**KLAAR**              Snoekbaarsvissen               met jerkbaits (1)

Snoekbaarsvissen met jerkbaits (1)

door Diederik Terlaak Poot

Jerkbaits staan voor de meeste roofvisvissers synoniem aan snoekvissen. Er wordt wel eens per toeval een snoekbaars gevangen aan een jerkbait, maar dat het gericht vissen met jerkbaits op snoekbaarzen goede kansen biedt waar ander kunstaas het soms laat afweten zal voor veel kunstaasvissers nieuw zijn. Hieronder wil ik mijn ervaringen vertellen met het gericht vissen op snoekbaar met jerkbaits.

                       



Jerkbaits lenen zich uitstekend om een aanval van snoek te ontlokken. Snoek is een vis die de prooi graag volgt, of het volgen nu met de ogen gebeurt of door er langzaam achteraan te zwemmen. De snoek houdt zijn prooi in de gaten en kiest dan het juiste moment voor een aanval. Zo’n juist moment kan er zijn als de prooi even stopt met zijn zwembeweging. Zolang een nieuwsgierige/ hongerige (we weten niet wat er in die groene hersenpan omgaat) snoek het idee heeft controle over de situatie te hebben - de prooi kan niet ontkomen- wil de gevlekte rover nogal eens rustig volgen. Lijkt het echter dat de vermeende prooi dreigt te ontsnappen door een snelle vluchtpoging, dan reageert de snoek (soms) onmiddellijk en slaat toe. Met een jerkbait, waarin pauzes afgewisseld worden door een snelle “vlucht”, ben je snoek dan ook geweldig aan het prikkelen om tot de aanval over te gaan. Dat verklaart de effectiviteit van dit type kunstaas voor snoek. Tijdens al dat jerken wordt er wel eens een snoekbaars gevangen, een leuke verassing. Dat wordt dan meestal als een aardigheidje afgedaan. Dat was ook zo met mijn eerste snoekbaars die ik op een jerkbait ving. Ik had iets van “Kijk nou eens wat er aan hangt, wie had dat nou verwacht?”. Dat was de eerste fase van het vangen van snoekbaars aan een jerkbait: een toevallige ontmoeting.

                       


Voor snoek hebben jerkbaits inmiddels hun effectiviteit meer dan bewezen.

Ik wilde proberen om nog eens een snoekbaars aan een jerkbait te vangen. Het vangen van snoek aan jerkbaits was allang niet meer iets bijzonders, maar het vangen van een snoekbaars aan zo’n jerkbait was toch wel iets speciaals. Zou dat lukken dan gaf dat extra voldoening. Dat was de tweede fase: de uitdaging om bewust een snoekbaars te haken aan een jerkbait.
Op de juiste plaatsen lukte het een aantal keren om een snoekbaars met opzet aan een jerkbait te vangen. Ik gebruikte hierbij diep duikende jerkbaits die wat extra verzwaard waren. Die extra verzwaring zorgde er voor dat de jerkbait makkelijk de diepte opzocht, en bovendien in de pauze niet te snel steeg. Twee dingen vielen mij bij het vangen van de snoekbaarzen op. Ten eerste snoekbaarzen bijten nogal eens heel voorzichtig aan, het is net of de jerkbait even door een klein sliertje wier wordt tegen gehouden. Het tweede is dat een op een jerkbait gemiste snoekbaars meestal nog wel een keer verleid kan worden. Hoe anders is dat bij snoek! Soms lukt het wel, soms pas een kwartiertje later, maar (vooral bij de grotere exemplaren) helemaal niet. Wist ik waar een gemiste snoekbaars zich ongeveer moest bevinden dan viste ik extra geconcentreerd en met heel veel vertrouwen (ik wist immers dat er in die richting op zo’n afstand een snoekbaars zat) de jerkbait nog eens over de bewuste plek, was extra attent op die boterzachte aanbeten en bingo! De aanbeten zijn vaak zo zacht (en daarom makkelijk te missen) omdat de snoekbaars niet meer doet dan het licht tegen houden van de jerkbait in de pauze, eigenlijk hetzelfde als bij het verticalen. Maar bij het verticalen staat de lijn vrijwel loodrecht (ja we praten nu even niet over het diagonalen, maar die wijze van vissen is mij bekend) boven de vis en de lijn wordt tijdens de pauze (het dalen van de loodkop) strak gehouden want dat is nu eenmaal de kunst. Derhalve komen de aanbeten heel duidelijk door. Hoe anders is dat als een jerkbait op diepte tegen gehouden wordt terwijl de hengel richting vis gebracht wordt en de lijn even niet meer strak staat. Toen ik die vergelijking trok van die zachte aanbeten in de pauze van een jerkbait met het pakken van een zacht plastic kunstaasje op een loodkop tijdens het gecontroleerd laten zakken concludeerde ik dat de aanbeet vanuit de snoekbaars bekeken in beide gevallen hetzelfde is! Gewoon in de pauze een kort fel schot en pakken dat ding. Snoekbaars houdt van kunstaas wat even lekker blijft hangen op dezelfde plaats, en in plaats van dat het “beslist mogelijk is met jerkbaits een snoekbaars te haken” bleek het dat - mits met de juiste jerkbaits op de juiste plaats op de juiste manier gevist - een presentatie ontstaat die dodelijk is. De derde fase was aangekomen: speciaal hiervoor gekozen jerkbaits blijken heel effectief voor het vangen van snoekbaars!


                       


Jerken op snoekbaars wordt nog niet veel toegepast

De twee modellen waar ik mijn eerste snoekbaarzen mee ving waren een Hog Seeker en een verzwaarde Hog, die jerktrollend werden gevist. Deze twee duikende jerkbaits halen getrold makkelijk een diepte van 4-5 meter. Het jerktrollen gebeurde op plaatsen waarvan ik uit ervaring wist dat er snoekbaars zat. Ook ving ik snoekbaarzen aan jerkbaits nadat ik de stekken eerst met getrolde pluggen had afgevist. Maar dat prikkelen door die wisselende gang, en dan die pauze om toe te happen, daar konden de stekelruggen niet van af blijven.
Trollen met jerkbaits is leuk, werpen is veel leuker. Er ging het nodige zakgeld richting Engeland, en hiervoor kwamen de nodige jerkbaits terug, waaronder een aantal extra verzwaarde Hogs. Omdat ik ze speciaal bedoeld had voor het snoekbaarsvissen bestempelde ik ze als “Zander Hogs”. Als ik een bestelling plaatste wist Loz dan meteen dat ik extra verzwaarde modellen bedoelde. Die extra verzwaarde modellen zijn trouwens ook heel geliefd bij snoek, en nu zet ik ze dan ook gericht in bij het gericht vissen op snoek op diepe plekken. Nee, voor de lolbroeken onder jullie: het vangen van een snoek aan een Zander Hog is niet een uitdaging! Een paar Zander Hogs van mij zijn, naast de vele krassen van snoekentanden, ook al versierd met snoekentandjes zelf die in her hout zijn blijven steken (ruis op de lijn?). Dus vanuit commercieel oogpunt/ marketing (ik verkoop de jerkbaits van Loz Harrop) is de naam Zander Hog slecht gekozen, maar dat deert mij niet en bovendien wil ik ook wel wat voor me zelf houden (lekker snoeken met Zander Hogs). Vorig seizoen ving ik 2 metersnoeken op verzwaarde Hogs, naast ene paar mooie negentigers, want dat zijn toch ook gewoon grote vissen!
(wordt vervolgd)