**KLAAR**                Risico’s tijdens vistrips naar het                 buitenlan

Risico’s tijdens vistrips naar het buitenland

Jacques Schouten heeft over heel de wereld gevist op vissen waar velen van ons nog nooit van hebben gehoord of gezien. Dat heeft u o.a. in zijn indrukwekkende boek “De Nieuwe Zoetwatergiganten” kunnen lezen. Artikelen over buitenlandse trips vermelden echter vaak de successen, maar zelden de problemen die zich ook wel degelijk kunnen openbaren. Jacques beschrijft hieronder enkele voorbeelden van zaken die maar zo mis kunnen gaan en waarbij het niet verkeerd is daar van te voren eens rustig over na te denken.

Risico’s tijdens vistrips naar het buitenland

Door Jacques Schouten

Verhalen en verslagen van hengelsportavonturen in het buitenland zijn soms om je vingers bij af te likken. Natuurlijk kan het fantastisch zijn om een vistrip naar het buitenland te maken. Er is dan een mogelijkheid aanwezig om vissen van een voor U onbekende soort en maat te vangen in een omgeving die sprookjesachtig kan zijn. In dit artikel wil ik de keerzijde van deze prachtige medaille eens belichten. Een visreis naar het buitenland hoeft namelijk niet persé een succes te worden, er kleven namelijk allerlei risico’s aan dit soort ondernemingen.

                       


“Om dit soort vissen te vangen moet je vaak echt afzien en risico’s nemen”

Door een artikel in een blad, een praatje met een collega visser of tijdens het surfen op het internet raakt U enthousiast. Een aanvankelijke droom, bijvoorbeeld het vangen van een tarpon in Florida, komt plotseling wat dichterbij. De kosten voor een dergelijke trip zijn vaak hoog, maar als alle eindjes volgens Uw vrouw aan elkaar worden geknoopt, moet het toch mogelijk zijn.

Zo’n trip kost een hoop geld, toch is succes absoluut niet vanzelfsprekend. Een paar van de problemen die voor en tijdens deze reis naar Florida kunnen plaats vinden zal ik hier proberen op een rijtje zetten.

U vliegt van Amsterdam naar Miami. Over het algemeen zijn er tijdens deze reis weinig vervelende zaken te verwachten, maar toch is er van alles mogelijk. Een paar weken geleden trok “Charley” over Florida en op dit moment is “Frances” op weg naar het schiereiland. U kan zich voorstellen dat dit natuurgeweld uw trip aardig op zijn kop kan zetten. Direct zou dit kunnen zijn doordat de vlucht wordt geannuleerd omdat het weer ter plaatse eenvoudig te slecht is. Indirect kunnen de plaatselijke omstandigheden door dit meteorologische verschijnsel zodanig worden beïnvloed dat het vangen van een tarpon voor een paar dagen of weken praktisch onmogelijk is. Denk hierbij aan de hoogte van de golven, de sterkte van de wind, de helderheid van het water en de lust van de tarpon om na het vreselijke weer nog iets te eten.

Een ander risico dat op de loer ligt is b.v. het op uw bestemming niet terug krijgen van uw bagage of een deel ervan. Ik heb dit zelf al meerdere malen mogen meemaken. U staat b.v. tijdens een reis naar India te wachten op uw koffer en hengelkoker. De koffer is er vrij snel, maar de koker met hengels is in geen velden of wegen te zien. Deze blijkt na lang wachten achtergebleven op de luchthaven waar u moest overstappen. Wat nu. De eerst volgende mogelijkheid om uw hengels bij u te brengen is pas over vijf dagen. Uw trip, we praten nu over het vissen op mahseer in de Cauvery, valt ineens voor een groot deel in het water. U moet het nu voor ongeveer de helft van de visreis doen zonder uw eigen visspullen. Hoe u zich tegen dit probleem kunt wapenen, als dit al mogelijk is, is weer een geheel ander verhaal.

Een probleem van een geheel andere orde is Uw gezondheid.
Met name als U niet gewend bent om verre reizen te maken kan een droomvakantie wel eens heel anders uitpakken dan U aanvankelijk had verwacht. Tussen b.v. Florida en Nederland bestaat een bepaald tijdverschil, of dit nu zes of zeven uur is, dat doet er nu even niet toe. Onderzoek en ook zeker de praktijk hebben uitgewezen dat er meerdere dagen noodzakelijk zijn om aan dit tijdverschil gewend te raken.


Na een vermoeiende reis bent U op Uw bestemming aangekomen. Zaken als slapeloosheid, verkoudheid en geen trek in het eten hebben, kunnen dan een slechte start zijn. Het vissen moet nog beginnen en U voelt zich door dit tijdverschil niet lekker.

Uw gezondheid is belangrijk, zeker als er een grote vis gevangen moet gaan worden. Op de Keys in Florida is het over het algemeen benauwd warm, ongemakken veroorzaakt door bovengenoemd tijdverschil of andere tekortkomingen qua gezondheid kunnen een “trip of a lifetime” plotseling anders dan verwacht laten verlopen Uiteraard zal u dit soort probleempjes niet overkomen, denk er ruim voor vertrek toch maar eens aan.

                       


“Deze gigabaars ziet zijn weg voor even geblokkeerd door Jacques om een mooi plaatje te schieten, waarna de vis zwemmend zijn weg kan vervolgen.”

Tussen het moment van boeken en het daadwerkelijk op reis gaan zit soms behoorlijke wat tijd. In deze periode kan er in Uw persoonlijke situatie of die van Uw reisgenoten van alles plaats vinden. Een reis- en annuleringsverzekering zijn eigenlijk een “must”.
Onlangs heb ik daar zelf nog mee te maken gehad. Een reis naar India kon door strikt persoonlijke redenen niet doorgaan. De reis was geboekt bij de visreisorganisatie “Tight Lines” van Bert Goeree in Ridderkerk. Het geld voor de reis, inclusief de tickets, was al betaald. Bert had dit geld al weer overgemaakt naar India en het reisbureau in Nederland waar de tickets waren geboekt. Hoe nu dit geld terug te krijgen? Via mijn reisverzekering was niets te regelen, mijn annuleringsverzekering bleek op een onverklaarbare manier niet goed afgesloten.

Bert Goeree heeft er zelf heel wat tijd en moeite in moeten steken. Uiteindelijk met succes, het grootste deel van de reissom kwam weer boven water. Zeker in deze situatie was het mogelijk geweest dat er geen Euro was terug gekomen!

Dit zijn een paar van de risico’s die u loopt. Bij het uitpluizen van een reis, vanaf het moment dat er wordt geboekt of nog beter, het moment dat de eerste contacten worden gelegd totdat de dia’s of foto’s na thuiskomst zijn ontwikkeld, kan er een hoop mis gaan.
Een paar van de onzekere factoren zijn hierboven uitvoerig besproken. Er zijn er natuurlijk nog veel meer, laat een visreis in Uw gedachten maar eens rustig de revue passeren.

Een hengelsportavontuur kan fantastisch zijn, denk voor vertrek ook eens aan de problemen die er zouden kunnen plaatsvinden, dan bent u al vast wat beter voorbereid!

 

ANDEREN LAZEN OOK