**KLAAR**                Snoekbaarsvissen met jerkbaits                 (2)

Snoekbaarsvissen met jerkbaits (2)

door Diederik Terlaak Poot

Terug naar de snoekbaarzen. Wat zijn geschikte plaatsen? Het jerkbaits vissen op snoekbaars is duidelijk een methode die geschikt is om grotere snoekbaarzen te vangen op niet al te diep water.

Dat betekent dat je daar moet vissen waar een redelijk bestand aan grote snoekbaars is, en waar de snoekbaarzen op diepten van niet meer dan 5 meter huizen. Dus het is niet een methode om bijvoorbeeld op het Noordzeekanaal te proberen. Daar barst het weliswaar van de snoekbaars, maar het overgrote deel is te klein om een 17 cm lange jerkbait te verzwelgen.

                       


Zeer geschikt voor (vaak grotere) snoekbaars

Wel in beeld komen heldere zandafgravingen in de zomer en vroeger herfst. In dergelijk water is vaak een bestand aan weinig, maar relatief grote snoekbaars. En dan zijn er natuurlijk nog de grindgaten die grenzen aan de grote rivieren en die vaak als een magneet op (grote) snoekbaars werken. Ook geschikt zijn rivieren. Door hun langgerekte vorm en meestal redelijk helder water lenen zij zich uitsteken voor het jerktrollen.

En nu het materiaal. Voor het snoekbaarzen met jerkbaits zijn logischerwijs de hiervoor bestelde verzwaarde Hogs voor mij favoriet. Kleuren? Probeer eens fire tiger of een andere felle kleur. Strepen mogen er gerust op. Zilveren kleuren (met strepen) doen het trouwens ook goed, en een redhead is meestal ook wel effectief voor snoekbaars. En de hengel? Ik gebruik voor het jerken op snoekbaars een relatief lichte en lange jerkbaithengel (lengte 232 cm) welke van de top van afstandhengels zijn gemaakt naar mijn wensen. Al mijn jerkbaithengels hebben een parabolisch actie. Dat drilt natuurlijk veel mooier, maar dit in combinatie met de lichte buigweerstand zorgt ervoor dat haken niet uitscheuren tijdens het drillen. Op de hengel heb ik een 20 ponds gevlochten lijn en daaraan een zelf gemaakt jerkbait stangetje van 0,8 mm dik staaldraad.

                       


Vooral in het begin van het seizoen een goede methode.

De techniek van het jerken veronderstel ik bekend. Zo niet, lees dan het artikel over jerkbaiten in de rubriek “basistechniek” op deze site nog eens door. Met het werpend vissen moet gepoogd worden om met de jerkbait niet te ver vanaf de bodem te vissen. Het is een goed idee om de boot in de buurt van een glooiing te brengen en dan de jerkbait met het geleidelijke verloop van de glooiing mee de diepte in te tikken. Werp ‘s morgens vroeg gerust naar 1 meter water. Vooral in heldere plassen vindt in de ochtend en avond een migratie van (grote) snoekbaars van dieper water naar de ondiepte plaats. Vis de jerkbaits met lange rustige halen met de glooiing af, en laat hem in de pauze even hangen. Probeer met je gedachten bij de jerkbait onder water te zijn en stel je voor hoe het kunstaas vlak over het bodemprofiel gaat. Bij dit alles is het de kunst om het contact met de jerkbait in de pauze zo min mogelijk (denk aan het verticalen) te verliezen. Breng de hengeltop terug richting jerkbait en spoel tegelijkertijd lijn op. De lijn moet het als het kan strak blijven en hij mag de jerkbait best nog wel een beetje naar je toe getrokken worden. Wees extra alert in de pauzes om bij de minste weerstand - ook al is het voor het gevoel slechts een sliertje wier - een tik te geven om de haken te zetten. Haak je geen vis dan rijst de vraag:“Was het een aanbeet of was het wier?” Het controleren van de jerkbait op nieuwe krassen kan soms een antwoord geven. Heb je een snoekbaars gemist? Gewoon dezelfde plek nog eens heel geconcentreerd afvissen.


Heb je een plek gevonden, en heb je het kunstje door, dan zal blijken dat het gericht gebruiken van jerkbaits heel effectief kan zijn, en soms andere methoden achter zich laat. Ik heb het in het in de zomer van 2001 aan Loz laten zien. Een gekende snoekbaarsstek viste ik eerst af met zinkende Magnums en Slivers van Rapala. Dit zijn beide uitstekende modellen voor het vangen van snoekbaars en ze blijven meestal dan ook niet onbekrast. De aanbeten bleven die zomerochtend echter wel uit. Vervolgens viste ik met een 12 cm shad heel precies de bodem af. Leuk geprobeerd, maar geen aanbeten. Ook Cotton Correl Walleye divers en andere technische hoogstandjes op pluggengebied lieten de stekels niet omhoogkomen.

                       


Een snoekbaars gemist? Gewoon nog een keer proberen!

Toen kwam het geheime wapen in stelling: een Zander Hog in Fluo Orange Yellow Perch. Voor de toch wel verbaasde Loz ving ik vrij snel een mooie snoekbaars van 75 cm. Loz gooide vol vertrouwen zijn kleine verzwaarde firetiger Hog maar had geen succes. Op het moment dat hij van jerkbait wisselde bemerkte ik dat er krassen op zijn Hog zaten: hij had er ééntje gemist. Ik had ook moeten vertellen van die zachte aanbeten, dat kon Loz toch niet weten, die was snoek gewend! Wat een slechte visgids was ik ook! Vol vertouwen viste ik de stek zorgvuldig af en in de volgende 20 minuten ving ik nog twee snoekbaarzen van 70 cm. Zelf had ik trouwens ook niet op zulk een duidelijk succes gerekend net nu ik wilde dat het gebeurde. (Overigens werd later op de dag de eer van Rapala gered doordat ik een snoekbaars op de CD Magnum ving). Wat op die dag maar weer bleek was dat het lekker blijven “hangen” van de Zander Hogs op min of meer dezelfde diepte voor snoekbaars heel aantrekkelijk was: ze konden er niet van af blijven. Terwijl even daarvoor het “gewone” snoekbaars kunstaas ongemoeid werd gelaten.

Wellicht heb ik voor bepaalde stekken die jij kent een suggestie gegeven om het komende seizoen eens door een juiste presentatie van duikende diepgaande jerkbaits gericht een paar flinke snoekbaarzen te vangen. Veel voldoening en veel grote snoekbaarzen toegewenst, en wees bedacht op die vaak “stille"aanbeten! (slot)