**KLAAR**              Snoektrip               naar Ierland (2)

Snoektrip naar Ierland (2)

door Piet Driessen

Vertelde ik de vorige keer al dat de vangsten behoorlijk tegenvielen op de kleine meertjes die rondom Lough

                       

Derg talrijk aanwezig zijn, de vangsten op Derg zelf waren een stuk beter. Op dit grote water is natuurlijk veel minder dressuur omdat er zelfs op vele plaatsen zelden of nooit word gevist. Daarbij is natuurlijk de kennis van Ferdinand van onschatbare waarde.

Wij hadden afgesproken dat ieder koppel 2 x met Ferdinand op het grote water zouden gaan vissen. Wij pakten dit op de volgende manier aan. Eerst werd er naar de windkracht gekeken en uit welke richting die waaide en aan de hand daarvan werd er een vislocatie bepaald. We konden dan goed driften over de plantenbedden, die wij danrondom goed konden uitwerpen. Kwamen er geen aanbeten dan waren we binnen 3 driften weer weg. De driftzak speelde bij het driften een belangrijke rol . Dankzij dit attribuut konden we mooie lange rustige driften maken. Het kunstaas wat we gebruikte ging vaak niet dieper dan 1 meter. Het water is immers kraakhelder en de snoek heeft er geen enkel probleem mee om een schot te maken van 4 meter afstand. De gemiddelde diepte van de planten bedden lag tussen 1 en 3 meter.

                       


Op deze manier hebben we vele vissen zien volgen tot aan de boot of over het kunstaas heen zien knallen. Ook verschillende vissen die wel het kunstaas pakten en dit vervolgens zeer handig met een flinke kopbeweging wisten te lossen. Dus haken vlijmscherp, weerhaken natuurlijk dichtgeknepen en vooral de lijn strak houden is de opdracht, dan komt het normaal wel goed. Veel sportvissers denken nog altijd dat de vissen gemakkelijk lossen als de dreggen plat zijn geknepen, maar dat is zeker niet waar, als je de lijn maar onder spanning houdt.

                       

Sterke vis voor Piet

Gemiddeld genomen visten we op Lough Derg met groot kunstaas waaronder jerkbaits en shads tot 23 cm. Omdat we deze selectie maakten van groot aas vingen we ook niet veel kleine vissen. Slechts enkele 70-igers en 80-igersers, daarentegen 14 vissen van 90 plus en maar liefs 16 metersnoeken werden gevangen. Op mijn beste middag ving ik 1 vis van 80, 3 van in de 90 cm en 3 metersnoeken. Michel ving op deze trip de grootste snoek en wel één brok geweld van 121 cm. Het leukste van alles was dat we allemaal op deze trip een

                       

metersnoek hadden gevangen. Johan en Adri hielden zo lang mogelijk de spanning er in en deden dat pas de laatste dag . Wij vingen ruim 80 % van onze vissen op plastic kunstaas en wel op grote twisters en shads van 15 tot 23 cm. De rest op de jerkbaits van ongeveer 16 tot 22 cm en één vis sneuvelde op een lepel . Het merk van het kunstaas wat je gebruikt is minder belangrijk als het maar kwaliteit is. De snoek kent de verschillende merken ook niet en zal toeslaan op het kunstaas wat goed word aangeboden. Het belangrijkste is te vissen met die materialen waar je zelf vertrouwen in hebt en waar je graag mee en dus goed mee vist… Wissel wel vaak van snelheid, dat bleek vaak wel goed te werken.We kunnen weer terug kijken op een perfecte visvakantie in een geweldig mooi land.

                       

De allermooiste was voor Michel

Wanneer iemand nog aanvullende informatie over dit ruige Ierland wil hebben kan je altijd een mail naar mij sturen en zal ik proberen de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden: riverpiker@planet.nl Het e-mailadres van Ferdinand Heijerman is ferdinandh@eircom.net