze gestekelde vrienden  onder de kust verschijnen. Heel belangrijk is het aantal uren zon per dag.

                       


“Het aantal uren zon per dag is belangrijk. Wat lijken die zomerse dagen alweer lang geleden…”

Tijdens de langdurige warme periode ving je werkelijk overal je visje. Het maakte werkelijk niet uit of je nu rond de verre wrakken of onder de kust viste, overal ving je zeebaars. Wel opmerkelijk waren de enorme scholen kleine zeebaars die je kunstaas maar moeilijk met rust konden laten. Maar alles bij elkaar een machtig seizoen met schitterende vissen. Het materiaal is gedouched en staat weer als nieuw in de rekken wachtend op een nieuw seizoen…

ANDEREN LAZEN OOK